muzika...

DeeLite

Zaslužan član
Poruka
141.914
gledam šta sluša i plače mi se...pa se sve nadam da je to prolazna faza, da će krenuti pravim koracima...
misim ne kaem ja da je ovo moje što ja slušam nešto sad specijalno, al postoje brate stvari, postoji muzika za koju ove fejsbuk generacije uopšte ni ne znaju da postoji...a klasika je...must know...
jel i vaše tako, il ste uzeli stvar u svoje ruke...?

Ako su u pitanju deca/tinejdzeri to su sve faze manje-vise, mada deca i mladi obicno se grupisu muzicki sa vecinom i onim sto je cool, tj. druze se oni koji slusaju slicne vrste muzike, rokeri sa rokerima, narodnjaci sa narodnjacima itd.
Kada jednog dana budem imao decu, vise bih voleo da slusaju rok, ili klasiku nego onog Paju i *cke beogradske. Opet, ne mislim da mozemo previse usmeravati decu sta ce slusati, sta sad, pokupiti CDove, muziku iz kompa i staviti u ormar? Ne ide to tako.
Detetu ce verovatno vise znaciti ako postujemo (pa cak i ako se pravimo da postujemo njegov muzicki ukus), nego da mu branimo da slusa nesto ili da mu pricamo kako je muzika koju voli, sa kojom se poistovecuje glupa. Opet, mozda i treba sesti sa detetom i otkriti zasto bas voli tu muziku.

gledam šta sluša i plače mi se...pa se sve nadam da je to prolazna faza, da će krenuti pravim koracima...
misim ne kaem ja da je ovo moje što ja slušam nešto sad specijalno, al postoje brate stvari, postoji muzika za koju ove fejsbuk generacije uopšte ni ne znaju da postoji...a klasika je...must know...

Mislim da pricas o deci, o mladima, ne znam sta bih pametno rekla,a ima ih i odraslih sto slusaju zivu "tugu".
Da li treba prevaspitavati - ne znam. Dosta mediji uticu na ovakvo nekakvo stanje.
Inace po sebi mogu reci da mi se muzicki ukus sa odrastanjem dosta izmenjao...

paj neki evergrin i klasiku
tip dip parpl džens džoplin vajtsnejk
teško da će sluša i svata današnji mladunac
tako da možeš samo da biraš oće da bude turbo neodizel fazon,
grand fazon, grand fazon na engleskom jeziku ili 1/2 $ fazon

а тосе види?:lol:
ма моји слушају само на музичком
чуди ме и то :mrgreen:

- - - - - - - - - -

мсм музику слушају само на музиком

Bas sam pricala sa drugaricom pre neki dan da li je moguce da dete iz kuce u kojoj pink ne postoji na spisku kanala, i gde se slusa kvalitetna muzika, na kraju zavrsi tako da slusa neku tamo Cecu ili Stoju da se uklopi u drustvo? Ja se nadam da nije tako..ali ne mogu da tvrdim :)

Покажите деци шта све постоји, пун је Јутјуб свега и свачега. Још боље ако имате сопствену колекцију плоча и дискова.

Nemoj da mu branis prijatelju, veliki je on vec momak. Samo redovno doziraj neku bolju muziku i komentar uz nju, pa koliko god da ti se cini da nece da slusa, negde ce mu ostati u glavi i ono tvoje.
Moja cerka slusa stranu solidnu muziku, pristaje ponekad da cuje dobru staru iz naseg vremena, inace svira klasiku (klavir), i onda se vrati sa neke zurkice/rodjendana i pevusi pink-hitove ili neka nasa tehno/rep cuda sa lajt motivom: ribe, sise, guze, sex... jer se to tamo pustalo (izmedju ostalog)...

A htela sma da postavim temu "kako biste reagovali ako bi shvatili da je vaše dete šaban?"
:lol:

pustam dete da slusa sta oce, ko i mene moji roditelji
budibogsnama pa nisam ja Hitler
tinejdzer stice svoje ja upravo u slobodi da se samo odeva, bira prijatelje, slusa sta zeli....
to je najlepsi period i ne zelim da ona bude uskracena da uziva u tinejdzerskim slatkim godinama

Ali pesma : čke beogradske ..:worth: gledam danas taj spot i one glupače što se čepe i guze..koja degradacija i ponizavanje zenskog roda,a tek tekst,a one kao podrzavaju,jooooooooojjjjjjjjjjj....i to pričam naglas a moja ćerka me gleda bledo...:sad2: katastrofa od pesme i omladina to slusa..bolje da je dao te pare onoj devojci za transplataciju srca,sto joj je nedostajalo 18.000 € nego sto je snimio tu glupu pesmu i spot.....

A najveća tuga mi je bila kad je trazila da ide na koncert onog narkomana Lukasa...uf,to je bio takav samar za mene... a ne zna ni jednu pesmu,nego ima drugarica za VIP ložu džabe katrte,mama prijateljica sa dotičnim...eto sta deca gledaju,nego se nadam i tesim da je faza..faza ovo,faza ono i na kraju riknes sa živcima...:trlja:

Слушање такве врсте "музике" (турбо фолк) подразумева и један одређени стил живота и начин размишљања. Да сам којим случајем ја као клинка то почела да слушам, моји родитељи и фамилија би ме толико зезали да бих врло брзо одустала од те работе. Мени су деца још мала, слушају Бранка Коцкицу... Мада има сасвим мале деце која напамет знају све речи неке одвратне вулгарне турбо фолк песме, а никада нису чули за колибри. Од такве деце тешко да ћеш сутра очекивати да свирају гитару и слушају Вајтснејк

Kao roditelju predskolca mi je sigurno lakse. Pustamo mu ono sto smatramo da je ok, ne zato da mu to bude omiljena muzika (nije ni meni moj tata nametao svoj ukus), ali cisto da zna da postoji i nesto pored bokovima kukovima i cke. Vec u tim godinama se to namece, vec dosta toga zna, ali i dalje imamo uticaj na njega, videcemo sta ce biti kad postane tinejdzer i kada ce raditi upravo suprotno onom sta mu se sugerise.

Nije tu rec samo o muzici. Drustvo se prirodno grupise oko slicnih ukusa. Neko ko je od malena citao (tj, najpre su mu citali), imao prilke da slusa ono sto valja, imao prilike da razgovara sa roditeljima, a kasnije i sa ostalima o raznim zivotnim stvarima, imao prilike da vidi razne kvalitetne sadrzaje, da ucestvuje u nekima od njih, prirodno tezi da se udruzi sa slicnima. To su prosto razliciti stilovi zivota. Neko zivi kvalitetan zivot, neko zivi kic zivot, a ima i mnogo podvarijanti, pa je muzika samo jedan od elemenata.

Sto se tice konkretno muzike, danas je, zahvaljujuci internetu, lakse nego ikad otkriti mnoge stvari, a i pokazati ih deci. Imam 40 godina i za ovih nekoliko poslednjih sam otkrila vise fenomenalne nove muzike nego u prethodnih dvadesetak.

U cemu je problem sa fejsbukom, a da je povezano sa ovom temom? :)

Onda ispada da deca intelektualaca koji slušaju rok i džez, klasiku..... po pravilu treba da su alergična na narodnjake i obrnuto..... a u praksi ne vidim takvu sliku, baš naprotiv. Da li je bunt ili društvo nisam sigurna ali činjenica je da deca tzv intelektualaca nisu težila društvu intelektualaca već društvu koje je odgovaralo njihovom načinu uklapanja u školi i čak u većem procentu bi to bile klinke i klinci splavari koji pretežno cene acu lukasa i zvezde granda. Primera radi, važi i obrnuto.

Eh roditelji, a kad ste vi odrastali zar vas roditelji nisu kinjili sto slusate punk ili Alice Cooper-a, KISS i sl? Slusas te treskavce, narkomane i sektase, ju crno dete, sta cemo sa tobom? Kako se oblacis, sta nosis tu crninu ljubi te majka?
Nadam se da je kod mladih sve to faza, i ne bih voleo da moje dete slusa turbo folk, ili kako ga vec zovu, mada i jedno je slusati a jedno je prihvatiti tu "kulturu" koja nosi.

Da li bi ste pustili decu da slusaju ili idu na koncert ove fine gospode ili da se oblace ovako? :)

Kao mladji slusao sam zabavnjake, pa rap, pa treskavce i cupave kose, i retko kada sam padao pod uticaj te kulture, jednostavno nije bilo u mojoj biti. Mozda je oblikovalo moj nacin razmisljanja, moj odnos prema drustvu, mada sada mi je manje-vise muka od svega sto sam slusao, i od gomile tinejdzera koji se opterecuju da budu cool, i da misle i da se oblace kao njihovi idoli. Mama i tata sinko da te vaspitaju prvo, a onda taj koga vec slusas, a ne obrnuto.

Mange (anime) su tinejdzerima priblizile drugaciji zvuk.
Ovo se, mislim, provlaci kroz death note. Kao tepih, ne kao main song.

Ocas posla se uvo navikne na zvuk iz igrice.

Poslednja izmena:
Mange (anime) su tinejdzerima priblizile drugaciji zvuk.
Ovo se, mislim, provlaci kroz death note. Kao tepih, ne kao main song.

Ocas posla se uvo navikne na zvuk iz igrice.

Mislim da je prva pesma, Lilium iz Elfen Lied-a, a za Skyrim i Oblivion je zaduzen Jeremy Soul, mada ovaj Nightwish me je bas vratio u neke davne godine :)
Obicno ti sto gledaju anime slusaju neki gothic metal ili sta vec je na foru Nightwish-a ili nesto na foru klasike, mada i ti koji gledaju anime su u manjini.

Back