NAJ- SLIKAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni se npr. najvise svidja Karavadjo.
Nije se pokoravao strogom realizmu,prikazivao ljude iz svakodnevnog zivota-pa cak i u slikanju svetaca...
A 'Decaka sa korpom voca'' je naslikao sa 7 godina(ako se ne varam):worth::eek:

Velika šteta što su slikari kao što su Pikaso, Dali, Van Gog postali kliše.
Ja lično najviše cenim umetnost XX veka, počev od ekspresionizma... A naročito volim dadaiste i nadrealiste.

Spomenuću Rene Magrita...
Evo slike "Faux miroir"

A evo i šta je sam Magrit rekao za svoja dela:
"My painting is visible images which conceal nothing; they evoke mystery and, indeed, when one sees one of my pictures, one asks oneself this simple question 'What does that mean'?
It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable."

Velika šteta što su slikari kao što su Pikaso, Dali, Van Gog postali kliše.
Ja lično najviše cenim umetnost XX veka, počev od ekspresionizma... A naročito volim dadaiste i nadrealiste.

Spomenuću Rene Magrita...
Evo slike "Faux miroir"

A evo i šta je sam Magrit rekao za svoja dela:
"My painting is visible images which conceal nothing; they evoke mystery and, indeed, when one sees one of my pictures, one asks oneself this simple question 'What does that mean'?
It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable."

Njegove slike su bas prepoznatljive i zanimljive...Malo je ljudi koji ne prepoznaju Coveka sa dinjom''(mada pre jabukom:))

E ovako... video sam slucajno na netu jednu sliku i ispod nje je pisalo da je naslikao Dali... slika mi se mnogo dopala ali je bila u jako maloj rezoluciji... kapirao sam, posto je Dalijeva da cu je lako pronaci medju njegovim delima... medjutim, pregledao sam gomilu Dalijevih slika ali tu nisam nasao... molio bih ako neko zna da me uputi ... na slici je sledece: uzburkano nemirno more, olujna noc i barka sa nekoliko ljudi u njoj... u pozadini, mozda malo vise na desnoj strani je kopno i na kopnu umesto svetionika stoji sveca i oko svece dve ljudske shake koje usmeravaju svetlost od svece ka barci... eto toliko... hvala puno!

E ovako... video sam slucajno na netu jednu sliku i ispod nje je pisalo da je naslikao Dali... slika mi se mnogo dopala ali je bila u jako maloj rezoluciji... kapirao sam, posto je Dalijeva da cu je lako pronaci medju njegovim delima... medjutim, pregledao sam gomilu Dalijevih slika ali tu nisam nasao... molio bih ako neko zna da me uputi ... na slici je sledece: uzburkano nemirno more, olujna noc i barka sa nekoliko ljudi u njoj... u pozadini, mozda malo vise na desnoj strani je kopno i na kopnu umesto svetionika stoji sveca i oko svece dve ljudske shake koje usmeravaju svetlost od svece ka barci... eto toliko... hvala puno!

www.dali-gallery.com
Ovaj sajt sam procesljala od pocetka do kraja,ali nema nigde...Jedino ako sam propustila nesto.

Rubens, i neverovatni Dzon Vilijem Voterhaus...
waterhouse_1024-768.jpg

Rubens%20copy-2007.jpg

Od naših slikara:
Uros Predić(1857-1953)
Uros Predić rodjen je u Orlovatu 07.12.1857. godine. Umro je u Beogradu 12. 02. 1953. godine. Završio je umetničku akademiju u Beču 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla. U toku studija dobio je Gundelovu nagradu za slikanje uljem po muškom modelu. Od 1882. god. radi u privatnom ateljeu prof. Gripenkerla. Od 1883-1885. je asistent umetničke akademije u Beču. U to vrijeme po upustvu prof. Gripenkerla i arhitekte Hanzena izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz parlamenta u Beču. 1875. godine vraća se u Orlovat i radi seriju slika iz života svojih seljaka. Od 1886-1889. godine boravi u Beogradu, od 1890 do 1893 u Novom Sadu i Starom Bečeju. Do 1894-1909 živi u Orlovatu, a do 1909 do smrti u Beogradu. Svoje slike prvi put izlaze 1888. godine u Beogradu. U svom slikarskom opusu najviše je negovao portret i ikonografiju. 26. januara 1896 izabran je za dopisnog, a 04.04.1910. godine za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Jedan je od osnivača udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i prvi njegov predsednik.
Poznate slike > "Kosovka djevojka". ( užasan snimak ), “Hercegovački zbeg
Još neke od njegovih slika: Sv.Djordje ubija aždaju, Na majčinom grobu ( nisam siguran da li se slika baš tako zove )
Pavle "Paja" Jovanović ( 859-1957) najpoznatiji srpski slikar Realizma zajedno sa Urošom Predićem. Poznate slike: „Seobe Srba“, „Takovski Ustanak“, „Borba petlova“, „Kićenje neveste“ i „Mačevanje“.
Biografija i galerija na linku: Paja Jovanović
Od stranih slikara:
Pogledajte malo rusku slikarsku školu, mislim da su nepravedno zapostavljeni:
Ivan Šiškin ( 1832-1898 ) zaljubljenik i majstor oslikavanja pejzaža
Ilja Repin ( 1844–1930) ( Odgovor Zaporožaca sultanu Mehmedu IV )
Ima ih još, ali za sada pogledajte linkove ovih slikara.

Da, Predic je odlican. Jako ga cenim!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back