"На тржиште стиже најскупљи лек на свету"

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.537
Лекови

На тржиште стиже најскупљи лек на свету
20:48 26.05.2019(освежено 20:49 26.05.2019)

Швајцарски произвођач лекова „Новартис“ добио је одобрење САД за свој лек за генску терапију спиналне мишићне атрофије (СМА).
Цена лека је рекордних 2,1 милион долара.

Америчка управа за храну и лекове одобрила је лек золгенсман за децу млађу од две године која болују од СМА, укључујући и оне који још не показују симптоме. Одобрењем су обухваћена и она деца с најсмртоноснијим обликом ове наследне болести, као и она с типовима болести код којих се симптоми могу појавити касније.
ДНК

© FLICKR/ STUART CALE
Научници уверени: Лечићемо све болести и то лако
СМА је водећи генетски узрочник смрти деце. Болест често доводи до парализе, проблема с дисањем, а смрт се код деце рођене са најозбиљнијим типом 1 појављује за само неколико месеци од рођења. СМА погађа једно дете на 10.000 рођених, а шансе за тип 1 крећу се од 50 до 70 одсто, преноси „Експрес.хр“ писање „Гардијана“.
„Ово је потенцијално нови стандард у нези деце са најозбиљнијим обликом СМА“, рекао је педијатар неуролог др Емануел Тионгсон, који је овај лек омогућио пацијентима кроз проширени програм приступа.
Компанија „Новартис“ брани рекордну цену свог лека тврдњом како је једнократно лечење вредније од скупих дугорочних третмана који коштају неколико стотина хиљада долара годишње. Терапија користи вирус како би се добила нормална копија СМН1 гена код деце рођене са дефективним геном, а добијају је путем инфузије.
Ова рекордна цена је пре била још већа и кретала се око пет милиона долара, али независни Институт за клинички и економски преглед у априлу је утврдио како је реч о прекомерном износу.

Из „Новартиса“ наглашавају да је леком лечено више од 150 пацијената.
Њихов извршни директор Вас Нарасиман описује золгенсман као готово исцељујући лек за СМА ако га пацијент добије одмах после рођења. Међутим, подаци показују да његова делотворност траје само пет година.
Очекивања су да би лек у Европи и Јапану дозволу могао да добије касније ове године и биће конкурентан Биогеновом спинразу, која је први одобрен лек за СМА. Одобрен је крајем 2016. године и мора се убризгавати свака четири месеца, а цена му је од 750.000 долара за прву годину, па онда по 375.000 годишње.
И ту је цену поменути Институт за клинички и економски преглед сматрао претераном.".

https://rs.sputniknews.com/zivot/201905261119924472-na-trziste-stize-najskuplji-lek-na-svetu/

Tacno je "da zdravlje nema cenu" , ali ...!

E, baš si simpatičan! Bogataši sve shvataju...oni drže konce u rukama...ali oni takođe znaju da ima mnooooooooooooooogo više sirotinje nego što njima treba za roblje...Milioni i milioni koji troše vazduh... oni finansiraju sve te lekove, ali za sebe... tako je ustrojen svet i tu mi ništa ne možemo promeniti... Nemoj da se sekiraš :heart2:

Шта најскупљи лек, замена тезе! ТО ЈЕ НАЈСКУПЉИ ОТРОВ!
Јесу смрадови! Није било многих болести док се та фирма није развила!
Da nije bila ta firma, bila bi druga. Kao što sigurno postoje i te druge, skembane pod zemljom, ili kamuflirane nekom drugom proizvodnjom... Mene više brinu bolesti tipa ebole, koja za 5 minuta odnese čoveka...za sada se testiraju delovi Afrike... A gde je bio - oružje koje proizvode?...
Ne da se ne pitamo ništa, nego treba da gledamo svoj život i svoju okolinu... jer - mi smo pokusni kunići, pa kad stignemo na red...
Usput, zar ne vidite da je epidemija kancera u Srbiji?

Upravo tako. A mi najmanje gledamo naš život i okolinu. Sve je prljavo i zagađeno, od vazduha, vode, zemlje do tamo nekakve komunikacije među ljudima. Zato i imamo epidemiju kancera.
Garantovano ste u pravu! Nisu njihovi otrovi najskuplji. Vreme je najskuplje. Vreme našeg života. Ne treba im pokloniti ni milisekundu razmišljanja, jer i samo razmišljanje o ljudskim predatorima je mentalno trovanje. Bolje da to vreme poklonimo bližnjima, da ih zagrlimo i da svi zajedno očistimo oko sebe. Možda je to rafiniranija etička norma koja može da odgovori izazovima sa kojima se suočava savremeni svet.

Upravo tako. A mi najmanje gledamo naš život i okolinu. Sve je prljavo i zagađeno, od vazduha, vode, zemlje do tamo nekakve komunikacije među ljudima. Zato i imamo epidemiju kancera.

:think:

Profesor sa Fakulteta politickih nauka u Beogradu , gospodin Miroljub Jevtic je u jednom intervjuu rekao sta je poneo na sastanak sa pokojnim Djindjicem i sta ga je nateralo "da umre od straha" :

:rtfm:

"...
Kako kaže na taj važan susret poneo je knjigu svog mlađeg francuskog kolege, Aleksandra del Vala.

"Knjiga se zove "Bosna, Kosovo, Čečenija - ratovi protiv Evrope" i izašla je 2000. i nikada nije prevedena na srpski.
Znajući da je Đinđić ozbiljan političar smatrao sam da je važno da on zna neke činjenice.
Tu knjigu sam poneo jer je moj prijatelj Aleksandar del Val napisao u toj knjizi jednu groznu rečenicu.
Groznu da groznija nije mogla biti.
Ja francuski govorim jako, jako dobro a ovo ne pričam da se hvalim nego da vam kažem da sam razumeo poruku. Kad sam pročitao tu rečenicu ja sam se sledio", kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima Aleksandar del Val u toj knjizi, "koja je inače namenjena Francuzima a ne Srbima, kaže kako je celokupna zapadna politika, politika SAD i EU okrenuta ka potpunoj fizičkoj eksterminaciji Srba."

"Umro sam od straha kada sam to pročitao.
Znajući da je francuski jezik veoma bogat pomislio sam da taj glagol koji je upotrebljen može da ima neku nijansu koja bi mi pomogla da to prevedem drugačije.
Pogledao sam milion rečnika koje imam kod kuće ali sve se svodilo na to - upotrebljen je glagol da Srbe treba uništiti.
Del Val daje odgovor zbog čega je to tako.

To je, kako on piše, zbog činjenice da Amerika ima neverovatno veliki interes u islamskom svetu zbog koga moraju da zadovoljavaju apetite muslimana. Dakle na prostoru Balkana je izuzetan dokaz da oni mogu da oni učine nešto u korist muslimana je Srbija, upravo jer je to mala i nemoćna zemlja.
I na račun Srbije se mogu zadovoljavati apetiti muslimana.

A rezultat zadovoljavanja muslimana je nestanak Srbije", ispričao je u dahu Jevtić..."...

Sa :

https://www.kurir.rs/vesti/politika...e-otkrio-nesto-sto-malo-ljudi-zna-o-djindjicu

Profesor sa Fakulteta politickih nauka u Beogradu , gospodin Miroljub Jevtic je u jednom intervjuu rekao sta je poneo na sastanak sa pokojnim Djindjicem i sta ga je nateralo "da umre od straha" :

"...
Kako kaže na taj važan susret poneo je knjigu svog mlađeg francuskog kolege, Aleksandra del Vala.

"Knjiga se zove "Bosna, Kosovo, Čečenija - ratovi protiv Evrope" i izašla je 2000. i nikada nije prevedena na srpski.
Znajući da je Đinđić ozbiljan političar smatrao sam da je važno da on zna neke činjenice.
Tu knjigu sam poneo jer je moj prijatelj Aleksandar del Val napisao u toj knjizi jednu groznu rečenicu.
Ja francuski govorim jako, jako dobro a ovo ne pričam da se hvalim nego da vam kažem da sam razumeo poruku. Kad sam pročitao tu rečenicu ja sam se sledio", kaže Jevtić.

Prema njegovim rečima Aleksandar del Val u toj knjizi, "koja je inače namenjena Francuzima a ne Srbima, kaže kako je celokupna zapadna politika, politika SAD i EU okrenuta ka potpunoj fizičkoj eksterminaciji Srba."

Znajući da je francuski jezik veoma bogat pomislio sam da taj glagol koji je upotrebljen može da ima neku nijansu koja bi mi pomogla da to prevedem drugačije.
Pogledao sam milion rečnika koje imam kod kuće ali sve se svodilo na to - upotrebljen je glagol da Srbe treba uništiti.

To je, kako on piše, zbog činjenice da Amerika ima neverovatno veliki interes u islamskom svetu zbog koga moraju da zadovoljavaju apetite muslimana. Dakle na prostoru Balkana je izuzetan dokaz da oni mogu da oni učine nešto u korist muslimana je Srbija, upravo jer je to mala i nemoćna zemlja.

A rezultat zadovoljavanja muslimana je nestanak Srbije", ispričao je u dahu Jevtić..."...

Sa :

https://www.kurir.rs/vesti/politika...e-otkrio-nesto-sto-malo-ljudi-zna-o-djindjicu
UŽAS ! Možda bolje da ne znamo za ovo... Nemam reči! Ipak, Vama hvala na ovom tekstu. Mogli smo već i sumnjati u to da jači žele da unište Srbe...

"...

Sa :

Ma jes tako je. Svi su protiv nas. Ali se mi borimo protiv svih tako što prepisujemo tuđe radove, kupujemo diplome, tiho proterujemo neistomišljenike, pljačkamo imovinu, dilujemo itd.

Pa dal' je moguce da smo mi toliki trn u oku tolikom svetu,da bi svi da nas uniste,a mi opet ne mrzimo nikog,niti koga izazivamo,niti zelimo zlo.

Moguće, moguće kolega. Mi smo poznati po tome što se stalno menjamo, dajemo nove ideje, na optimalan način koristimo sve što nam je priroda dala. I baš zato smo izgubili sve bitke, ali još vodimo rat protiv dušmana.

Pa dal' je moguce da smo mi toliki trn u oku tolikom svetu,da bi svi da nas uniste,a mi opet ne mrzimo nikog,niti koga izazivamo,niti zelimo zlo.
Ma - da! Svima nam svetle oreoli nad glavama! Svet je otišao u 22. vek u mislima, htenjima, nauci, svesti...sve to i više, dok se mi igramo sa brabonjcima u mraku nekulture, neškolovanosti i nemorala...i ovo što ste napisali o nama - ne krasi naš narod! Mi uglavnom, ako imamo šanse - izazivamo, mrzimo i želimo zlo.
Svet želi da živi u znanju, stručnosti, radu i kulturi svakog pojedinca. Mi? Mi ne znamo ni sopstveno dete da izvaspitamo...niti da očistimo ispred svojih vrata... ali znamo ko je Miljana i ostali dronfovi i poremećeni likovi iz "Laze" i znamo da gubimo vreme na Krstarici čija je svaka druga vest čija je "guza" najveća...
Svet je otišao od nas...daleeeeeeeeeko... ne možemo ni da shvatimo da ga nikada više nećemo stići...

Ceo svet se samo Srbijom bavi. Svet nema drugog posla ni interesa. Svi nam rade o glavi. Tramp, Putin, Makron, Asad, big pharma, deep state...svi od trena kada otvore oči ujutru pa sve dok ih lagan sanak ne uhvati - samo kuju planove kako da zgrome i anihiliraju našu Srbiju.

564398

Ima po nekih koji se secaju "Prve pustinjske oluje" i pocetka svakog dnevnog izvestaja koji prikazuje scene sa Irackog ratista , a onda se snimak pomera ka planseti na kojoj je ex SFRJ osvetljen , a oko nje ljudi obuceni u crna klasicna odela , bele kosulje , ali , naravno bez lica i obaranje "zida na republickoj granici Slo - Cro "...

Verovatno sasvim "slucajno" umetnuto u ta dogadjanja

"Slucajno" poput ovog "slucajnog desavanja" :

...

Ma - da! Svima nam svetle oreoli nad glavama! Svet je otišao u 22. vek u mislima, htenjima, nauci, svesti...sve to i više, dok se mi igramo sa brabonjcima u mraku nekulture, neškolovanosti i nemorala...i ovo što ste napisali o nama - ne krasi naš narod! Mi uglavnom, ako imamo šanse - izazivamo, mrzimo i želimo zlo.
Svet želi da živi u znanju, stručnosti, radu i kulturi svakog pojedinca. Mi? Mi ne znamo ni sopstveno dete da izvaspitamo...niti da očistimo ispred svojih vrata... ali znamo ko je Miljana i ostali dronfovi i poremećeni likovi iz "Laze" i znamo da gubimo vreme na Krstarici čija je svaka druga vest čija je "guza" najveća...
Svet je otišao od nas...daleeeeeeeeeko... ne možemo ni da shvatimo da ga nikada više nećemo stići...
kaskamo mi za svetom jos od turaka,a Titovo vreme nas je unazadilo,pa bar opet za vreme turaka.Ziveo sam na vise mesta u srbiji i poznajemdosta dobrih ludi koji ni malo nisu krivi sto ne mogu poboljsati nase stanje,a opet ima ljigavaca,da se ne mogu opisati.menije samo krivo zasto nas nasa vlast u nerealnim uslovima uporedjuje sa svetom,a opet nas spustaju tako nisko,da misle da je ceo srpski narod kao politicari.E pa nisu ima dobrih ljudi,ali svesni da pored budala ne mogu dostici ni rep sveta,a kamoli svet.

Back