Na pomolu referendum o niškom aerodromu

комшија

Stara legenda
Poruka
96.548
ПРАВО РЕШЕЊЕ!

https://www.danas.rs/ekonomija/na-pomolu-referendum-o-niskom-aerodromu/

Opozicija najavljuje da će tražiti da se građani izjasne o planu države za aerodrom Konstantin Veliki

Na pomolu referendum o niškom aerodromu

Ako Skupština grada usvoji odluku o poklanjanju niškog aerodroma državi, niške demokrate najavljuju da će sa opozicijom, nevladinim oganizacijama, sindikatima i građanima organizovati referendum, koji će takvu odluku poništiti

avio-678x381.jpg

Vučić je, govoreći o ovoj koncesiji, rekao da je niški aerodrom ograničen na milion putnika i da kada dostigne tu cifru država „ima obavezu da se konsultuje“ sa koncesionarom beogradskog aerodroma, francuskim Vansijem. On je, inače, početkom ove godine kazao da je „država ‘dozvolila’ da se niški aerodrom razvija iako otima putnike beogradskom“, istovremeno najavljujući mogućnost ograničenja broja putnika u Nišu.

Ministarka Mihajlović je obećala da država neće raskidati ugovore sa avio kompanijama koje sada lete iz Niša – a njih je četiri, među kojima su dve lou kost, te da se neće menjati cene karata, koje sada iznose i samo deset evra, niti će povećavati avio takse od tri evra. Ona je nešto kasnije tome pridodala još jedno obećanje – da će Er Srbija „verovatno do kraja godine leteti iz Niša“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su, međutim, danas kritikovali nameru države da „na krajnje bahat način“ preuzme aerodrom „Konstatin Veliki“ i pozivali premijerku Anu Brnabić da odgovori da li je u planu osnivanje državnog preduzeća „Aerodromi Srbije“, koje bi objedinilo sve manje aerodrome u Srbiji. Ovaj sindikat ocenjuje da bi se formiranjem ovakvog preduzeća ugušila svaka dalja dalja perspektiva da se mali aerodromi razvijaju na osnovu jeftinih usluga i letova, zog čega će najveću štetu trpeti građani koji trenutno imaju priliku da iz Niša lete znatno jeftinije nego iz Beograda.

Niški odbor DS najavio je dana da će odbornička grupa te stranke dostaviti zahtev Skupštini grada da se u dnevni red sledeće sednice, zakazane za utorak 10. april, ne uvrste tačke koje se odnose na otuđenje niškog aerodroma. Ukoliko se to ipak dogodi, DS će „inicirati sastanak sa svim relevantim opozicionim političkim strankama, udruženjima, sindikatima, grupama građana, pojedincima i uključiti ih u pokretanje referenduma po pitanju niškog aerodroma“. Referendumom će se poništiti odluka Skupštine Grada Niša o otuđenju, ocenili su oni.

Ovde ne govorim o samim desavanjima oko aerodroma, ovde sam morao da pogledam da li je ovo zaista naslov lista Danas, da je referendum o aerodromu na POMOLU. Ne znam da li je obavestio neko te novinare koji tamo rade, da kada nesto predlozi stranka kakva je DS, makar to bilo i korisno, da je to osudjeno na propast. Zbog svog delovanja do 2012. godine, oni su toliko toksicni da bi ih ljudi iskulirali i da se zaloze za povratak Isusa Hrista. Jedna stranka koja nezadrzivo jurisa ka smetlistu politicke istorije i cija se podrska meri promilima pokusava da inicira referendum na lokalnom nivou, a onda ovaj dnevni list koji dnevno kupi ne vise od 50 ljudi ima naslov koji po retardiranosti moze konkurisati Informeru i Kuriru. Nemam reci.

Централизација, бато.

Како се неко усуђује да руши монопол који има Београд у било ком сегменту?

И шта ће Нишлијама уопште аеродром, као да имају пара да путују негде?

То раде само да напакосте централи.

Mislim da je lepo sto neke stvari postaju javne...
Desava se u poslu da ti neko zakuca na vrata i kaze, mozes da radis posao , ali ne smes vise od ovoga...
Medjutim, to se ne desava narodu, nego onima za koje procene da nisu balkanci navikli da se uvlace i da su na sisi.
A ovde je lepo sto se javno kaze, pustili smo vas dok ste misevi, cisto da se narod zaludno zaraduje, mada to nista i ne znaci narodu, a posle krece klepanje..

Meni retko odgovara takva poslovna politika, jer je obicno ogranicenje takvo da mozes da ti se isplati uz sisanje ovaca, tj veliko uvecanje cene usled slihtanja bogatom musteriji, npr radis mu kupatilo pa naplatis 4kvm 1600e umesto max 400e koliko bi normalno izaslo...
Ali svejedno , u slucaju aerodroma sasvim se drugacije pikira razvoj ako znas da si ogranicen licencom rada do 1 mil putnika...
To objavis da znaju i avio kompanije, pa da imas neku prednost od toga...jer ako avio kompanija zna da je limit 1 mil , naravno ovde znaju da rec ne vredi nista u BG...onda ce neka kompanija koja procenjuje svoj udeo na 500.000 putnika namerno zbog svega praviti ekskluzivni dil sa aerodromom..

- - - - - - - - - -

Централизација, бато.

Како се неко усуђује да руши монопол који има Београд у било ком сегменту?

И шта ће Нишлијама уопште аеродром, као да имају пара да путују негде?

То раде само да напакосте централи.

To se isto moze postaviti kao pitanje svakome ko hoce da posluje a da ima vise od preduzetnicke firme...
Bato sta ti hoces, hoces firmu sa 50 zaposlenih, pa da proizvodis nesto sto moze baja iz BG ili bilo odakle ali da ima vezu u BG...ne moze to tako...
Zna se ko moze da bude biznismen u Srbiji..

Da vam kazem da je tako bilo u Slobino vreme, jer ni radio ni tv stanicu , a tada je bilo jako isplativo to imati, nije mogao da otvori niko ko nije bio dobar sa Andjelkovicem i SPS.
Bas je bilo ebeno proci.

Mislim da je lepo sto neke stvari postaju javne...
Desava se u poslu da ti neko zakuca na vrata i kaze, mozes da radis posao , ali ne smes vise od ovoga...
Medjutim, to se ne desava narodu, nego onima za koje procene da nisu balkanci navikli da se uvlace i da su na sisi.
A ovde je lepo sto se javno kaze, pustili smo vas dok ste misevi, cisto da se narod zaludno zaraduje, mada to nista i ne znaci narodu, a posle krece klepanje..

Meni retko odgovara takva poslovna politika, jer je obicno ogranicenje takvo da mozes da ti se isplati uz sisanje ovaca, tj veliko uvecanje cene usled slihtanja bogatom musteriji, npr radis mu kupatilo pa naplatis 4kvm 1600e umesto max 400e koliko bi normalno izaslo...
Ali svejedno , u slucaju aerodroma sasvim se drugacije pikira razvoj ako znas da si ogranicen licencom rada do 1 mil putnika...
To objavis da znaju i avio kompanije, pa da imas neku prednost od toga...jer ako avio kompanija zna da je limit 1 mil , naravno ovde znaju da rec ne vredi nista u BG...onda ce neka kompanija koja procenjuje svoj udeo na 500.000 putnika namerno zbog svega praviti ekskluzivni dil sa aerodromom..

- - - - - - - - - -

To se isto moze postaviti kao pitanje svakome ko hoce da posluje a da ima vise od preduzetnicke firme...
Bato sta ti hoces, hoces firmu sa 50 zaposlenih, pa da proizvodis nesto sto moze baja iz BG ili bilo odakle ali da ima vezu u BG...ne moze to tako...
Zna se ko moze da bude biznismen u Srbiji..

Da vam kazem da je tako bilo u Slobino vreme, jer ni radio ni tv stanicu , a tada je bilo jako isplativo to imati, nije mogao da otvori niko ko nije bio dobar sa Andjelkovicem i SPS.
Bas je bilo ebeno proci.

Подсећа на то време, нажалост, а мислила сам да је то остало негде иза нас.

Av je čak izjavio, kao, pa neka ih, ali da ne traže ništa od države, ni dinar i onda naveo cifru koja država daje Aerodromu Niš.... msm, to je sve šarena laža... nažalost, letećemo iz Budumpešte, Temišvara, ili kao i Nišlije..iz Sofije uskoro.. umesto iz Niš'

Нису то само Нишлије, Муњо, цела Србија је летела из Ниша лоукост компанијама, исплатило им се.

Ово се ради да се заштите Арапи и Французи, јасно као дан.

Нису то само Нишлије, Муњо, цела Србија је летела из Ниша лоукост компанијама, исплатило им се.

Ma, to i kažem, nego gledam gde nam je bliže kad ukinu Niš...

Ne znam varujantu kako će da se spasi aerodrom : /

i moja deca često lete sa niškog aerodroma i stvarno bih voleo da te linije sa takvim cenama ostanu ali matematika kaže da prihodi aerodroma jedva pokriju samo plate zaposlenih i da poslovanje zavisi od finansiranja sa strane. ako država prestane da daje pare on neće moći da opstane i ovako i onako

i moja deca često lete sa niškog aerodroma i stvarno bih voleo da te linije sa takvim cenama ostanu ali matematika kaže da prihodi aerodroma jedva pokriju samo plate zaposlenih i da poslovanje zavisi od finansiranja sa strane. ako država prestane da daje pare on neće moći da opstane i ovako i onako

Колико се сећам, држава је и те како помагала београдски аеродром кад су били у г...

Није се постављало питање хоће, подразумевало се.

Овде се ради о интересима странаца, тако да је унапред изгубљена свака битка.

Јер, они су увек важнији од интереса сопственог народа.

Da, recimo da je to tačno...al onda treba da se izađe sa konkretnim ciframa prihoda i koliko država daje..aerodrom sa ciframa prihodovanja, .pa da to bude onda, šo bi se reklo, političkom terminologijom, transparento...

Al nije tacno....
Svi vi to znate ili svi mi to znamo da se moze Niski aerodrom voditi da posluje pozitivno itekako, ali se sad lakse vodi zvaka da nije moguce, pa daj da ga ugasimo...
Niski aerodrom je dovoljno izgradjen, dovoljno na dobrom mestu, dovoljno u centru, mozes pesaka do njega (bar ja) ima prostor i za povecanje cena za malo a da ostane i dalje povoljan...ali cak to nije ni neophodno...
Mislim ne znam kako razmisljate, mene iznenadjuje kad se sretim tako sa nekim menadzerima velikih lanaca i onda vidim koliko znaju i sta im je novost a slucajno izreknem...
Iznenadi me svasta u Srbiji a u razgovoru sa expertima i strucnjacima...

Nego radi pristojnosti ja cu da zacutim, a i vi cete, a umesto 19900 koliko me je kostala povratna karta za 4 dana u Minhenu sad ce kostati x4, a mozda i vise...
Da ne pricam sto checkout time na Niskom nije ni blizu dugo kao na BGD...

Отворено, бахато, директно пишање по сиротињи уз осмех и питање ''а шта ћете да урадите поводом тога''?

Aко опозиција у Нишу не искористи ни овакво опхођење СНС-а према гласачима... е да га 'бем онда...

Ovo nema veze sa tim koriscenjem opozicije...

Da vam ukratko objasnim sta znaci rec moc....
Moc je kad se predstavis narodu kao onaj koga treba da slusaju,cak i kad ga uopste ne vole.
To je moc...
Moc se oslanja upravo na mediokritet i na osobine mediokriteta, oportunizam, strah, mainstream i podanistvo.
Moc se ne trenira samo strahom...on je jedna komponenta, pogledajte sta pisem...
Znaci trenira se i tako sto ljudi shvate i prihvate da na jednom prostoru mogu da imaju biznis ali samo do 1 mil komada jaja....npr , ili do 1 mil putnika...
Ako sutra kaze do 800.000 onda do 800.000...
To je moc.
Moc nije samo kod onog koji to odlucuje i naredjuje nego i kod onih koji su spremni da pritisnu obicnog gradjanina da ispostuje to , nadajuci se da ce tako obaviti svoju svetu bozansku duznost ili da nece razgneviti nekog boga ili jedinog Boga ili da nece razgneviti vladara, zavisi sta im je autoritet boga....

Zato je totalno nebitno sta misli narod u odnosu sta glasa...
Jedna rec , novi naziv stranke i igra moci se nastavlja na istome....ostaje mentalitet, sloboda i trening koji su imali pre i posle te promene.

Moc je ono sa cim narod zivi i uvek kopira...
Ako im date zapadni nacin zivota vratice na ovo, ako im date istocni nacin zivota, vratice na ovo...to je jace od svega i opstaje po 60 godina minimum, a 120 godina je neki optimum da se malo promeni....
A ostalo , to moze da se promeni za jedan dan ili za 2 godine ako je nesto slozenije...ali moc ostaje...

Иницијатива о референдуму је кренула од Доста је било, а смрдљиве жутаре су украли идеју.

- - - - - - - - - -

Пиштаљку у руке и у вторник да сам те вид'о испед општину!

Шчуо?!

Poslednja izmena od moderatora:
Пуши кyрац Комшо!!

Иницијатива о референдуму је кренула од Доста је било, а смрдљиве жутаре су украли идеју.

Kad pomenu to, bilo bi lepo kada bi se naš pravni sistem modifikovao na način poput švajcarskog, da se o svim pitanjima koja imaju opšti karakter, bilo za lokalnu zajednicu ili republiku, odlučuje referendumskim putem. Uz neka ograničenja, naravno, poput definisanog potrebnog broja potpisa kako bi se raspisao referendum na različitim nivoima...

Da, recimo da je to tačno...al onda treba da se izađe sa konkretnim ciframa prihoda i koliko država daje..aerodrom sa ciframa prihodovanja, .pa da to bude onda, šo bi se reklo, političkom terminologijom, transparento...

Прво треба да буде транспарентно коликие приходе остварују локалне самоуправе.

Булатовић, градоначелник Ниша, је гостовао на локалној телевизији, и водитељка му предочила констатацију да од 10 дин које приходује Ниш, али се уплаћује у буџет Србије, враћа се само 1 динар. Ово Булатовић није демантовао.

Замисли приватника коме држава одузме 90% зараде.

Локална самоуправа треба да буде порески обвезник, сви приходи припадају њој, а она плаћа порезе држави. Тако је било до шездесетих година прошлог века. Уз договор са општинама којима користи овај аеродром може се обезбедити да он послује позитивно и да се развија. Али договор се саботира јер су тамо на власти напредни људи.

Нишки аеродром је изградио град Ниш и оформио јавно предузеће које управља њиме. Од донација је купљена недостајућа опрема како би се испунили неки стандарди.

Сада га држава узима, и видеће те, продаће га а паре ће узети она а Нишу неће дати ништа.

Наш председник је економски убица у служби ММФ-а, или боље речено самоубица.

На челу нишког ДС-а је неки ретардирани Микица.

И сад ће му литну краци а биће постављен др Милисављевић, онај посланик. И сад Микица и рукама и ногама краде иницијативе и акције других да би себе представио као фацу а катастрофа је.

Back