Nadutost stomaka i gasovi

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
377.750
Nadutost je tema koje se mnogi stide, posebno oni koji često ispuštaju gasove. Sudeći prema dr Martinu Saru, u većini slučajeva ljudi ne ispuštaju gasove ništa češće nego drugi, samo toga nisu svesni.

On kaže da u proseku čovek proizvede između pola i dva litra gasa dnevno, a izbaci ga kroz rektum između 10 i 20 puta dnevno.
"Jedan od glavnih krivaca za proizvodnju gasa je ugljeni hidrat koji se naziva rafinoza, a nalazi se u namirnicama poput kupusa i brokolija", kaže on. "Namirnice koje sadrže ugljene hidrate koji se sporo apsorbuju, poput luka i avokada, mogu da iritiraju creva i povećaju proizvodnju gasa".

Dr Skar kaže da čak i ispuštanje gasa koje je češće nego uobičajeno gotovo nikada nije znak neke ozbiljne bolesti, već se najčešće javlja kao posledica ishrane ili uzimanja određenih antibiotika.
(izvor: mondo)

Imate li problem sa nadutošcu stomaka i cestim gasovima i da li postoji neki narodni lek za ovakva desavanja koji olaksava :)

Imao sam ja taj problem preterano krčanje creva nadimanje i gasovi kad mi je više dojadilo, pokušao sam na prirodan način sam da rešim problem jer me bilo sramota da odem kod lekara samo zbog toga. I tako konzumacijom raznih čajeva i vitaminskih jela došao sam do rešenja lek za tu boljku je : Mleko pomešano sa Muslijem, Jogurt, Maslinovo ulje piti 1 kašiku na dan, vruč čaj od Nane, Rakija, Beli luk i Kikiriki . Sve to po malo koristiti jedno po jedno neko vreme dovodi vas do potpunog izlečenja.

Da vidimo sta kaze moja farmaceutika...
Kaze da nadimanje moze da poraste ako nema adekvatno odrzavane crevne flore, na jedan ili drugi nacin...
Za sada to zvuci normalno....
Neodrzavana crevna flora moze biti i zbog nekonzumacije , npr mleko ko ne pije neko vreme bice laktozno sklon nadimanju , u prvo vreme, citaj prvi dan, dva..
Neodrzavanje crevne flore moze biti i obrnuto , neka hrana i nacin pripreme hrane, npr pasulj...
Pasulj se moze spremiti da se razvalis od prdeza ali i da nema prdeza...na zalost ukus je razlicit u oba slucaja ili nekoj medju varijanti , a najcesce je ukus bitan pa je nacin pripreme medjuvarijanta ni max ni minimum...
Isto moze da se dodje do toga da se promeni crevna flora i onda moze da se javi nadimanje 2,3,4 dan za istu hranu koja nije bila uzrocnik prvi dan..

Ima jedna cudna stvar, a to je, ko podrzava gasove, imace cesce gasove...
To ne znaci da treba da umire od nadutosti, a nadutost dovodi i do porasta pritiska pa moze i da se umre od toga...ali znaci da ne treba bas da mu daje na forsazu...
Normalan odnos bez natezanja i rizika ce biti dovoljan..

Klasicni najcesci uzrocnici nadimanja pasulj neke vrste pripreme, jabuka, neke vrste, mleko pocetak koriscenja, banane, mekse , poluispravne, proizvodi od mleka, tipa sir.

Lecenje ustvari nije lecenje nego trazenje vama pogodne crevne flore za svakodnevnu ishranu....Ako unosite supstancu koja na neki nacin ne odgovara crevima, creva ce povecati peristaltiku , pa ce se desiti i nadimanje a i izbacivanje iz organizma, koje moze biti i od jednog i od drugog razloga..

Socijalni kontekst...
To je tek posebna prica...
U redu je izvrsiti evakuaciju kad si u prostorijama gde su i drugi, sto mnogi ne rade.
Medjutim, izuzetno je neprihvatanje onih koji su sami a zvucno slobodno vrse oslobadjanje , tj negativne su odrednice o kulturi takvog u Srbiji...
Bas je nekulturan....i sad ja pitam sto , pa eto...cak se i ne navodi sta je...pa eto pa eto i na kraju covek rastura od prdeza kao stoka...
Pitam jel prolazi do vaseg stana, kazu ne...posto kod crnotravac, vranjanac i juzna pruga gradnje cesto prolazi miris iz jednog stana u drugi, pa onda sloboda olaksavanja postaje problem komsiji...na neki nacin...

Matori prdonja....da li je to tacno ili je mit...?
Prvo matori ljudi zbog necega , a mozda i zbog zeluca i smirenja vole da piju mleko , a mleko bas i nije za matore ljude, narocito ne u osnovnom obliku...
Svojom ishranom, oni dodaju opravdanje mitu...
Zatim ono sto se ne bi culo kod njih se cuje jer im je smanjena zilavost creva pa se nadimaju vise...
Imunitet, tj rad creva u tom smislu....slabiji je i slabija je i reakcija, varenje..
Matori ljudi su zbog smanjenog nazovimo to crevni imunitet, skloni cestim crevnim oboljenjima tipa virusne infekcije i to je veliki problem kod porodica koje zive sa starijim clanovima ili rade u domovima za stara lica...

Bebe obavezno imaju nadimanje, postoje praskovi koji se dodaju mleku da ne bi nadimalo bebu...ili se radi stari nacin tapsanja posle obroka da krene na gore a ne na dole...posto na dole ako krene em steta em jurnjava....

Zene....uglavnom gledaju da to obave Tihomirom, koji zna da bude ubedljiv do suza....i kad znaju da ce imati takve epizode obicno uparuju i parfem koji je jaci...ergo, kad vidite kuguarku ili neku preko 40 i jaci parfem nije samo zbog slabljenja nosa nego se i to ponekad gleda...
Ali o tome ce vise zene....

Pravilna ishrana, ispravnija hrana i nenatezanje dovode do smanjenja zvucnog dela...ali ja mislim i do opsteg nadimanja...
Miris zavisi od vrste hrane...Sto vise mesa i masnoca, to je gori...ili posebnih karakteristicnih dodataka..pozdrigusa, kupushnjaca, turshijasha...
Izvor suza za putnike kod vrata u gradskom prevozu...ostali bar mogu da okrenu glavu

Trebalo bi da svaki caj umanjuje a zelena ishrana sasvim sigurno umanjuje nadimanje...

Nadutost je tema koje se mnogi stide, posebno oni koji često ispuštaju gasove. Sudeći prema dr Martinu Saru, u većini slučajeva ljudi ne ispuštaju gasove ništa češće nego drugi, samo toga nisu svesni.

On kaže da u proseku čovek proizvede između pola i dva litra gasa dnevno, a izbaci ga kroz rektum između 10 i 20 puta dnevno.
"Jedan od glavnih krivaca za proizvodnju gasa je ugljeni hidrat koji se naziva rafinoza, a nalazi se u namirnicama poput kupusa i brokolija", kaže on. "Namirnice koje sadrže ugljene hidrate koji se sporo apsorbuju, poput luka i avokada, mogu da iritiraju creva i povećaju proizvodnju gasa".

Dr Skar kaže da čak i ispuštanje gasa koje je češće nego uobičajeno gotovo nikada nije znak neke ozbiljne bolesti, već se najčešće javlja kao posledica ishrane ili uzimanja određenih antibiotika.

Imate li problem sa nadutošcu stomaka i cestim gasovima i da li postoji neki narodni lek za ovakva desavanja koji olaksava :)

Ovo je dobar lek za to Colospa Retard https://www.alims.gov.rs/ciril/files/lekovi/pil/515-01-06696-13-001.pdf

Inače ne pij kafu na prazan stomak, ne jedi pasulj i mahunarke i pij nanu i kamilicu.

Pasulj samo ne valja jesti sa svezim krastavcem.Zajedno konzumiranje,dolazi do velike nadutosti stomaka i veoma tesko pocinje da vari.Sa ljutom papricicom je sasvim drugacije,nema nadimanja,a i slabiji su gasovi.Kim je sigurno dobar sa pasuljem i mnogim namirnicama koje naimaju,kao sto su testenine.Ako ne moze neko da jede uz tu hranu,moze koristiti kim pre ili posle jela.

kako...kakoo :). kada volim kafu cim otvorim oci :lol:
Ja ovako par keksica Petit Beurre :)

1606944193827.png

Poslednja izmena:
Zato i kazem kako jer ja u 90% slucajeva ne doruckujem i mislim da kafa ne prozrokuje gasove i nadutost jer bih do sada to imala
mada sve zavisi od organizma do organizma, meni nadutost izaziva teska hrana ili mahunasto povrce

Pasulj samo ne valja jesti sa svezim krastavcem.Zajedno konzumiranje,dolazi do velike nadutosti stomaka i veoma tesko pocinje da vari.Sa ljutom papricicom je sasvim drugacije,nema nadimanja,a i slabiji su gasovi.Kim je sigurno dobar sa pasuljem i mnogim namirnicama koje naimaju,kao sto su testenine.Ako ne moze neko da jede uz tu hranu,moze koristiti kim pre ili posle jela.

Meni je kim bio prijatan uz neke slane "stanglice", ali sam ovde u Nemackoj probala
( prvo sam se cudila) svez kupus sa kimom, a kim je uvek jako fin zacin, i ja i dan danas
u svez kuvan kupus staljam kim, sledeci cu put i u pasulj mada ja nemam problema
sa tim nadimanjem, kim volim onako, kao i mirodjiju ili beli luk.

Meni je kim bio prijatan uz neke slane "stanglice", ali sam ovde u Nemackoj probala
( prvo sam se cudila) svez kupus sa kimom, a kim je uvek jako fin zacin, i ja i dan danas
u svez kuvan kupus staljam kim, sledeci cu put i u pasulj mada ja nemam problema
sa tim nadimanjem, kim volim onako, kao i mirodjiju ili beli luk.
Nece ti nista lose biti od kima u pasulju,ali i lucena paprika ide uz pasulj.Slatko.

За све који воле пасуљ: одраније се зна да треба у већу шерпу (пасуљ с еи не кува за само једну туру) ставити кашичицу соде.
И, замислите, кашичицу шећера, Мање надима дефинитивно.

Zato i kazem kako jer ja u 90% slucajeva ne doruckujem i mislim da kafa ne prozrokuje gasove i nadutost jer bih do sada to imala
mada sve zavisi od organizma do organizma, meni nadutost izaziva teska hrana ili mahunasto povrce
Навалите кафеџије!!!
Ако не сме да се постави линк, укуцате:
KAFA (Zdrav i prav) - dr Petar Borović

За све који воле пасуљ: одраније се зна да треба у већу шерпу (пасуљ с еи не кува за само једну туру) ставити кашичицу соде.
И, замислите, кашичицу шећера, Мање надима дефинитивно.
Samo treba uvece pre kuvanja da prenoci pasulj u vodi i sutradan kuvati.I brze se skuva,a i ne nadima,mnogo.Sve zavisi koliko covek pojede.

Samo treba uvece pre kuvanja da prenoci pasulj u vodi i sutradan kuvati.I brze se skuva,a i ne nadima,mnogo.Sve zavisi koliko covek pojede.
То се подразумева да преноћи потопљен и да се баци прва вода кад проври и ври пар минута.
И онда се дода бикарбона и кашичица шећера.
Иначе, неко помену краставац, он сам по себи надима, и не треба га јести са пауљем. Ни цвеклу нипошто.

То се подразумева да преноћи потопљен и да се баци прва вода кад проври и ври пар минута.
И онда се дода бикарбона и кашичица шећера.
Иначе, неко помену краставац, он сам по себи надима, и не треба га јести са пауљем. Ни цвеклу нипошто.
Ja sam napisao da se krastavac ne jede sa pasuljem.I to za prvu vodu kad provri da se prospe,obavezno.

Licno nemam problem sa cestim gasovima, mada cini se da imaju ovi oko mene :D

Back