Na slici - srpska sramota

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.351

Stranci gledaju fotografiju vode koja je pokrivena smećem i pitaju se "Gde je, dođavola, ova grozota?", a na slici - SRPSKA SRAMOTA​

b7mwsixgw0e81.jpg

Nakon što su dospele i na Bi-Bi-Si-jevu listu prizora za pamćenje u 2021. godini, fotografije Potpećkog jezera zatrpanog smećem nastavile su da kruže po društvenim mrežama i zgražavaju čitav svet.

Jedna od takvih fotografija nedavno objavljena na forumu "Redit" privukla je veliku pažnju korisnika iz inostranstva i pored najčešćih pitanja gde se odvratan prizor nalazi i kako smo dopustili da do toga dođe, uprkos tvrdnjama naših ljudi da je jezero sada u mnogo boljem stanju, ružni komentari su nastavljali da se nižu.

"Gde je, dođavola, ova grozota?", "Ovo je tužno", "Ne zaslužujemo našu planetu", "Dobrodošli u budućnost", "Ljudska mrlja", pisali su korisnici.

Neki su konstatovali da je smeće zapravo koncentrisano na jednom mestu pa ga je lako pokupiti, a drugi predlagali načine da se to učini.

"Ovo je zapravo savršeno, sve je na jednom mestu. OČISTITE GA", "Trebalo bi da nabave jedan od onih "presretača" smeća za okeane", predlažu.

Jedan od njih spas vidi u zabrani upotrebe plastičnih slamčica, oko čega se odmah povela diskusija: "Većina plastike u okeane dolazi iz pet azijskih reka, u tome nam neće pomoći zabrana plastičnih slamčica", "Da, pokušao sam to da razumem, ali nisam uspeo da dokrajčim istraživanje. Da li plastika u te reke dolazi sa deponija koje su stvorile bogate zemlje, koje su donedavno svoj otpad bacale u siromašne zemlje? Da li to radi stanovništvo koje tu živi i koristi ih kao pokretne trake za odlaganje smeća ili možda oboje?", pita se jedan od korisnika.

Iako je Potpećko jezero sada u mnogo boljem stanju, tvrde naši korisnici, snimljene fotografije ostaju kao opomena na sramotu koju smo sami izazvali i to u nekoliko navrata.

Blic

Mislim da je "sramota" blaga riječ za ovu užasnu sliku i nažalost realnost u kojoj živimo.
Zašto ne kažnjavamo svakog od nas pojedinačno ako smo kreteni i na dnu kulturne ljestvice pa da sami sebe trujemo i uništavamo prirodu?

Poslednja izmena:
Tuga živa.
Na tom jezeru sam proveo mnooogo dana..Pecao klenove, somove a ima i dosta drugih vrsta ribe.
Ovako izgleda kada zaglavljena plastika prokulja i vodostaj se poveća, pa se sve spere odjednom.
Nije ovo samo srpbska sramota..većina otpada dolazi od Plava, Berana, Bijelog Polja..Crne Gore
Isto Srbi al to je druga tema

Je l to opet neko zamenio crnogorce i muslije po potrebi za srbe? Cuj sramota srbije, a u prljavim republikama zaradjuju na turistima i djubretu koje naprave....pa i u srbiji isti bacaju djubre u reke....
A Srbi ne bacaju? Ne mozes se provozati ni 50 km da ne vidis da neko ne zafrljaci kesu ili flasu iz kola u pokretu, a sto je jos fascinantnije sve se fino upakuje i baci. Ovaj dio svijeta je prepun kojerazne stoke koja ne mari nizasta.

Izvini ako si se pronasao pogodjen, ovde se radi o konkretnom jezeru gde onih deset kuca okolo ne prave djubre u jezeru. Poenta je da je to "srpska sramota" sto je istina, ako je deo crne gore u modu danas sam srbin....ne relativizuj mi post nego gledaj sta tvoji zemljaci rade i tamo i u Srbiji....samo su jos siptari i muslije gori od crnogoraca....Malo li vas je po srbiji i gledamo sta radite decenijama dok ne postanete gradjani sveta, gde vas prime kao srbe....kao uostalom i srbi u srbiji...Ruse, gaze, bacaju ne postuju nista, uostalom treba li da pominjem ko je javno oznacen kao mafija svetskih razmera? I jos kada vas branimo kao nase srbi dobiju etiketu skinutu sa vasih mafijaskih uniformi....

Poslednja izmena:
Treba pomesti prvo ispred svoga praga.
Pogledajte svoju blizu okolinu i sve ce vam se samo reci.Ovo je samo posljedica.
Sve dok nam ne postane navika da cak i papiric od zvake bacamo u kantu,ovo ce se desavati.
Drugi problem su i komunalne sluzbe koje samo djelimicno rade svoj posao.
Evo kod nas danima ne metu ulice,iako su to prije svakodnevno radili.Ne znam zasto.I nikom ne smeta.

Djavola to moze!

Dovoljno je da se organizujes i na najmanjem nivou sa jedno 10 prijatelja/poznanika u neku malu ekolosku cetu koja cisti svoj kvart ili naselje, pa da te lokalni SNS kerberi odmah i bezuslovno satanizuju i proglase ''stranim placenikom, sorosevcem'' i slicno. :roll: :roll:
Nisam primijetila da se iko organizuje.Bar ne kod nas.Na stranu politika,ali ni obicni narod nije cvecka.
Pogledajte samo na sta lici vecina dvorista.Niko ti ne brani da u svome sredis.
Ima,srecom,i drugacijih primjera...ali mislim da sve polazi iz kuce.

Back