Najbolja knjiga koju ste ikada pročitali

• Začetnik teme Začetnik teme Issa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Idiot-Dostojevski
O ljubavi i drugim demonima-Markes
101 muskarac u 4 godisnja doba-Isidora Bjelica (nikako nije za podceniti)
Mali princ-Egziperi

Jos bi izdvojila Psalme (Davidove), koji bi trebalo da stoje na prvom mestu.

Od Vidojkovica sam sve procitala jos pre nego sto je post'o popularan :-D . Ali nista ne bi izdvojila, mislim, zato sto su mi sve podjednako drage.

Jos jedna knjiga koju moram da pomenem je mozda manje poznata, ali je na mene ostavila nizbiisiv utisak cak vec i od "Ptice umiru Pevajuci" a to je "Timi" (negde se prevodi kao Tim) poznate australijske spisateljke Kolin Mekalou.
Timi je roman koji nikoga ne osavlja ravnodusnim. Verovatno ste citali, ali ja bih dodala- roman o lepom ali malo retardiranom mladicu koji se zaljubljuje u zenu stariju od njega, koja mu uzvraca na najlepsi nacin, pomaze mu da svoju "retardiranost" lakse podnese, cak uspeva da ga na odredjen nacin iz toga donekle izvuce, ali okolina to osudjuje, ne shvata, i tako je tragican kraj neminovan.
.

muvalo:
Covece, to jest zeno, ja sam citala tu knjigu! Secam se, dala mi drugarica kad smo bile na moru. Jedino cega se secam iz te knjige, ali bas se zivo secam, je da je taj Tim pojeo g.ovno na poslu (bukvalno pravo g) jer nije znao da se to ne radi :)
Da, rekoh da je bio retardiran, ali je bio neodoljiv, bio je pitom i trazio je paznju, zauzvrat dobijao sve drugo osim paznje. Onda je u njegov zivot takvog kakav je bio usla ONA, uz nju je postao vise covek manje retard,uz nju je napredovao........
Ljubav je pokretac svega, ali, ponekad biva ubijena iz ciste pakosti, nerazumvanja okoline, malogradjanstine i ucmalosti........
Ne mogu da verujem da ti knigu zapamtila samo po ovome sto si navela, poenta je mnogo dublja i kompleksnija, ali, tovje pravo......... :razz:

Kao petnaestogodisnjakinja, jako sam se odusevila knjigom "Dezire" (ne mogu da se setim autora, ako neko zna neka napise). Mozda su mojih petnaest godina odlucile za malu, neznu, pametnu i hrabru, Ezeni (Dezire-Klari) prvu (po svemu sudeci i poslednju) veliku ljubav Napoleona Bonaparte.
Posle desetak godina, procitala sam je ponovo, utisak koji je na mene ostavila je isti, ako ne i lepsi.Mnoge stvari sam naknando shvatila, naknadno prozrela i naknadno odobrila:)
Da, sad ce mozda neko da kaze, pored Dostojevskog, Hesea, Koelja i drugih, ja apostrofirah jednog kojem se cak ni imena ne secam, i knjigu koju su mozda mnogi prpopusti da procitaju, ali, svako za sebe, ja za Ezeni:)
P.S. Prosle godine sam odgledala istoimeni film, divan je, ali, ni blizu romanu.
Sva lepota te knjge ogleda se u njenoj glavnoj junakinji, zeni koja je umela da voli, da prasta, da bude prijatelj, da bude svojeglava i svoja- a opet svaciji oslonac....
Obicna mala devojka iz naroda, koja se uzdigla visoko, i koja je jednoj kraljici uspela da odbrusi da joj se ne svida atmosfera na njenom dvoru, ucmala, stroga.....njenom bicu daleka i hladna......
Kojoj je Napoleon predao svoj mach, njoj jedinoj, i otisao na Eblu....u izgnanstvo......:)))

Ima vise knjiga, koje su me toliko prodrmale, da posle takve procitane knjige nisam mogla po nedelju dana da uzmem drugu knjigu da citam.
Nabrojacu samo neke:
1-Mila 18-Leon Uris
2-Sitnicarnica kod srecne ruke-Goran Petrovic
3-Vezilja-Dubravka Sreckovic Divkovic
4-Zarobljenici-Zilahi
5-Aleksandrijski kvartet-Lorens Darel

Ima jos knjiga, koje sam sad izostavila.
Citala sam Kordica, po meni jaca je prva njegova knjiga o Jeleni.

Back