Najaca valuta na svetu

Da, zlato...ali i ostale berzanske sirovine...Samo, ja zaista verujem da ce zlato jednog dana postati beznacajno, jer mu je vrednost precenjena. Nema mnogo tehnickih koristi od zlata, srebro je mnogo korisnije, recimo bolji provodnik toplote i elektricne energije... Zlato ima toliko veliku vrednost samo zato sto ga ima malo. Pa kad je nesto u deficitu, naravno da ce imati veliku vrednost. I ja bih licno voleo da zlato izgubi na vrednosti jer tako male zemlje dobijaju vecu sansu. Od crnog zlata (nafte) imamo neku korist. Ali ne vidim korisnost zlata u danasnjem svetu koji se sve vise okrece tehnologiji i informatici...

za sad - shvajcarski franak bez daljnjeg. za one koji kazu da je zlato, zlato jos nije platezno sredstvo pa nije ni novac, sto ne znaci da nece biti.

ilustracija:
zlato prema dolaru:

gold_1_year_o_b_usd.png

zlato prema funti:
gold_1_year_o_b_gbp.png

zlato prema evru:
gold_1_year_o_b_eur.png

zlato prema australijskom dolaru (nije lose):
gold_1_year_o_b_aud.png

zlato prema kuvajtskom dinaru (vezan za dolar)
gold_1_year_o_b_kwd.png

i shampion je naravno shvajcarac koji je odrzao svoju cenu prema zlatu ove godine (20% pokrivenosti u zlatu, neutralnost):

gold_1_year_o_b_chf.png

Dokle ce taj franak da skace... Sada da kupim na 90 RSD, a posle kada padne na 80 ja u gubitku... To me bas plasi. Ali kada bih imao 30 000 franaka , koje da sam kupio na 80, sada bi vredele jos malo kao evro. Ali nemam :)
Toliko o stabilnosti franka.

Zavisi koji je osnovni kriterijum koji bi se uzeo za ocenu najjače valute. Ako je osnovni kriterijum nominalna vrednost jedne novčane jedinice koja može kupiti najveću količinu drugih novčanih jedinica onda je to u svakom slučaju Kuvajtski dinar, ali ako se kao kriterijum uzima zastupljenost odredjene valute u novčanim tokovima i njena upotrebna vrednost onda je to bez premca Američki Dolar, jer bez obzira na fluktuacije Dolara prema ostalim valutama, najveći deo svetske trgovine se obavlja u ovoj valuti i sve vrednosti bruto proizvoda svih zemalja u svetu se iskazuje upravo u njemu. Sa druge strane ogorman broj zemalja čije privrede utiču na globalna kretanja su svoje valute zakucale upravo za US $. Pre svega Kina, zatim celi Bliski Istok. Saudijski i Katarski Rijal, Kuvajtski Dinar, Dirham u Emiratima itd.
Sa tog aspekta možemo govoriti od Dolaru kao najjačoj valuti

Ali CHF najbolje čuva kupovnu moć među nama Srbima dostupnim valutama.
Evo da se pohvalim :)
Prošle godine za svadbu, od kuma dobijem 500 CHF. Tada su vredeli 350 evra. Danas vrede 440 evra (u dolarima, posmatrano 5.8.2010. - 4.8.2011. je 160 dolara više).
U januaru sam zamenio 400 evra za 500 franaka (1,25). Sad za tih 500 franaka mogu dobiti 450 evra.

90 + 50 evra razlike, a niti štedeo, niti ulagao. Samo ih gledao :)

Pravio sam projekcije u januaru, da će se evro i franak izjednačiti do kraja godine, ako se nastavi trend iz 2010. godine. Pošto sam radio prilično površnu analizu, nisam ni sam sebi verovao, pa nisam sve evro štekove prebacio u franke. Jedno vreme me i praksa demantovala (rast evra u odnosu na franak u periodu januar - april kada je evro došao do negde 1,32), ali to je bilo samo prolazno, kao što se već događalo tokom 2010. godine, tako da mi se isplatila januarska konverzija čak i ako sam je vršio na dnu tog perioda slabljenja evr.

Očekujem da će se franak stabilizovati, evro malo ojačati (sumnjam da će se vratiti na više od 1,2).... Videćemo...

Jednostavno, franak je stabilna valuta. On ne jača, već ostali slabe...

p.s. nisam hteo da štek konvertujem u dolare ili funte jer mi je njihovo kretanje u odnosu na evro bilo mnogo manje predvidivo (pošto nisam znao čija će štamparija raditi prekovremeno, kada i koliko će raditi :))

Poslednja izmena:
Ali CHF najbolje čuva kupovnu moć među nama Srbima dostupnim valutama.
Evo da se pohvalim :)
Prošle godine za svadbu, od kuma dobijem 500 CHF. Tada su vredeli 350 evra. Danas vrede 440 evra (u dolarima, posmatrano 5.8.2010. - 4.8.2011. je 160 dolara više).
U januaru sam zamenio 400 evra za 500 franaka (1,25). Sad za tih 500 franaka mogu dobiti 450 evra.

90 + 50 evra razlike, a niti štedeo, niti ulagao. Samo ih gledao :)

Pravio sam projekcije u januaru, da će se evro i franak izjednačiti do kraja godine, ako se nastavi trend iz 2010. godine. Pošto sam radio prilično površnu analizu, nisam ni sam sebi verovao, pa nisam sve evro štekove prebacio u franke. Jedno vreme me i praksa demantovala (rast evra u odnosu na franak u periodu januar - april kada je evro došao do negde 1,32), ali to je bilo samo prolazno, kao što se već događalo tokom 2010. godine, tako da mi se isplatila januarska konverzija čak i ako sam je vršio na dnu tog perioda slabljenja evr.

Očekujem da će se franak stabilizovati, evro malo ojačati (sumnjam da će se vratiti na više od 1,2).... Videćemo...

Jednostavno, franak je stabilna valuta. On ne jača, već ostali slabe...

p.s. nisam hteo da štek konvertujem u dolare ili funte jer mi je njihovo kretanje u odnosu na evro bilo mnogo manje predvidivo (pošto nisam znao čija će štamparija raditi prekovremeno, kada i koliko će raditi :))

pre neki dan je intervenisala shvajcarska centralna banka da bi zaustavila prekomerni rast shvajcarca. dolar se nesto odbio i zurka je trajala svega 7 sati.
ali se pokazalo da se radilo o dead cat bounce paternu :)

3 avgust:

unledvwq.jpg

najavljuju novu interveniciju. ipak, sta god da urade, sa kamatnom stopom od 0%, nece spreciti rast

Zavisi koji je osnovni kriterijum koji bi se uzeo za ocenu najjače valute. Ako je osnovni kriterijum nominalna vrednost jedne novčane jedinice koja može kupiti najveću količinu drugih novčanih jedinica onda je to u svakom slučaju Kuvajtski dinar, ali ako se kao kriterijum uzima zastupljenost odredjene valute u novčanim tokovima i njena upotrebna vrednost onda je to bez premca Američki Dolar, jer bez obzira na fluktuacije Dolara prema ostalim valutama, najveći deo svetske trgovine se obavlja u ovoj valuti i sve vrednosti bruto proizvoda svih zemalja u svetu se iskazuje upravo u njemu. Sa druge strane ogorman broj zemalja čije privrede utiču na globalna kretanja su svoje valute zakucale upravo za US $. Pre svega Kina, zatim celi Bliski Istok. Saudijski i Katarski Rijal, Kuvajtski Dinar, Dirham u Emiratima itd.
Sa tog aspekta možemo govoriti od Dolaru kao najjačoj valuti

druze, ne postoji fluktacija americkog dolara vec konstantan pad, bez puno koprcanja u vazduhu.

pre neki dan je intervenisala shvajcarska centralna banka da bi zaustavila prekomerni rast shvajcarca. dolar se nesto odbio i zurka je trajala svega 7 sati.
ali se pokazalo da se radilo o dead cat bounce paternu :)

3 avgust:

unledvwq.jpg

najavljuju novu interveniciju. ipak, sta god da urade, sa kamatnom stopom od 0%, nece spreciti rast

Švajcarci mogu sprečiti dalji rast franka jedino ako počnu da se ponašaju kao FED ili ECB, tj da obezbede zalihe papira i angažuju treću smenu u štampariji. Ali sumnjam da će se to desiti. Doduše, jedan od impulsa koji bi mogao dovesti do slabljenja franka jeste cenovno ugrožavanje švajcarskog izvoza robe i usluga... Ipak, još uvek ne mogu ni da pretpostavim da li će efekti tog impulsa nadvladati produktivnost treće smene* FED i ECB....

*karikiranje. nije samo stvar u štampanju novca već u ozbiljnoj nestabilnosti uzrokovanoj mnogim faktorima...

Back