Na današnji dan

Grunf1942

Domaćin
Poruka
3.333
Ovde pišite sve što se dogodilo na današnji dan...

1578. Pokušaj Portugalije da zauzme Maroko propao porazom u bici kod Alkazarkivira, u kojoj su poginuli portugalski kralj Sebastijan, kralj od Feza i mavarski pretendent na presto.

1704. U ratu za špansko nasleđe, englesko-holandske snage zauzele španski grad Gibraltar.

1789. Parlament Francuske, tokom Francuske revolucije, ukinuo sve privilegije feudalcima.

1791. Potpisan Svištovski mir, određena granica između Austrije i Otomanskog carstva.

1792. Rođen Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma. Buntovnik protiv političkih, društvenih i verskih stega, napustio Englesku i poslednje godine života proveo u Italiji, gde se 1822. utopio u brodolomu na jedrenju.

1859. Rođen norveški pisac Knut Hamsun, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1920. Za vreme Drugog svetskog rata, kao simpatizer Kvislingove pronemačke vlade i nacista, izgubio popularnost, a posle rata, u dubokoj starosti, osuđen na visoku novčanu kaznu zbog saradnje sa okupatorom.

1875. Umro danski pisac Hans Kristijan Andersen. Svetsku slavu stekao kao autor oko 200 kratkih pripovedaka, koje se smatraju najlepšim bajkama za decu.

1907. Umro norveški kompozitor, pijanista i dirigent Edvard Grig, predstavnik poznog romantizma. Inspirišući se nacionalnim folklorom afirmisao norvešku muziku u svetu.

1914. Nemačke trupe napale Belgiju, Velika Britanija objavila rat Nemačkoj, SAD proglasile neutralnost.

1916. Danska za 25 miliona dolara ustupila SAD deo Zapadnoindijskih ostrva, uključujući Devičanska ostrva.

1944. Gestapo u skrovištu u Amsterdamu uhapsio porodicu Frank i četvoro Jevreja i deportovao ih u koncentracioni logor. Posle rata otkriven dnevnik četrnaestogodišnje Ane Frank, jedan od najpotresnijih dokumenata o stradanju Jevreja u Drugom svetskom ratu.

1954. Britanski supersonični borbeni avion "elektrik lajtning P1" izveo prvi let.

1977. Umro nemački filozof Ernst Bloh. U obimnom delu koje obuhvata probleme filozofije, istorije, religije i etike, posebno se bavio analizom fenomena utopije.

1983. Betino Kraksi, kao prvi socijalista, preuzeo dužnost premijera Italije, postigavši rekord u dužini opstanka Vlade Italije posle Drugog svetskog rata.

1992. Milioni crnaca okončali dvodnevni generalni štrajk protiv vlade belaca u Južnoj Africi. U štrajku poginulo 30 ljudi.

1993. Japanske vlasti zvanično se izvinile ženama koje su tokom Drugog svetskog rata bile seksualne robinje japanskih vojnika.

1993. Snage bosanskih Srba osvojile sve ključne položaje na planini Igman iznad Sarajeva i zatvorile obruč oko grada.

1994. Pošto je Skupština Republike Srpske odbila mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu, Jugoslavija prekinula političke i ekonomske odnose s bosanskim Srbima i zatvorila granicu na reci Drini.

1995. Hrvatska vojska, u operaciji Oluja, ušla u srpsku enklavu, takozvanu Republiku Srpsku Krajinu, zonu pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Oko 250.000 Srba napustilo domove i krenulo prema Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

1997. U Arlu umrla najstarija osoba na svetu, Francuskinja Žan Kalman. Živela 122 godine i 164 dana.

1999. U katastrofalnim poplavama u Kini poginulo više od 400 ljudi, dva miliona ostalo bez domova.

2000. Britanska kraljica majka Elizabeta u Londonu proslavila 100. rođendan, kao prva ličnost iz kraljevske porodice koja je proživela ceo vek. Sa balkona Bakingemske palate pozdravila okupljene građane.

2001. Palestina izdala zvanično saopštenje o obustavljanju oružanih napada na Izrael. Taj poziv bez presedana ukazao na neslaganje palestinskih zvaničnika i militantne palestinske struje oko osvete zbog izraelskih napada.

2001. Predsednici Severne Koreje i Rusije, Kim Jong Li i Vladimir Putin, potpisali deklaraciju po kojoj se Pjongjang mora pridržavati moratorijuma o raketnim probama do 2003.

2003. Sud u Ruandi osudio 100 ljudi, od kojih 11 na smrtnu kaznu, zbog zločina u toj zemlji 1994. Od početka sudskih procesa za genocid u Ruandi do tada osuđeno na smrt više od 400 ljudi.

2003. Biskupi Anglikanske crkve u SAD potvrdili imenovanje, bez presedana u istoriji te crkve, homoseksualca Džina Robinsona za biskupa u Nju Hempširu.

2005. Umro američki bluz-pevač, pisac i gitarista Mali Milton Kembel.

2007. Umro je slavni džez basista Art Dejvis koji je svirao sa Džonom Koltrejnom i drugim velikanima džeza. Nastupao je i sa Teloniousom Monkom, Lujem Armstrongom, Bobom Dilanom i Džudi Garland.


I još da dodam:

1961-Rodio se 44.i trenutni američki predsednik Barak Husein Obama Junior(Mlađi).
 

Back
Top