- Poruka
- 25.624
Neka bude Ledeno krštenje, vatreno je prošlo davno, sa najčešće pravljenim kolačem u istoriji moje porodice. Toliko su ukućani bili dosadni sa istim da sam jedne godine uvela zabranu pravljanja istog da mi ne bi dosadio. Recept je jednostavan, brz, rekord mi je 18 min do gotovog kolača (uz pomoć miksera sa postoljem). Pa idemo:
Ledene kocke
Patišpanj
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakaoa
Opciono: malo ruma
Prašak za pecivo nije potreban ali ako ste nepoverljivi, možete ga dodati. Patišpanj će biti pufnastiji i možda porasti više nego što treba.
Peći na nekih 180C, proveravati jer bude gotovo veoma brzo.
Preliv
Skuvati 300ml sa 200gr šećera (može i manje, za one koji ne vole mnog slatko. Po originalnom receptu ide 300 gr šećera ali mi je to previše).
Na patišpanj preliti vreo preliv.
Fil
1l mleka
10 kašika šećera
1 gustin
2-3 vanil šećera (ili ekstrakt vanile)
1 margarin ili još bolje maslac
Postupak kao kada kuvate puding. Ukoliko koristite dr Oetker, potrebno je malo više mleka jer su njihova pakovanja gustina od 200 gr, a ostala su većinom od 150 gr.
U gotov film dodati maslac/margarin. Ne morate ga mutiti posebno.
U skorije vreme je svaki gustin drugačiji pa ako vam je mnogo gusto, slobodno dodajte još mleka.
Glazura
200 gr čokolade
malo maslaca/margarina
Ništa ne čekam da se ohladi.
Na vreo patišpanj vreli preliv. Za to vreme u toplu rernu ubacim čokoladu da se topi. Dok kora upije preliv fil je gotov, preliti ga preko kore. Promešati istopljenu čokoladu sa maslacem i preliti preko fila.
I sada sačekati da se ohladi.
Skuvati kafu.
Meni poslati uzorak.
Ledene kocke
Patišpanj
6 jaja
6 kašika brašna
6 kašika šećera
3 kašike kakaoa
Opciono: malo ruma
Prašak za pecivo nije potreban ali ako ste nepoverljivi, možete ga dodati. Patišpanj će biti pufnastiji i možda porasti više nego što treba.
Peći na nekih 180C, proveravati jer bude gotovo veoma brzo.
Preliv
Skuvati 300ml sa 200gr šećera (može i manje, za one koji ne vole mnog slatko. Po originalnom receptu ide 300 gr šećera ali mi je to previše).
Na patišpanj preliti vreo preliv.
Fil
1l mleka
10 kašika šećera
1 gustin
2-3 vanil šećera (ili ekstrakt vanile)
1 margarin ili još bolje maslac
Postupak kao kada kuvate puding. Ukoliko koristite dr Oetker, potrebno je malo više mleka jer su njihova pakovanja gustina od 200 gr, a ostala su većinom od 150 gr.
U gotov film dodati maslac/margarin. Ne morate ga mutiti posebno.
U skorije vreme je svaki gustin drugačiji pa ako vam je mnogo gusto, slobodno dodajte još mleka.
Glazura
200 gr čokolade
malo maslaca/margarina
Ništa ne čekam da se ohladi.
Na vreo patišpanj vreli preliv. Za to vreme u toplu rernu ubacim čokoladu da se topi. Dok kora upije preliv fil je gotov, preliti ga preko kore. Promešati istopljenu čokoladu sa maslacem i preliti preko fila.
I sada sačekati da se ohladi.
Skuvati kafu.
Meni poslati uzorak.