Nacionalizam i patriotizam

Не постоји више у Србији а нити било где међу Србима ни национализам а ни патриотизам - постоје само неки људи који о томе причају и личе више на Дон Кихота.. иначе то да сам у праву доказујем чињеницама наведеним у тексту који следи... Наведите ми замљу на планети у којој би овакав човек био потпуно маргинализован :

Srbija - sreda, 18. jun 2008. 00:17
piksel.gif

Valjevac među najznačajnijim naučnicima u svetu

Blic - Pre 18 sati VALJEVO - Valjevo se diči sa mnogo poznatih istorijskih ličnosti, ali je do skoro bilo potpuno nepoznato da čovek možda ne bi šetao po Mesecu da nije bilo jednog Valjevca. Zahvajujući istraživanju i filmu čiji je autor novinar Slobodan Raković, javnost je saznala za delo profesora dr Milomira Stanišića (1914-1991), Valjevca koji je uvršten među 200 najznačajnijih američkih naučnika, čoveka čiji je postdiplomac bio Nil Armstrong, astronaut koji je prvi hodao Zemljinim prirodnim satelitom.

Iz rodnog sela Bujačić, kao deseto i najmlađe dete, školovao se u Gimnaziji u Valjevu, završio Vojnu akademiju i za samo tri godine, pred početak Drugog svetskog rata, apsolvirao mašinsku tehniku u Beogradu. Nakon zarobljeništva u kojem je bio kao oficir Jugoslovenske vojske, kao običan fizički radnik u Nemačkoj se slučajno sreće sa najčuvenijim svetskim imenom u oblasti mašinstva Ludvigom Prantlom, na čiju preporuku završava mašinstvo u Nemačkoj. Potom odlazi u SAD gde je prvo grobar, ali ubrzo doktorira primenjenu matematiku i postaje profesor na čuvenom Univerzitetu Pardju u Lafajetu za aeronautiku i astronautiku. Studenti su mu bili američki kosmonauti i stručnjaci NASA. Bio je savetnik industrijskih giganata kao što su "Dženeral elektrik", "Boing" ili "Lokid".
Dokumentarac nosi naziv "Vojnik, inženjer i matematičar", jer je profesor Stanišić hteo da mu takav epitaf bude upisan na nadgrobnoj ploči.
- Najinteresantnije je da su njegovi naučni radovi o teoriji fluida, efektima turbulencije u magnetnim i elektropoljima, pun efekat dostigli u astronautici, decenijama nakon njegovih istraživanja. Zbog toga je uvršten među 200 najznačajnijih američkih naučnika. Uz razgovore sa njegovim sinom, familijom i studentima, za film smo koristili i obilje dragocene arhivske građe, od profesorovih fotografija i pisama do jedinog njegovog sačuvanog audio zapisa u kojem govori o svom životu, naučnom radu i željama. Naravno, uz materijal NASA, jer je jedan od Stanišićevih postdiplomaca bio i Nil Armstrong - priča autor filma Slobodan Raković za "Blic".
- Srpskim studentima u Americi profesor je govorio da je seljače iz Bujačića i da mu nije ništa teško da radi ako je to dobro za nauku - seća se dr Jovan Filipović, Stanišićev student, a sada profesor na FON-u u Beogradu.
Dokumentarac o dr Milomiru Stanišiću svoju beogradsku premijeru imaće na Mašinskom fakultetu.

Predrag Vujanac​

Не постоји више у Србији а нити било где међу Србима ни национализам а ни патриотизам - постоје само неки људи који о томе причају и личе више на Дон Кихота.. иначе то да сам у праву доказујем чињеницама наведеним у тексту који следи... Наведите ми замљу на планети у којој би овакав човек био потпуно маргинализован :

Predrag Vujanac​

тужно, али истинито.......национализам је "патриЈотизам", патриотизам је бесплатна виза:sad2::sad2::sad2:

па пази ови "Бошњаци" не постоје, баш као и Црногорци, а и Македонци су ми мало дискутабилни али ајде. То за урлање, па био је скоро Томпсонов концерт, а шта се тамо урлало? И на крају крајева није нико од наших политичара рекао "Задај Хрватима такав ударац да их више не буде", и баш то ти Јасеновци, Лоре, ЅЅ-одреди, Ајлоазије Степинац, ОВК, она вађења органа, хиљаде и хиљде убијених, протераних Срба итд. и сл. све је то изазвало ово наше урлање. Ипак није нормално седети и ћутати док ти неко наноси зло (ако кажеш да су мазохисте нормалне онда ок).

Хм, па за Балкан ти је случај слдећи зар није толико много Срба живело/живи у Хрватској, БиХ, Црној Гори? Све је то изван граница ове садашње Србије, а ти људи су доста зла претрпели да би постали нпр. хрватски патриоти па кидисали на Србе негде другде заједно са Антом, Јуром итд и сл. Национализам је кад ставиш своју нацију на прво место, значи колективно добро народа је изнад моје користи, неки виши циљ. А садашње наше "патриоте" (нећу оно са Ј, дебилно је) стављају своју материјалну корист изнад колективног добра читавог народа. Нпр. добићу бесплатну визу ако кажем да је Косво независно, прво тај коме треба виза сигурно у џепу има толико средстава да му разлика од 20-30 евра за визу не значи ништа (чисто да се зна немам ништа ни против кога сем ако ме не дира, у овом случају ЕУ, а од ње могу и извући корист тако да......)

Национализам и патриотизам се не искључују уколико је неко друштво етнички хомогено, а не морају се искључивати ни када је хетерогено уколико је заједнички интерес свих народа/нација исти

A ti si mi neki faktor da odredjujesh ko postoji a ko ne postoji... :roll:
Milioni ljudi se izjashnjavaju kao Boshnjaci, Crnogorci i Makedonci, i tu svaka pricha prestaje. Da li se tebi to svidja ili ne, je totalno irelevantno...

I kakvo ti je sad to vadjenje na Thompsona i ratne zlochine? Mozhe 'ladno ovaj ZDS kad hoce da dodje da ti pomene da je npr. Vukovar izazvao to njihovo urlanje? I shta onda? Vrtimo se u krug? I znachi, bio Jasenovac pre pola veka, te je razumljivo "granate na Hrvate" a bio Vukovar pre 15 godina, te nije razumljivo "Srbe na vrbe"? E pa vidish, meni je jedno i drugo totalno isto, a ti se vadi na dogadjaje od pre 50, 100, 200, ma i 1500 godina, koliko ti dusha ishte. Meni to predstavlja samo tipichan nachin razmishljanja jednog nacionaliste.

Kakvu sad materijalnu korist iznad kolektivnog dobra? Znachi, to dvoje je iskljuchujuce ili shta? Da sam ja, kojim sluchajem, nacionalista, meni bi kolektivno dobro bilo da moj narod ima 'leba da jede a ne da poput srednjovekovnog Krstasha prdi o svetoj zemlji. Nacionalizam je zaostavshtina devetnaestog veka, kad se podrazumevalo da se nacionalnim interesom smatra povecanje teritorije, shto je meni recimo danas totalno apsurdno. Uvek bih izmedju jadne i bedne Srbije do Tokija i ovolike Srbije, bogate kao Shvajcarska, odabrao drugu opciju. Tu za mene dileme nema. Interes svakog naroda bi trebao biti da mu pripadnici budu shto bogatiji, da bi mogli da ispune sebi i svojim blizhnjima sve zhelje, a ne da mogu da uzmu mapu sveta i da ih onda drmaju mentalni orgazmi kad pogledaju koliki procenat tog sveta zauzima ta njihova drzhava.
Da je srpskim nacionalistima zaista stalo do Kosova i da istinski shvataju poentu Hrishcanstva, insistirali bi na pomirenju sa Albancima, a ne na proterivanju istih preko Prokletija, ili shta ti ja znam...

Drzhava sa dosta nacionalista razlichitih nacija u kojoj to ne stvara razdor?
Hm... Pokushavam da se setim neke, ali mi neshto ne ide...

Back