Nacionalnost- muka pregolema

Istrebljivaču arhaizma, ti toliko govoriš o raskidanju sa prošlošću i brisanju arhaizma, a onđe si podržaju one strahovito smiješne promjene u černogorskij jazik. :hahaha:

To ja radi mira u kuci, da se ne tucemo oko bezvezarija.
I sam znas da su to jadni vapaji Brdjana i Cernogoraca koji izumiru, pa onda pustimo ih da koju deceniju uzivaju u svom crnogorskom romantizmu. I Jevrem Brkovic ideolog crnogorske drzavnosti i nekakva perjanica crnogorskog nacionalizma priznaje da mu je Evropa draza od Crne Gore i da je prije Europejac nego Montenegroman ili Brdjanin.

Stoga, nije baš lako zamisliti modernu višekonfesionalnu naciju. S konfesijama koje pripadaju različitim civilizacijskim krugovima.

Han Kinezi jesu nacija, no kod njih su se konfucijanizam, taoizam i budizam, zajedno s tradicionalnim vjerovanjima, stopili poviješću u nacionalnu kulturu. Problematično je kršćanstvo, jer unatoč Sun Yat Senu ne znam može li oveći broj Kineza, ako prijeđe na kršćanstvo, ostati Kinezima u očima svojih (bivših ') sunarodnjaka. Poučan je primjer Hui naroda, koji se razlikuju time što su muslimani- http://en.wikipedia.org/wiki/Hui_people Koliko znam, većina ih "pravih" Kineza ne drži za sunarodnjake lege artis.

Albanci (Arbanasi, Arnauti, Šćipetari, Šiptari, ..) koji su bili primjer Vuku Karadžiću za jedan trokonfesionalan narod, isto su problematični. Znamo to po tradicionalnoj odijeljenosti muslimana i katolika Albanaca kao iseljenika, te u slabom miješanju i endogamiji triju grupa. Neki drugi testovi nacionalne pripadnosti (mobilizacijski potencijal), isto ne daju baš jednoznačna rješenja.

No, majka tih svih dubioza je Indija. Tamo su klasični primjeri većih skupina ljudi koji priznato govore jedan jezik, čak se priznato i isto zovu (Guđarati, Bengalci,..)- no podjela na islam i hinduizam (i budizam i kršćanstvo), te kaste, onemogućuju da o njima govorimo kao o nacijama u zapadnom smislu riječi.

Naravno istorija i nacije uvek ce postojati. Desava se da neke nacije nestaju ali i da se pojavljuju nove. Jedan od faktora koji odredjuje nacionalnu pripadnost je i biologija. Da je zanimanje za poreklo danas izrazitio izrazeno sirom sveta potvrdjuje bezbroj foruma o poreklu i haplogrupama.
Zasto je kraj istorije zanimljiv pojedinim ljudima. Lepo deluju price da svi ljudi budu jedno i da nema deljenja po nacionalnoj osnovi. Medjutim u stvarnosti to je utopija. Cak i kada u ljude budu ugradjivani cipovi i kada realno ljudi budu postajali nalik kiborzima bilogija i drugi faktori koji odredjuju nacionalni identitet imace svoju snagu, i nista manju nego pre toga.
Neko spomenu Indiju i kaste. Da li je poznato da su upravo za neke rase i narode bile rezervisane vise kaste a one nize za neke druge. I to se na makro nivou nije mnogo promenilo i dan danas.
Ako neko misli da globalni kapital ne poznaje nacije taj moze biti manje obavesten. Slicno Indiji uvek ce biti onih za koje je rezervisan vrh i onih koji ce pripadati nizim ligama. Jedino se pozicije mogu menjati u skladu sa promenama moci, tj. neki narodi sticace vecu moc a drugi je gubiti.
Da li ce doci veciti socijalizam kada ce zahvaljujuci napretku nauke, tehnike, tehnologije, promena u drustvu i dr. za sve ljude biti dovoljno svega i da li ce to eliminisati potrebu postojanhjem nacionalnog identiteta i to sumnjam. Tesko je reci da ce postojati takvo drustvo u kojem su eliminisani faktori moci i postignuta apsolutna jednakost.
A za one koji misle da su u Evropi iscezli nacionalizam i sukobi moze se reci da se grdno varaju. Dovoljno je pogledati na hiljade sajtova i blogova i sta pripadnici razlicitih evropskih naroda pisu na njima i koje ih brige muce. Oni koji prate samo mainstream medije i aktivnosti briselske birokratije mogu biti zapravo van realnosti. O pravom zivotu i stanju na terenu najbolje je saznati iz usta obicnih ljudi i danas je to najbolje ciniti na blogovima, forumima i sajtovima. Jasno je da (barem za sada) na Internetu postoji najveca demokratija.
Ovih godina svedoci smo korenitih i istorijskih promena. U ekonomskom i svakom drugom smislu Daleki Istok sve vise postaje centar svetske gravitacije dok Evropa sve vise gubi primat i zaostaje. I to je jedna od realnosti na koju se treba navici i kojoj se treba prilagoditi.
Ljudsko drusvo nije staticno i istorija se ne moze zamrznuti. Nacije koje sticu moc da uticu na svetska zbivanja i one koje uspevaju da se prilagode novim realnostima imaju mnogo bolje izglede za buducnost.
Ali i u slucaju sloma nekih naroda Genetika i haplogrupe ostaju i njihovi nosioci se mogu pridruziti drugim nacijama ili ucestvovati u kreiranju novih nacija.

Konstantine Veliki, vec sam ti jednom rekao, samo malo vise pristojnosti i malo pazljivije citaj. Naravno da na oblikovanje jedne nacije utice vise faktora ali genetiku ne mozes potpuno iskljuciti. Inace neka tvoja zapazanja i pitanja su dobra. Rekao sam ti da cu ti odgovoriti kada (i ako) budem imao vremena.

Konstantine Veliki, vec sam ti jednom rekao, samo malo vise pristojnosti i malo pazljivije citaj. Naravno da na oblikovanje jedne nacije utice vise faktora ali genetiku ne mozes potpuno iskljuciti. Inace neka tvoja zapazanja i pitanja su dobra. Rekao sam ti da cu ti odgovoriti kada (i ako) budem imao vremena.

Pa ili inace nesto znas osim Gene ovde Gene onde.

Znas malo drugu istoriju.

Inace da ti kazem da nema odgovora.

Turci su nacija koja iako uprkos tome sto je pretezno anatolskog porekla nikad nije trazila svoj praprajezik.

Nacija je pre svega anahronizam, a ne arhaizam.

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
:worth: :worth: :worth: :worth: :worth: :worth: :klap:

NaciJa ne postojiii, bar ne za nas koji ne verujemo samo u nju,
kao jedini entitet i identitet :D

Fala, gosn' Istrebljivaču, na prosvetljenju ovom trenutnom.
A onaj odozgo Vam suflira da se po pitanju mešanja i preplitanja kultura,
spotaknete i o helenizam kao idealan obuhvatan pojam pomenutih pojava...

pozdravljam vas i podržavam :bye:

Nacionalnost, nacije i nacionalizmi nece uvek postojati. Vec polako izumiru.

U post-industrijskom drustvu nacije nemaju ekonomsku podlogu za svoje postojanje.
Izmedju 18 i 20 veka postojali su trgovci, bankari, industrijalci koji su cinili udarnu snagu nacije, dok sada preovladjuje internacionalni kapital u korporativnom kapitalizmu, a nove elite donose nove identitete. Sve vise ljudi pored odrednice Srbin, Hrvat. Makedonac..., stave i: Evropljanin, samo sto je ovo Evropljanin mnogo jace od starog, propalog: Jugosloven.
Evropljanin ima jaku ekonomsku osnovu u evropskom kapitalizmu.

kako da ne :hahaha:
uzmi molim te pročitaj ,,globalizacija: dva lica sveta"
tu je cela istina o ,,prosperitetu celog sveta"
ne postoji evropska nacija i nikad neće postojati :lol:

Не знам да ли сте приметили али жене мање подржавају појам нације и национализме од мушкараца.:D :brus:

Odlična opaska! O tome sam pisao na Istoriji Balkana.

Stvar je u tome što žene imaju biovlast na ovoj planeti. Imaš to i kod životinja - princip obeležavanja (zapišavanja) teritorije kod mužjaka; ženke unutar teritorije pripadaju njima.

Da ne bude nejasno, biovlast se odnosi na sposobnost rađanja. :klap:

Jednoč sam, potaknut pisanjima u povijesnim djelima, spekulirao što bi bilo kad bi bilo da ne bijaše Turaka. I ofrlje, rezultat te dokolice:

*za Slovence ne znam bi li opstali kao narod. Da, ne- ne znam.

* postojao bi narod imena Hrvati
. Taj bi narod živio ti negdje, obuhvaćajući kao jezgru srednju i sjevernu Dalmaciju, zapadnu Bosnu i okolnu Liku, te gornje dijelove prema Zagreb, uz asimiliranu Slavoniju..Vjera bi im bila katolička, jezik južnoslavenski mješavina čakavštine-vjerojatno splitske- i crkvenoslavenskoga, a pismo glagoljica ili, manje vjerojatno, latinica.

* bio bi narod Bošnjana, vjere krstjanske ili katoličke dominantno, jezika zapadne štokavštine, štokavsko-ikavske (možda i šćakavske, no manje vjerojatno), pisma bosančice ili bosanske ćirilice. Živjeli bi oko jezgara u porječjima Vrbasa, Bosne, Neretve, s posezanjima prema Drini. Uključen bi bio Hum, a i ostala područja (Usora i Soli li-la)

* narod Srba bi bio vjere istočno pravoslavne, jezika štokavsko-ekavskog uz cksl., a na područjima koja bi pokrivala sadanju Rašku, Kosovo, vjerojatno istočni dio Bosne i Huma, a i dio Crne Gore. Širili bi se i učvršćivali prema Beogradu i Makedoniji.

Za identitet Dukljana ne znam. Općenito, prostor oko Dubrovnika, pa prava Crna Gora (prije Berlinskog kongresa), a možda i sjeverna Albanija- bili bi "no man's land".

*za Makedonce kao i Sloveniju- ne znam bi li bi ih bilo.

Jednoč sam, potaknut pisanjima u povijesnim djelima, spekulirao što bi bilo kad bi bilo da ne bijaše Turaka. I ofrlje, rezultat te dokolice:

*za Slovence ne znam bi li opstali kao narod. Da, ne- ne znam.

* postojao bi narod imena Hrvati
. Taj bi narod živio ti negdje, obuhvaćajući kao jezgru srednju i sjevernu Dalmaciju, zapadnu Bosnu i okolnu Liku, te gornje dijelove prema Zagreb, uz asimiliranu Slavoniju..Vjera bi im bila katolička, jezik južnoslavenski mješavina čakavštine-vjerojatno splitske- i crkvenoslavenskoga, a pismo glagoljica ili, manje vjerojatno, latinica.

* bio bi narod Bošnjana, vjere krstjanske ili katoličke dominantno, jezika zapadne štokavštine, štokavsko-ikavske (možda i šćakavske, no manje vjerojatno), pisma bosančice ili bosanske ćirilice. Živjeli bi oko jezgara u porječjima Vrbasa, Bosne, Neretve, s posezanjima prema Drini. Uključen bi bio Hum, a i ostala područja (Usora i Soli li-la)

* narod Srba bi bio vjere istočno pravoslavne, jezika štokavsko-ekavskog uz cksl., a na područjima koja bi pokrivala sadanju Rašku, Kosovo, vjerojatno istočni dio Bosne i Huma, a i dio Crne Gore. Širili bi se i učvršćivali prema Beogradu i Makedoniji.

Za identitet Dukljana ne znam. Općenito, prostor oko Dubrovnika, pa prava Crna Gora (prije Berlinskog kongresa), a možda i sjeverna Albanija- bili bi "no man's land".

*za Makedonce kao i Sloveniju- ne znam bi li bi ih bilo.

Nacija Bosne bi postojala nesumnjivo (ako se ništa drugo značajno nije promijenilo), ali Dukljani - ni u ludilu. Gledaj, nisu Turci došli 1018. godine i sukobili se sa Samuilom, već u XIV stoljeću. Uslikaj historijske momente pred najezde Turaka.

Isuvishe vam je to "what if".

Ako ne bi doshli Turci, sasvim je moguce, ako ne i verovatno, da bi vremenom Srbi i Hrvati podelili Bosnu, a samim tim i njene stanovnike. Poshto ne bi bilo Turaka, ne bi bilo ni Islama, pa ne bi bilo ni potrebe da se zapadno-balkanski muslimani identifikuju sa posebnom nacijom. Dakle, po svemu sudeci, Boshnjana/Boshnjaka ne bi bilo.

Sa druge strane, ukoliko do te podele ne bi doshlo i ukoliko bi Bosna opstala par vekova kao drzhava, sasvim je izvesno da bi iz nje iznikla neka nacija.

Dukljana verovatno ne bi bilo. Danashnja crnogorska nacija je nastala kao posledica postojanja nezavisne Crne Gore, koja je opet nastala kao instrument srpskog otpora Osmanlijama. Bez Osmanlija ne bi bilo ni tog otpora, pa ni Crne Gore, pa ni Crnogoraca.

Уз оно што каже Славен за Црну Гору, овде бих још додао и територију јужне Угарске са неодређеном границом на северу... рецимо, јужни и средњи део данашње Војводине.

Само, овде постоји и још нешто што је битно. Арбанаси. Њихов степен интеграције у српско друштво је био висок, а узимали су словенску културу као своје обележје... мислим да би њихова судбина била једна судбини Влаха и Цинцара и да би се могло рећи да би се осим Косова и Метохије народ Срба простирао и према Албанији.

...

Међутим... има ту још нешто. У средњовековној Србији постојао је значајан проценат католичког становништва. Ако би континуитет такве државе постојао до 19. века, католички и православни грађани Србије би формирали једну нацију, као што су то учинили и католици и протестанти Немачке... А опет, природна блискост тих католика са католицима Хрватске, уз Босну која би се нашла између, мислим да би дали много квалитетнију основу за удруживање и укрупњавање овог простора у савез држава или конфедерацију. Једино ако не би дошло до неког одвајања по православно-католичком афинитету по питању сврставања Русија-Европа или неком сличном.

Такође, да ли би, без присуства Турака, дошло и до утицаја реформације у католичкој... па можда чак и православној цркви? И то су интересантни моменти. У Војводини постоји приличан број адвентиста и назарена пореклом од православаца... по мало мање напредним православним срединама цент. Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе тако нешто није успело да ухвати икаквог корена.

Уз оно што каже Славен за Црну Гору, овде бих још додао и територију јужне Угарске са неодређеном границом на северу... рецимо, јужни и средњи део данашње Војводине.

Само, овде постоји и још нешто што је битно. Арбанаси. Њихов степен интеграције у српско друштво је био висок, а узимали су словенску културу као своје обележје... мислим да би њихова судбина била једна судбини Влаха и Цинцара и да би се могло рећи да би се осим Косова и Метохије народ Срба простирао и према Албанији.

...

Међутим... има ту још нешто. У средњовековној Србији постојао је значајан проценат католичког становништва. Ако би континуитет такве државе постојао до 19. века, католички и православни грађани Србије би формирали једну нацију, као што су то учинили и католици и протестанти Немачке... А опет, природна блискост тих католика са католицима Хрватске, уз Босну која би се нашла између, мислим да би дали много квалитетнију основу за удруживање и укрупњавање овог простора у савез држава или конфедерацију. Једино ако не би дошло до неког одвајања по православно-католичком афинитету по питању сврставања Русија-Европа или неком сличном.

Такође, да ли би, без присуства Турака, дошло и до утицаја реформације у католичкој... па можда чак и православној цркви? И то су интересантни моменти. У Војводини постоји приличан број адвентиста и назарена пореклом од православаца... по мало мање напредним православним срединама цент. Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе тако нешто није успело да ухвати икаквог корена.

Kako to mislis bogarte ipak najveci deo srba i hrvata su sve osim hrscani pa sta bi onda menjalo u nasim odnosima ako velik procenat srba bio katolicki. :think:

Nacionalnost je bolest modernog doba,bolest mladih naivnih ljudi kojima očito treba Hitler da bi shvatili za šta se zalažu i šta štite.
Uvek sam govorio da je Hitler rodjen u pogrešno vreme.
Samo da napomenem da nisam njegov simpatizer.

Ja sam se odrekao nacionalonosti pošto sam došao do šokantnih dokumenata i pisama koja su otkrila pravu stranu istorijezemlje tokom Balkanskih ratova.

Back