NAJ- SLIKAR

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
moc016ce2.jpg

Impresija, radjanje sunca

KARAVAGO,A.DURER,VERMEER,D.RIVERA,T.D.LEMPICKA,ANDERS ZORN,BASQUIAT..I NEPREVAZIDJENI: V.V.GOGH,MODIGLIANI-SCHIELE-KLIMT I NARAVNO MICHELANGELO ................P.S.: ZA DJURU(pa i druge naravno) TVOJE MISLJENJE O SLEDECIM: OTTO DIX,MAX BECKMANN,CRISTIAN SCHAD...............

Od naših slikara:
Uros Predić(1857-1953)
Uros Predić rodjen je u Orlovatu 07.12.1857. godine. Umro je u Beogradu 12. 02. 1953. godine. Završio je umetničku akademiju u Beču 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla. U toku studija dobio je Gundelovu nagradu za slikanje uljem po muškom modelu. Od 1882. god. radi u privatnom ateljeu prof. Gripenkerla. Od 1883-1885. je asistent umetničke akademije u Beču. U to vrijeme po upustvu prof. Gripenkerla i arhitekte Hanzena izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz parlamenta u Beču. 1875. godine vraća se u Orlovat i radi seriju slika iz života svojih seljaka. Od 1886-1889. godine boravi u Beogradu, od 1890 do 1893 u Novom Sadu i Starom Bečeju. Do 1894-1909 živi u Orlovatu, a do 1909 do smrti u Beogradu. Svoje slike prvi put izlaze 1888. godine u Beogradu. U svom slikarskom opusu najviše je negovao portret i ikonografiju. 26. januara 1896 izabran je za dopisnog, a 04.04.1910. godine za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Jedan je od osnivača udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i prvi njegov predsednik.
Poznate slike > "Kosovka djevojka". ( užasan snimak ), “Hercegovački zbeg
Još neke od njegovih slika: Sv.Djordje ubija aždaju, Na majčinom grobu ( nisam siguran da li se slika baš tako zove )
Pavle "Paja" Jovanović ( 859-1957) najpoznatiji srpski slikar Realizma zajedno sa Urošom Predićem. Poznate slike: „Seobe Srba“, „Takovski Ustanak“, „Borba petlova“, „Kićenje neveste“ i „Mačevanje“.
Biografija i galerija na linku: Paja Jovanović
Od stranih slikara:
Pogledajte malo rusku slikarsku školu, mislim da su nepravedno zapostavljeni:
Ivan Šiškin ( 1832-1898 ) zaljubljenik i majstor oslikavanja pejzaža
Ilja Repin ( 1844–1930) ( Odgovor Zaporožaca sultanu Mehmedu IV )
Ima ih još, ali za sada pogledajte linkove ovih slikara.

stefanes:
Od naših slikara:
Uros Predić(1857-1953)
Uros Predić rodjen je u Orlovatu 07.12.1857. godine. Umro je u Beogradu 12. 02. 1953. godine. Završio je umetničku akademiju u Beču 1880. godine u klasi profesora Gripenkerla. U toku studija dobio je Gundelovu nagradu za slikanje uljem po muškom modelu. Od 1882. god. radi u privatnom ateljeu prof. Gripenkerla. Od 1883-1885. je asistent umetničke akademije u Beču. U to vrijeme po upustvu prof. Gripenkerla i arhitekte Hanzena izradio je 13 slika mitološke sadržine za friz parlamenta u Beču. 1875. godine vraća se u Orlovat i radi seriju slika iz života svojih seljaka. Od 1886-1889. godine boravi u Beogradu, od 1890 do 1893 u Novom Sadu i Starom Bečeju. Do 1894-1909 živi u Orlovatu, a do 1909 do smrti u Beogradu. Svoje slike prvi put izlaze 1888. godine u Beogradu. U svom slikarskom opusu najviše je negovao portret i ikonografiju. 26. januara 1896 izabran je za dopisnog, a 04.04.1910. godine za redovnog člana Srpske kraljevske akademije. Jedan je od osnivača udruženja likovnih umetnika u Beogradu 1919. godine i prvi njegov predsednik.
Poznate slike > "Kosovka djevojka". ( užasan snimak ), “Hercegovački zbeg
Još neke od njegovih slika: Sv.Djordje ubija aždaju, Na majčinom grobu ( nisam siguran da li se slika baš tako zove )
Pavle "Paja" Jovanović ( 859-1957) najpoznatiji srpski slikar Realizma zajedno sa Urošom Predićem. Poznate slike: „Seobe Srba“, „Takovski Ustanak“, „Borba petlova“, „Kićenje neveste“ i „Mačevanje“.
Biografija i galerija na linku: Paja Jovanović
Od stranih slikara:
Pogledajte malo rusku slikarsku školu, mislim da su nepravedno zapostavljeni:
Ivan Šiškin ( 1832-1898 ) zaljubljenik i majstor oslikavanja pejzaža
Ilja Repin ( 1844–1930) ( Odgovor Zaporožaca sultanu Mehmedu IV )
Ima ih još, ali za sada pogledajte linkove ovih slikara.

Много ти се захваљујем на овоме! Стварно смо јако мало простора посветили српским и руским сликарима.

REMBRANT I SUTIN!!!!!
Kako vidim svi znate za Rembranta tako da ne moram nista o njemu da kazem ali zao mi je sto niko ne zna za SUTINA-DANAS SMATRAN ZA NAJVECEG SVETSKOG EXPRESIONISTU!!!!!
Chaim Sutin rodjen u Smilovicima u Litvaniji 1893.Bio je jevrej.Odlazi u Minsk gde pocinje da crta pa u Pariz gde zavrsava likovnu akademiju.Bio je odlican prijatelj sa Modiljanijem.Ceo njegov zivot je dosta povucen tuzan depresivan.....Upoznao ga je nas Milo Milunovic dok je bio u Parizu i to ovako-po Milunovicevoj prici:Dok je sedeo u restoranu i crtao paznju mu je privukao jedan omanji covek koji je nosio ogroman kaput ali naopako zbog hladnoce.Usao je i kako koji gost ode on brzo dohvati i pojede i popije sve sto gost nije.Sutin je primetio Milunovica poceli su razgovor ali se nisu predstavili jedan drugom.Kasnije Milunovic je sazno da je to onaj SUTIN o cijim slikama ceo Pariz prica.Umro je sam u bedi 1943 od perforacije creva.
Sto se tice rusa pogledajte Ilja Maskova Ajvazovskog Levitana Serova Siskina Repina ......
Ovo je Sutin

markoxo3.jpg
[/IMG]

[/IMG]

77777777777777sj6.jpg
[/IMG]

...ali zao mi je sto niko ne zna za SUTINA-DANAS SMATRAN ZA NAJVECEG SVETSKOG EXPRESIONISTU!!!!!

:shock: :shock:
A odakle vam ideja da ne znamo za Sutina???

Sto se Rusa koje ste naveli tice, oni su zaista neprevazidjeni.Moj favorit je Levitan, mada je nezahvalno bilo koga izdvojiti (Siskina takodje obozavam...)

meni pada na pamet jedan pomalo zapostavljen slikar sa nasih nekadasnjih prostora,radi se o Miljenku Stancicu,koji je na mene ostavio dubok utisak i mislim da je po mnogo cemu vredan pomena.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back