Najbolje mineralno ulje za zimu !

dejannn

Iskusan
Poruka
5.717
Je Stat Oil 15w40 ledi se tek na -39c nije skupo, ne kopira se u pitanju je izuzetno ozbiljna Norveska fabrika
, od sada pazarim ovo ulje, sipao mi je majstor posle generalne , nikad nisam bio cuo za tu marku pre ,prave cak najbolja ulja za menjace na svetu,

Poslednja izmena od moderatora:
A kod nas inace tempreature zimi idu ispod -30 pa ti treba to ulje?
Ti u tog tvog Golfa treba da sipas 15-40W ulje koje mu je fabricki preporuceno za nase krajeve i tad ces imati optimalno podmazivanje a koju ces marku uzeti nije toliko bitno koliko je bitno da to ulje menjas na svakih 5000 km kako se nekad radilo u tim starijim masinama.
Svako izmisljanje da se ulje u tom motoru moze menjati na 10k ili 15k km je lose za tvoj motor.
Znaci svakih 5-6k km zamenis ulje 15-40W i pustis mozak na pasu i ne opterecuj se toliko mnogo oko ulja!

Potpuno se slazem. Posto citas Stalkerov blog sigurno ces naici i na deo gde on predlaze da se interval zamene ulja cak i prepolovi ako se vozilo uglavnom vozi u gradskim uslovima, tako da iako proizvodjac ulja pise da se menja na 10000km, ne treba da cekas toliko. Ja menjam polusintetiku 10w40 na maksimalno 7000km, nikad do sad nisam dize od toga vozio, a preporuka je za bilo koje ulje 10w40 10000 do 15000km.

Uostalom, proveravaj redovno ulje, nemoj da te zavara to sto sad auto nece da ga trosi. To ne znaci da to ulje radi svoj posao. Jednom sam usipao kod mene Valvoline, onaj crni, 15e40, kao preporuka za starije motore koji idu na LPG, zamenio sam ga posle 3000km, razbilo se skroz.

Potpuno se slazem. Posto citas Stalkerov blog sigurno ces naici i na deo gde on predlaze da se interval zamene ulja cak i prepolovi ako se vozilo uglavnom vozi u gradskim uslovima, tako da iako proizvodjac ulja pise da se menja na 10000km, ne treba da cekas toliko. Ja menjam polusintetiku 10w40 na maksimalno 7000km, nikad do sad nisam dize od toga vozio, a preporuka je za bilo koje ulje 10w40 10000 do 15000km.

Uostalom, proveravaj redovno ulje, nemoj da te zavara to sto sad auto nece da ga trosi. To ne znaci da to ulje radi svoj posao. Jednom sam usipao kod mene Valvoline, onaj crni, 15e40, kao preporuka za starije motore koji idu na LPG, zamenio sam ga posle 3000km, razbilo se skroz.

Mozda je bio neki falsifikat, nije to tako retko u danasnje vreme.

Ne znam, imalo je deklaraciju na sebi :roll:. U svakom slucaju, nije valjalo. Mozda mu ne prijaju obrtaji. Posle toga vise nisam koristio ulja gradacije 15w40, vec sam definitivno presao na 10w40 i koje god sam sipao nisam primetio da se razgradjuje ili da motor lose radi. Naravno, nisam bas sipao jeftina. Jedino jeftino koje sam probao bilo je Lukoil Lux 10w40, i bio sam i sa njim zadovoljan. Ali, od kako su poceli da ga prave u Rumuniji (valjda), a ne dolazi iz Rusije, vise ne ispunjava one silne standarde i nisam zeleo opet da ga kupim.

Ne znam, imalo je deklaraciju na sebi :roll:. U svakom slucaju, nije valjalo. Mozda mu ne prijaju obrtaji. Posle toga vise nisam koristio ulja gradacije 15w40, vec sam definitivno presao na 10w40 i koje god sam sipao nisam primetio da se razgradjuje ili da motor lose radi. Naravno, nisam bas sipao jeftina. Jedino jeftino koje sam probao bilo je Lukoil Lux 10w40, i bio sam i sa njim zadovoljan. Ali, od kako su poceli da ga prave u Rumuniji (valjda), a ne dolazi iz Rusije, vise ne ispunjava one silne standarde i nisam zeleo opet da ga kupim.

Ima kopija i sa deklaracijom, u prodavnici gde sam ja gledao ulje ni jedan jednini komad ambalaze nema deklaraciju na srpskom.

Sa jednog drugog foruma, sta kazeu oni koji se bave servisiranjem::
Lice1 drzi servis u Vojvodini
Falsifikovanje Castrol ulja je dovedeno do savrsenstva, bukvalno nisam mogao da pronadjem ni jednu jedinu razliku, takodje i Aral ulje se falsifikuje perfektno.Elf se radi slabije primeti se po etiketi koja je odstampana na debljoj foliji i kad se zagleda logo vide se pikseli koji su bas krupni ali to nije znak da uskoro nece ispraviti i tu gresku.
Sto je najgore izgleda da pojedini ovlasceni distributeri stoje iza cele podvale imaju zastupnistvo za original a paralelno utrpavaju i falsifikate za nesto povoljniju cenu na fazon akcijske ponude.

Lice 2 drzi servis u Temerinu
Posle informacije koju je Nocni plasirao o Castrol Edge ulju, tragajuci za informacijom saznao sam da taj falsifikat dolazi iz Poljske (bar tako kazu Svabe). Kazu da je nekakva poljska firma narucila ambalazu iz Kine, a da u nju trpa nekakvo svoje ulje osrednjeg kvaliteta.

Nisam bas siguran da nasi uvoznici znaju o cemu se radi jer se falsifikat pojavio na "nekom visem nivou".

Mene isto zanima, ako neko ima info, da li se ovo odnosi i na pakovanje u buradima?

Lice 3 drzi servis u Podgorici
100% se odnosi i na burad... kako ona po 60 tako i ona po 208 litara... Ovo se radi, kako ti rece na malo vecem nivou...
Ko pakuje takav proizvod izvozi ga kao poluproizvod ili neko obicno ulje i proda ga opet svojoj firmi ili prijatelju u susjednoj drzavi... Tamo zalijepi etikete ako je imao nekad ulaz od proizvodjaca i onda ga opet uveze, odnosno proda ga opet sam sebi kao npr. castrol... On je sada uvoznik pa cak se ne libi ni malu etiketu da zalijepi javno da on uvozi to ulje itd...
Ogromne su kolicine u pitanju... Mislim da ce castrol promijeniti cijeli izgled flase radi toga.. kako je to i ranije radjeno vise puta...
Ulje se ponasa solidno prvih 5-6.000 km a onda odjednom izgubi viskozitet i strukturu i prakticno se lijepi za ful kad se dohvati kao da prst hoce da se zalijepi... majstorima dobro poznat detalj kod ulja koja su u motoru zaboravljena i po 50.000 km.
U golfa nikako ne sipati jer je strahovito vazno da ima dobro podmazivanje... treba li napominjati da osovina turbine na jednom kraju ima 700 stepeni a na drugom 90 stepeni i sta se tu desi kad ulje ne odradjuje posao kako treba...

Ima drugih ulja odlicnog kvaliteta... njemacki liqui moly?

Hvala svima na odgovorima, volim preko zime da je ulje redje i tecnije da sto brze podmaze motor,Elf ulje se sigurno kopira jeftino je neverovatno, polusintetika kosta 350 din, a modrica najeftinije mineralno je 320 din ,evo sta je meni odgovoreno na pitanje o 15w40 Stat Oil ulju, skroz dole je pitanje i odgovor

Hvala svima na odgovorima, volim preko zime da je ulje redje i tecnije da sto brze podmaze motor,Elf ulje se sigurno kopira jeftino je neverovatno, polusintetika kosta 350 din, a modrica najeftinije mineralno je 320 din ,evo sta je meni odgovoreno na pitanje o 15w40 Stat Oil ulju, skroz dole je pitanje i odgovor

Ja sam platio elf polu sintetiku 470 din, od sipanja prosao 1.000 km, za sad je cisto i viskozno.

Back