Jednoč sam, potaknut pisanjima u povijesnim djelima, spekulirao što bi bilo kad bi bilo da ne bijaše Turaka. I ofrlje, rezultat te dokolice:
*za Slovence ne znam bi li opstali kao narod. Da, ne- ne znam.
* postojao bi narod imena Hrvati
. Taj bi narod živio ti negdje, obuhvaćajući kao jezgru srednju i sjevernu Dalmaciju, zapadnu Bosnu i okolnu Liku, te gornje dijelove prema Zagreb, uz asimiliranu Slavoniju..Vjera bi im bila katolička, jezik južnoslavenski mješavina čakavštine-vjerojatno splitske- i crkvenoslavenskoga, a pismo glagoljica ili, manje vjerojatno, latinica.
* bio bi narod Bošnjana, vjere krstjanske ili katoličke dominantno, jezika zapadne štokavštine, štokavsko-ikavske (možda i šćakavske, no manje vjerojatno), pisma bosančice ili bosanske ćirilice. Živjeli bi oko jezgara u porječjima Vrbasa, Bosne, Neretve, s posezanjima prema Drini. Uključen bi bio Hum, a i ostala područja (Usora i Soli li-la)
* narod Srba bi bio vjere istočno pravoslavne, jezika štokavsko-ekavskog uz cksl., a na područjima koja bi pokrivala sadanju Rašku, Kosovo, vjerojatno istočni dio Bosne i Huma, a i dio Crne Gore. Širili bi se i učvršćivali prema Beogradu i Makedoniji.
Za identitet Dukljana ne znam. Općenito, prostor oko Dubrovnika, pa prava Crna Gora (prije Berlinskog kongresa), a možda i sjeverna Albanija- bili bi "no man's land".
*za Makedonce kao i Sloveniju- ne znam bi li bi ih bilo.