muzika

pa da o tome se i prica...ako nema alternative od strane medija valjda bi roditelj to trebao da omoguci detetu a ne da ide uz talas.

naravno da bi trebao,ali jedino da mu da uvid u tu staru scenu kad se pojavila plejada dobrih rok-metal-pank bendova jer novih bendova nema,vrte se matorci koji ne izbacuju bog zna sta kvalitetno sto je i logicno... mladji izvodjaci ako nisu orijentisani na grand idu u neki pop komercijalni fazon gde se zarad masovnije slusanosti gubi dosta na kvalitetu muzike i teksta

a sta su tvoji roditelji slusali, i kako su to oni uticali na tvoj muzicki ukus? pitam jer su moji slusali sabane, tozovce, nade i ostale aktuelne u to vreme a ja ih jedva i raspoznajem, a opet ne mislim da je to sad neko nuzno zlo... ako bi morala da biras izmedju tome i tamo nekih repera koji pevaju o kinti, fuksama, utokama, ili rokera koji opet o drogama i seksu, sta bi normalan covek trebalo da izabere za svoje dete?! :dontunderstand:

a sta su tvoji roditelji slusali, i kako su to oni uticali na tvoj muzicki ukus? pitam jer su moji slusali sabane, tozovce, nade i ostale aktuelne u to vreme a ja ih jedva i raspoznajem, a opet ne mislim da je to sad neko nuzno zlo... ako bi morala da biras izmedju tome i tamo nekih repera koji pevaju o kinti, fuksama, utokama, ili rokera koji opet o drogama i seksu, sta bi normalan covek trebalo da izabere za svoje dete?! :dontunderstand:
ima dobrih reperaima dobrih rokera....ne pevaju svi reperi o kurvama i parama kao sto ni svi rokeri ne pevaju o drogama i seksu.
a rekoh i da ima kvaitetne narodne muzike ali je nazalost broj takvih izvodjaca u odnosu na nekvalitet narodnjaka koji urlaju sa tv ekrana je zanmarljiv. dobra muzika ( pa i narodna ) ne moze da dodje do izrazaja od nekvaliteta.
moji su slusali rok...keva jedno vreme narodnjake, i to znam kada dodje vikend od ujutru se slusaju narodnjaci...ali ja sam imala alternativu i znala i za druge opcije

p.s. normalan vcovek treba da objasni razliku izmedju kvalitetne muzike i nekvalitetne.

... sto opet zavisi od ukusa pojedinca, a ono sto mi smatramo normalnim i kvalitetnim nije apsolutna cinjenica... hocu da kazem da ono sto ti smatras kvalitetnim taj neki koji slusa narodnu ( kvalitetnu, ma sta to znacilo) smatra nekvalitetnim... i tako sve u krug, sto nas dovodi do moje poente, ljudi koji sude o drugima i njihovoj inteligenciji spram muzike koju slusaju su povrsni ljudi

daklem pocela si sa cecom i jecom u poznim godinama pa njihov uticaj na tebe nije bio velik :lol:
zaista mislis da je ok da dete od tri godine peva kako je najbolja riba u gradu ? a da ne spominjem one bolesnike sto postavljaju razne snimke petogodisnjakinja koje drmaju guzom i uvijaju kukovima....:roll: a gde su to molim te naucile?
nijecrno-belo, vidim da se ovde izvodi zakljucak o ljudima samo na osnovu muzike koju slusaju. kao sto vec rekoh muzika je samo jedan mali faktor u moru njih koji utice na licnost deteta.

Pa čekaj, zar nije postavljač teme rekao kako to dete, njeno ili ne, ima tipa 14,15 god?? Ili nisam dobro pročitala baš?
Mislila sam da o tom uzrastu pričamo, tako da sam navela sebe kao primer tog uzrasta pa i kasnije... A većina ljudi koje poznajem je tako prošla :)

Naravno da ne mislim da je ok da malo dete peva grand itd - nigde nisam rekla da mislim, ne znam zašto me to pitaš. Da to mislim udala bih se za malo pre spomenutog nabildovanog grandovca i dobila sa njim dete koje će da peva najbolja riba u gradu a za 18-i rodjendan bih joj poklonila ugradnju silikona. :confused:

Iz mog malopredjašnjeg posta možeš da vidiš da upravo i mislim kako nije sve crno belo, kao što i kažeš upravo time što sam nabrojala vrste muzike (razne) koje sam slušala, družila sa likovima raznih profila a udala se za valjda najrazličitijeg od svih :) Time upravo potvrdih tvoju konstataciju da osim muzike mnooooogo drugih stvari utiče na razvoj ličnosti kod deteta . Nadam se da sam bila jasnija :)

... sto opet zavisi od ukusa pojedinca, a ono sto mi smatramo normalnim i kvalitetnim nije apsolutna cinjenica... hocu da kazem da ono sto ti smatras kvalitetnim taj neki koji slusa narodnu ( kvalitetnu, ma sta to znacilo) smatra nekvalitetnim... i tako sve u krug, sto nas dovodi do moje poente, ljudi koji sude o drugima i njihovoj inteligenciji spram muzike koju slusaju su povrsni ljudi

ne ja nekvalitetnim smatram glupave tekstove koji vredjaju inteligenciju i muziku koja se svodi na dva akorda ili na dve dirke na harmonici :lol:
od ukusa zavisi u kom pravcu ce neko otici. u tome i jeste stvar ljudi su previse subjektivni i izjednacavaju kvalitet sa ukusom i to licnim. ja mogu da kazem da je neka narodna pesma kvalitetna i ako nije po mom ukusu.
e o tome govorim kada kazem da deci treba objasniti sta je kvalitet u muzici, ali kako to da uradimo kad i mi sami ne pravimo razliku izmedju ukusa i kvaliteta.

da, znam da o ukusima ne treba raspravljati...i ja poštujem svačiji muzički ukus, tj. ni ne interesuje me ko šta sluša...
ali ovo je situacija iznutra...:
...završava osmi razred...kao i sva deca njegovog uzrasta mnogo vremena provodi na fejsu...
...sluša muziku od koje me hvata muka...Acu Lukasa, neke domaće repere, i uopšte sve ono što plasira ružičasta "kultura" i taj nakaradni sistem vrednosti...misim znam da postoji i gore, da sluša grandovce...ali...
da mu dam domaći u vidu određene muzičke lektire, ne vredi...neće da sluša...
...kako da to promenim...?
...da li će sevremenom, sa sazrevanjem stanje promeniti pa da sačekam, ili kako...?
Možda od ovoga da počneš.

recimo metallica :lol:
iron maiden, blue oyster cult, diamond head, megadeth, therion (tebi bi se mozda nesto od theriona svidelo ;)),
ako zaista procitas bilo koji tekst od mejdena ili metalike video bi da od krvi, seksa, ubijanja nema ni slovo. takvo misljenje vlada medju onima koji gledaju povrsno i vide drugaciji imidz od uobicajenog da ne kazem agresivan. medjutim postoje ljudi koji zaista slusaju metal zbog muzike a postoje i oni koji to rade zbog imidza pa to postaje izraz njihovog buntovnistva.
Metallica - "Dedicated to how I'm killing you." - nasilje
Iron Maiden - "666 the number of the beast, sacrifice is going on tonight" - satanizam
Iron Maiden - "Charlotte the Harlot show me your legs, ...take me to bed, ...let me see love, ...let me see blood" - seks (ova pesma je posvećena devojci koju su kao mladići često posećivali, pored ove, istoj su posvećene još tri pesme)
Megadeth - "Killing is my business, and the business is good"
Megadeth - "Let me show you how I love you, it's our secret, you and me" - incest

Da ne dođe do zabune, treš i hevi metal slušam od trećeg - četvrtog razreda osnovne, tj. već skoro desetak godina. Bio sam na mnogim koncertima koji su se održavali, retko šta sam propustio. Veliki sam ljubitelj te vrste muzike, ali ih ne branim što se ovakvih tekstova tiče, a sa druge strane ih ne osuđujem. Tekstovi su po meni sasvim u redu i svaki ima da kaže nešto dublje i nešto što se nalazi iza. I mnogo sumi bolji ovi tekstovi nego od bilo koje druge pesme koja peva o tome da su novac, lepota i oružje najbitnije stvari.

:lol: upravo ovako metal muziku vide oni kojima su svi koji slusaju metal satanisti. donosenje zakljucaka na osnovu 1-2 pesme koje su takve zbog marketinga, jer vecina uglavnom ne zadire dublje kada je muzika u pitanju. nazalost bombasticni tekstovi ce uvek imati prodju jer nisu svi skloni filozofiji na temu. ovo je tipicno povrsinsko gledanje i naravno da oni koji nisu vredni odmah budu odbijeni i uplaseni ili zgrozeni ovakvom tematikom.
za razliku od narodnjaka sa slicnim tekstovima ovi imaju to dublje znacenje...
kao sto rekoh bitno je detetu objasniti izmedju kvaliteta i nekvaliteta.

:lol: upravo ovako metal muziku vide oni kojima su svi koji slusaju metal satanisti. donosenje zakljucaka na osnovu 1-2 pesme koje su takve zbog marketinga, jer vecina uglavnom ne zadire dublje kada je muzika u pitanju. nazalost bombasticni tekstovi ce uvek imati prodju jer nisu svi skloni filozofiji na temu. ovo je tipicno povrsinsko gledanje i naravno da oni koji nisu vredni odmah budu odbijeni i uplaseni ili zgrozeni ovakvom tematikom.
za razliku od narodnjaka sa slicnim tekstovima ovi imaju to dublje znacenje...
kao sto rekoh bitno je detetu objasniti izmedju kvaliteta i nekvaliteta.
Lepo sam rekao da slušam istu kao ti muziku, i baš me briga da li će me neko zvati satanistom ili bilo kako. Ja nikog tako ne zovem, jer znam šta znači biti satanista, a šta slušalac metal i rok muzike. Sviđaju mi se tekstovi, ali ne mogu reći da su fini i da govore o cvetanju cveća i deci koja se igraju na livadi. Govore o škakljivim stvarima, religiji, nekoj životnoj filozofiji, i meni se sviđaju, ali sa neke tačke gledišta koja je u sredini, takvi tekstovi nisu mnogo poučni, baš kao i ovi tekstovi narodnjaka.
I ako želiš, napisaću ti još 100 pesama sa škakljivim tekstovima ako ti ovi nisu dovoljni.

Ovo je za ono vaše boldovano:
Da ne dođe do zabune, treš i hevi metal slušam od trećeg - četvrtog razreda osnovne, tj. već skoro desetak godina. Bio sam na mnogim koncertima koji su se održavali, retko šta sam propustio. Veliki sam ljubitelj te vrste muzike, ali ih ne branim što se ovakvih tekstova tiče, a sa druge strane ih ne osuđujem. Tekstovi su po meni sasvim u redu i svaki ima da kaže nešto dublje i nešto što se nalazi iza. I mnogo su mi bolji ovi tekstovi nego od bilo koje druge pesme koja peva o tome da su novac, lepota i oružje najbitnije stvari.

Da zaključim: tekstovi koji govore o nasilju, seksu i ostalim lošim stvarima, bez obzira da li su ih napisali klasičari, narodnjaci, Pera, Sima, metalci ili bilo ko, ne mogu biti dobri jer ne prenose ispravnu poruku. A da li su kvalitetni, to je stvar književnosti.

Lepo sam rekao da slušam istu kao ti muziku, i baš me briga da li će me neko zvati satanistom ili bilo kako. Ja nikog tako ne zovem, jer znam šta znači biti satanista, a šta slušalac metal i rok muzike. Sviđaju mi se tekstovi, ali ne mogu reći da su fini i da govore o cvetanju cveća i deci koja se igraju na livadi. Govore o škakljivim stvarima, religiji, nekoj životnoj filozofiji, i meni se sviđaju, ali sa neke tačke gledišta koja je u sredini, takvi tekstovi nisu mnogo poučni, baš kao i ovi tekstovi narodnjaka.
I ako želiš, napisaću ti još 100 pesama sa škakljivim tekstovima ako ti ovi nisu dovoljni.
pa razumela sam te, u cemu je problem." ne obracam se tebi,ja ti govorim o ljudima koji nisu sposobni zaia uzeti taj tekst procitati ga i razmisliti o njemu nego se hvataju za bombasticne reci, naslove, teme (iza kojih cesto stoji poruka totalno suprotna temi) i na osnovu toga kreiraju misljenje.
boldovano - upravo zbog toga sto je rec o takvim temama ljudi ne zadiru dublje, lakse im je daj da se pije, razbijaju flase, ebavaju *****, igra po stolovima, bude najbolja riba u gradu....i to govori da se ljudima danas dovoljna ta kratkotrajna zadovoljstva, instant euforija, da prodju jeftinije, malo muke, mnogo radosti. na kraju nisu svi sposobni za filozofiranje o skakljivim temama.

Da zaključim: tekstovi koji govore o nasilju, seksu i ostalim lošim stvarima, bez obzira da li su ih napisali klasičari, narodnjaci, Pera, Sima, metalci ili bilo ko, ne mogu biti dobri jer ne prenose ispravnu poruku. A da li su kvalitetni, to je stvar književnosti.
slazem se, i mislim da sam rekla da u svakoj muzici postoji kvalitet i nekvalitet, i da je ponovicu, ono sto se danas naziva narodnjacima i sto se masovno slusa po splavovima i klubovima cist nekvalitet. kvaliteta na sceni narodne muzike medju novim izvodjacima nema.

pa razumela sam te, u cemu je problem." ne obracam se tebi,ja ti govorim o ljudima koji nisu sposobni zaia uzeti taj tekst procitati ga i razmisliti o njemu nego se hvataju za bombasticne reci, naslove, teme (iza kojih cesto stoji poruka totalno suprotna temi) i na osnovu toga kreiraju misljenje.
boldovano - upravo zbog toga sto je rec o takvim temama ljudi ne zadiru dublje, lakse im je daj da se pije, razbijaju flase, ebavaju *****, igra po stolovima, bude najbolja riba u gradu....i to govori da se ljudima danas dovoljna ta kratkotrajna zadovoljstva, instant euforija, da prodju jeftinije, malo muke, mnogo radosti. na kraju nisu svi sposobni za filozofiranje o skakljivim temama.

slazem se, i mislim da sam rekla da u svakoj muzici postoji kvalitet i nekvalitet, i da je ponovicu, ono sto se danas naziva narodnjacima i sto se masovno slusa po splavovima i klubovima cist nekvalitet. kvaliteta na sceni narodne muzike medju novim izvodjacima nema.
E, sad smo se razumeli. :)

Back