Na Oktoberfestu pivo 13 evra

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.757
Ajde pivo...ali i lira vode 10 evra??? :eek:

Minhen pati zbog inflacije; Na Oktoberfestu pivo 13 evra, a tek voda...

9549452006298db6092746067768765_655x460.jpg

Sve, pa i pivo poskupljuje zbog inflacije kakve u Nemačkoj nije bilo decenijama. Litarska krigla će na Oktoberfestu koštati između 12,60 i 13,80 evra, saopštio je grad Minhen.

Cene će u proseku biti za 15,77 odsto veće nego na prethodnom Oktoberfestu, 2019. Tada je krigla koštala između 10,80 i 11,80 evra. Festivala prethodne dve godine nije bilo zbog pandemije.

Bolje će proći posetioci koji se odluče za vodu koju će u proseku da plaćaju 9,67 evra za litar. Ali i to je za 80 centi više nego 2019. Grad Minhen ističe da ne odlučuje o cenama pića.

Kao organizator, samo upoređuje cene, koje određuju ugostitelji, sa redovnim cenama na području grada koje su sada od 6,70 do 11,20 evra za litar. Inflacija, veći troškovi rada i papreni energenti glavni su razlozi što će zabava na Oktoberfestu da bude skuplja, kažu domaćini.

Uz to, veći su i troškovi postavljanja šatora, na primer, kao i za materijal i ruke, rekao je za dpa Peter Inselkamer (Inselkammer), zastupnik ugostitelja. "Dobro je da cene piva nisu premašile 14 evra," rekao je direktor Oktoberfesta Klemens Baumgertner (Clemens Baumgärtner).

"Ali su, ipak, prilično visoke. Ubuduće ćemo morati da pazimo da Oktoberfest ostane pristupačan," dodao je Baumgertner.

Pa ja ne znam šta je ovde čudno, u Grčkoj plaćaš frape po 3 evra ili 5 negde čak na boljoj plaži, što je realno kafa, što ne bi pivo od litar bilo preko 10? Mislim da pola ljudi koji i nemaju neki problem sa proizvodnjom nečega koriste sad priliku da dižu cenu svega pošto vide da je tržište poludelo. Znaš kao sve poskupljuje daj da uhvatim voz i ja. Npr meni je frizer podigao cenu šišanja sa 1800 na 2300, što je razlika od 500 dinara, plus bakšiš 200 to je negde oko 700 dinara više, suštinski ti kad pogledaš ta osoba doslovno nikakve dodatne troškove nema koje je i imala pre, niti uvozi nešto iz inostranstva, niti zavisi od goriva, bilo čega..

Bio sam poslednji put 2014. i reko sam bajo sad i više nikad. Ma nisu ni pare problem nego izvikano mesto a gužve....
Probijao sam se sat vremena pešaka od metro stanice. Upeklo sunce a ja ni vodu nisam poneo, očekujem sad ću da se zatrčim i pravo pod slavinu s pivom al oćeš. Mora se čeka red pred šatorima, koliko ljudi izadje, toliko može da udje. Na ulazu naravno Balkanci i možeš preko reda al za 20 evra. Udjem nekako i popijem dva litarska piva, mislim da je krigla bila 9 evra, drugara izgubio negde u gužvi, spakujem se i odem, nisam ni jeo kolenice.
To je jedan običan vašar u Šapcu i ništa više. Posle pričam sa pravim Bavarcem, kaže on ma tu slabo ko od nas ide, to je više za šarane turiste. Reče mi ima neki festival piva manje poznat i to je prava stvar.

Back