Najbolje vojskovodje

U vojničkoj istoriji sveta dosta je bilo vojskovođa koji su svojom vojnom veštinom i strategijom vodili vojsku u pobedu: Aleksandar Veliki, Džingis Kan, Car Dušan,Cezar, Napoleon Bonaparta, Karađorđe Petrović, Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić, general Paton,nemački general Romel-pustinjska lisica, Montgomeri,Fidel Kastro...Neki od gore pomenutih su vodili frontalni rat, a drugi gerilski-partizanski...

Poshto ovakva pitanja imaju naviku da budu neprecizna, shvaticu to ovako :

"Da ste predsednik neke drzhave u ratu, kog choveka bi voleli da imate u svojoj sluzhbi?"

Hm...Pa ima ih dosta. Nisam gledao ostale postove, ali mogu pretpostaviti da je neko vec pominjao Temudzina, Napoleona i Aleksandra.

Pored njih, recimo... Tamerlan, Subotai, Halid ibn al-Valid, Jan Zhizhka, Aleksandar Suvorov, Nadir Shah, Flavije Velizar... Eto, nek bude tih nekoliko.

Ja gotivim Hanibala....ona taktika sa potkovicom....kada je svoje ostavio na bokove, a seljake pustio u sredinu da izginu....

A sta mislite o ovim modernijim generalima??
Slivancanin, Mladic, Gotovina, A.Dudakovic.....sa ratista na Ex Yu

Ali ozbiljno pitam bez glupih komentara

A sta mislite o ovim modernijim generalima??
Slivancanin, Mladic, Gotovina, A.Dudakovic.....sa ratista na Ex Yu

Nisam preterano upucen u vojne aspekte raspada Jugoslavije, ali koliko mi je poznato, prva trojica su vodila svoje vojske uglavnom u situacijama u kojima su bili "favoriti".
Shljivanchanin kad Hrvati jedva da su imali vojsku. Mladic kad Boshnjaci i Hrvati jedva da su imali vojsku. Gotovina se samo ushetao u Krajinu. O Dudakovicu vec znam jako malo, ali chini mi se da je dobro branio Bihac.

Poslednja izmena:

Back