Pozdrav svima
ineresuje me po vasem misljenju koja je najaca valuta na svetu po vrednosti i zasto bas ona?
Hvala unapred
ineresuje me po vasem misljenju koja je najaca valuta na svetu po vrednosti i zasto bas ona?
Hvala unapred
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kuvajtski dinar.
Britanska funta jedva da je jaca od evra ...Pa naravno i ja sam tako mislim da je kuvajtski dinar naj naj ali nisam siguran u usporedbi sa britanskom funtom
Istina, vrednost zlata kao i svega ostalog zavisi od prisutnosi na trzistu. kao i mogucnosti kopanja istog.Uopste nije tacno...
http://www.goldseek.com/
Pa naravno i ja sam tako mislim da je kuvajtski dinar naj naj ali nisam siguran u usporedbi sa britanskom funtom
Ali CHF najbolje čuva kupovnu moć među nama Srbima dostupnim valutama.
Evo da se pohvalim
Prošle godine za svadbu, od kuma dobijem 500 CHF. Tada su vredeli 350 evra. Danas vrede 440 evra (u dolarima, posmatrano 5.8.2010. - 4.8.2011. je 160 dolara više).
U januaru sam zamenio 400 evra za 500 franaka (1,25). Sad za tih 500 franaka mogu dobiti 450 evra.
90 + 50 evra razlike, a niti štedeo, niti ulagao. Samo ih gledao
Pravio sam projekcije u januaru, da će se evro i franak izjednačiti do kraja godine, ako se nastavi trend iz 2010. godine. Pošto sam radio prilično površnu analizu, nisam ni sam sebi verovao, pa nisam sve evro štekove prebacio u franke. Jedno vreme me i praksa demantovala (rast evra u odnosu na franak u periodu januar - april kada je evro došao do negde 1,32), ali to je bilo samo prolazno, kao što se već događalo tokom 2010. godine, tako da mi se isplatila januarska konverzija čak i ako sam je vršio na dnu tog perioda slabljenja evr.
Očekujem da će se franak stabilizovati, evro malo ojačati (sumnjam da će se vratiti na više od 1,2).... Videćemo...
Jednostavno, franak je stabilna valuta. On ne jača, već ostali slabe...
p.s. nisam hteo da štek konvertujem u dolare ili funte jer mi je njihovo kretanje u odnosu na evro bilo mnogo manje predvidivo (pošto nisam znao čija će štamparija raditi prekovremeno, kada i koliko će raditi)
Zavisi koji je osnovni kriterijum koji bi se uzeo za ocenu najjače valute. Ako je osnovni kriterijum nominalna vrednost jedne novčane jedinice koja može kupiti najveću količinu drugih novčanih jedinica onda je to u svakom slučaju Kuvajtski dinar, ali ako se kao kriterijum uzima zastupljenost odredjene valute u novčanim tokovima i njena upotrebna vrednost onda je to bez premca Američki Dolar, jer bez obzira na fluktuacije Dolara prema ostalim valutama, najveći deo svetske trgovine se obavlja u ovoj valuti i sve vrednosti bruto proizvoda svih zemalja u svetu se iskazuje upravo u njemu. Sa druge strane ogorman broj zemalja čije privrede utiču na globalna kretanja su svoje valute zakucale upravo za US $. Pre svega Kina, zatim celi Bliski Istok. Saudijski i Katarski Rijal, Kuvajtski Dinar, Dirham u Emiratima itd.
Sa tog aspekta možemo govoriti od Dolaru kao najjačoj valuti
pre neki dan je intervenisala shvajcarska centralna banka da bi zaustavila prekomerni rast shvajcarca. dolar se nesto odbio i zurka je trajala svega 7 sati.
ali se pokazalo da se radilo o dead cat bounce paternu
3 avgust:
![]()
najavljuju novu interveniciju. ipak, sta god da urade, sa kamatnom stopom od 0%, nece spreciti rast