Nadrndanost divljih šalterskih službenika - nije teško biti fin

Pa nazalost u mnogim firmama visoki ili visi polozaji su vec popunjeni uglavnom starijim radnicima sa iskustvom i velikim radnim stazom, pa taj neko ko je obrazovaniji odnosno ima nesto vise od skole mora da ceka da taj stariji kolega ode u penziju ili ne daj boze premine da bi ga nasledio.
Pa rekao se da radnici na salteru najverovatnije ne znaju nista vise da rade osim tog posla sto nije lepo jer nikada ne znas ko sedi za tim salterom. Znaju ti ljudi mnogo.

starijim radnicima sa iskustvom i velikim radnim stazom, pa taj neko ko je obrazovaniji odnosno ima nesto vise od skole mora da ceka da taj stariji kolega ode u penziju ili ne daj boze premine da bi ga nasledio.

Ne delim tvoje misljenje. Ti ljudi rade na tim pozicijama zato sto znaju vise. Matori neradnici imaju, kao sto rece Utrazvuk, opravdanje sto nemaju posla - matori su, kriza, svi hoce mlade, bolest... Ne kazem da lazu, ali sigurno ne bi tako govorili da znaju da rade posao koji bi hteli. Svi mi budemo mladi, obrazovani & radimo posao daleko od idealnog. Diploma govori da mozes da ucis i ne da znas posao koji radis.

Da li vi shvatate da kada dodjete na salter neke firme (banke, poste...), da su upravo ljudi na salteru ti koji poznaju celokupo poslovanje. Salterski radnik ima posao u malom prstu, i zato su tu "u prvim linijama" da rade sa strankama. Ovde govorimo o "nadrndanosti" istaih. A to se ustvari uglavnom desava kada stranka zahteva nesto sto ne moze da se odradi.
Naravno da ce svako ko ode u neku ustanovu i na salteru ne moze da odradi nesto sto je naumio zbog papirologije, pravila poslovanja ili cega vec, smatrati da je za to kriva "glupa salterusa sa 2 razreda osnove skole, koja ne zna nista drugo da radi osim da bude glupa na salteru."

Bojana, da se ne lazemo... ako neko ima um i vestinu i ne mrzi ga da uci i da napreduje, taj pobegne sa saltera u relativno kratkom roku. Ako ne u toj firmi, onda u neku drugu firmu. Pametni ljudi prosto ne ostaju zaglavljeni na salteru godinama i jos da se pomire sa tim. To je realnost.

Ako neko nije ambiciozan ne znaci da je glup. Salter jeste jako tezak ali mnogo vise ljudi zeli da radi upravo to nego da bude sef u pozadini jer sto si na nizem nivou lakse je. Nekim mojim koleginicama sa puno iskustva i radnog staza su nudili da budu na visem nivou ali one su zelele da ostanu na salteru. Poenta je da si ti rekao da ljudi na salteru ne znaju nista vise da rade osim toga a ja ti garantujem da ti ljudi imaju mnogo vise znanja o poslovanju preduzeca nego sto mislis.

Bojana, da se ne lazemo... ako neko ima um i vestinu i ne mrzi ga da uci i da napreduje, taj pobegne sa saltera u relativno kratkom roku. Ako ne u toj firmi, onda u neku drugu firmu. Pametni ljudi prosto ne ostaju zaglavljeni na salteru godinama i jos da se pomire sa tim. To je realnost.
aj malo nađite neku sredinu.
trebalo bi da je tako, ali nažalost iskustvo pokazuje da ovde to uopšte ne mora da bude slučaj...
ovo što ću reći baš i nema veze sa šalterom, ali ima neke indirektne veze sa temom koju ste započeli... naime, započeta konverzacija me je asocirala na jednu devojku, moju koleginicu i poznanicu, koja traži posao, a ja ne mogu čudu da se načudim da ga ne nalazi... i kada ima priliku, to je u nažalost u nekoj firmi koja je slika i prilika naše privrede i društva...
a devojka je bila sjajan student, ja sam je lično slušala par puta na ispitima i nikada nisam čula nekoga da bolje zna i da bolje razmišlja...

Moje lično iskustvo sa najboljim studentima je vrlo loše - od drveta ne vide šumu. U globalu jako mnogo teoretišu, zbog uspeha na faxu misle da sve znaju i jako su zatvoreni da im neko proširi horizonte, pogotovo ako im dodeliš tutora koji ima nižu stručnu spremu od njih, ali je tata u svom poslu.

Jel imas ti nekog sa kim ti iskustvo nije lose? Dobri studenti, salterski radnici... Izgleda da je problem u tebi.

Važno je da problem nije u tebi. Sedi na šalteru još 200 godina, to ti je ekstra domet.

Propuštaš suštinu... Jako dobra iskustva imam sa ljudima koji možda nisu bili najbolji na faksu, jer shvataju da se u knjigama ne uči baš sve i spremni su da uče i da nauče kako se radi, da upoznaju psihologiju rada sa ljudima ili tehnologijom proizvodnje. Još jednom - kome se radi, taj nađe način da nauči, a kome ne - nađe izgovor za to.

Važno je da problem nije u tebi. Sedi na šalteru još 200 godina, to ti je ekstra domet.

Propuštaš suštinu... Jako dobra iskustva imam sa ljudima koji možda nisu bili najbolji na faksu, jer shvataju da se u knjigama ne uči baš sve i spremni su da uče i da nauče kako se radi, da upoznaju psihologiju rada sa ljudima ili tehnologijom proizvodnje. Još jednom - kome se radi, taj nađe način da nauči, a kome ne - nađe izgovor za to.

E pa vidis nisam bila najbolja na faksu, normalan prosecan student. Nisam na salteru. Al i dalje ne stojim iza toga da su svi salterski sluzbenici nadrndani, bezobrazni, i ne zele da pomognu. Ako si imao problem sa svakim salterskim sluzbenikom na koga si naisao, ja stvarno ne znam sta da ti kazem, osim da je mozda problem u tebi i da trazis nesto sto nije moguce jer na salteru je to uglavnom problem.

Можемо ли у оквиру ове теме причати о надрнданости дивљих шалтерских корисника, или би за то требало отворити нову тему?

Неко увек буде колатерална штета. Нажалост, то су у овом случају шалтерски службеници, јер се налазе између две ватре. Једни су шефови, који, посебно у приватним компанијама, воде се девизом "клијент је увек у праву", па је се службеници смеше и онда када би вриштали. Са друге стране су клијенти који углавном НЕ ЧИТАЈУ ОНО ШТО ПИШЕ. Па би кад би могли на једном шалтеру и да се ошишају, то би можда био помак у шалтерском службовању. А онда кад их "шалтеруше" лепо врате да допуне документацију, онда је најлакше по њима осути паљбу.
"па зашто, па како, па нисам знао да то треба..." па кад почну да се објашњавају, мени дође да експлодирам, а не некоме ко ради целу смену са таквим и сличним људима.

Најсвежији пример за ово је подизање маркица за здравствену књижицу. Испред мене у реду је било бар 20 људи, од тога 15 враћено са шалтера, јер им послодавци ниси измирили доприносе. И онда иста песма..."па како нису, ја знам да јесу, ви сте погрешили..." :roll: ужас!

Наравно, у сваком житу има кукоља, тако да и у свакој делатности има оних који раде добро и који раде лоше. Кривица није увек једнострана, ако у послу учествују два човека.
Што се мене тиче, на шалтеру не морају ни да ми се смеју, ни да ме поздраве, нека ми заврше посао и ја одох.

А осмех нека оставе за мужа и децу :)

Slažem se da je istina negde između, jer ni crno ni belo nigde ne postoji.
Ali realno je da ljudi iz državnog sektora mnogo ležernije prilaze poslu, jer nema odgovornosti, nema sankcija, plata ide... prosto - može im se. I klijenti znaju da budu stoka, to je tek priča svoje vrste. Za početak, 80% nije čulo za sapun i vodu, a o izražavanju i vaspitanju da ne govorimo.

Generalno stvar koju najviše zameram na šalterima je to što recimo dođem da overim uput, i tek kad dođem na red neko se seti da kaže "pa treba da overite i kod komisije". Pa zar to nije mogao neki šef da stavi na oglasu tablu na papiru 1x1m, da ne bi 300 ljudi dnevno zalud dreždalo u redu? Boli ih uvo, jer im se može...

Slažem se da je istina negde između, jer ni crno ni belo nigde ne postoji.
Ali realno je da ljudi iz državnog sektora mnogo ležernije prilaze poslu, jer nema odgovornosti, nema sankcija, plata ide... prosto - može im se. I klijenti znaju da budu stoka, to je tek priča svoje vrste. Za početak, 80% nije čulo za sapun i vodu, a o izražavanju i vaspitanju da ne govorimo.

Generalno stvar koju najviše zameram na šalterima je to što recimo dođem da overim uput, i tek kad dođem na red neko se seti da kaže "pa treba da overite i kod komisije". Pa zar to nije mogao neki šef da stavi na oglasu tablu na papiru 1x1m, da ne bi 300 ljudi dnevno zalud dreždalo u redu? Boli ih uvo, jer im se može...

Dodjosmo do sustine problema! Znaci obratite se sefu! A salterske radnike pustite da rade svoj posao.

Шалтерски радник је у принципу поштар. Између подносиоца-странке и институције-надлежног за решавање захтева.
Ово значи две ствари. Прво, поштар има мало школе, а друго, све за шта се чека у тим редовима може се предати и преко поште (ПТТ Србија).

Шалтерски радници у банкама су људи са школом али још увек немају свест о томе да банке више нису институције система већ привредна друштва са конкуренцијом и да незадовољни клијент за 5 минута може променити банку, а пошто претходно обавести шефа о нељубазности радника на шалтеру и разлозима затварања рачуна у тој банци.
Исти поступак се може применити и поводом нељубазности шалтерског радника у институцијама али ће то углавном бити губљење времена.

Back