Музика коју слушам...

The boys of Liverpool, when we safely landed
Called meself a fool, I could no longer stand it
Blood began to boil, temper I was losin'
Poor old Erin's isle they began abusin'
"Hurrah me soul" sez I, me shillelagh I let fly
Galway boys were by, saw I was a hobble in
Then with a loud Hurrah, joined in affray
Quickly cleared the way, on rocky road to Dublin

Givin' me charges, lawyers makin' a grip
I told the judge I was raised wrong
And that's why I blaze shit
Was hyper as a kid, cold as a teenager
On my mobile, callin' big shots on the scene major
Packin' hundreds in my drawers; fuck the law!
Bitches, I fuck with a passion, I'm livin' rough and raw

Kakav flow sve ti jebem, samo ovim delom pesme je poubijao sve ostale repere za sva vremena

Nije mi jasno šta ljudi vide u Kendriku Lamaru. Slušao sam ga dosta proteklih dana jer volim da se upoznam sa nečim što je ovoliko hajpovano. Jeste dobar reper (to niko ne osporava) i ima zanimljiv umetnički pristup, ali ništa više od toga, precenjen je mnogo. Pogotovo što ga sad porede sa jednim Eminemom, i kao u toj komparaciji Eminem je izvukao deblji kraj, Kendrik je najveći reper svih vremena. Meni je recimo Fifti mnogo jači reper od Lamara, a da ne pričam o genijima poput Eminema. Onda recimo po pitanju kreativnosti Kanje Vest mi je stoput jači od ovog tipa, po pitanju te neke poezije Tupak i Nas su nedostižne visine za njega. A ako gledamo i sa underground aspekta Slug iz Atmosphere i recimo Yelawolf su za njega bogovi.

Uf, Eminem jeste odličan ali njegovi albumi nikad nisu odlično koncipirani, poprilično su bili labavi sa te konceptualne strane, dok Kendrik svaku pesmu namenski postavi na određeno mesto, postoji narativ koji isprati dosledno, i povrh svega, vrlo je fleksibilan po pitanju matrica, menjanja stila, floua.
Eminem je previše očigledan, postoji taj dublji sloj što se tiče izvesnih igra reči i aluzija, ali kod Kendrika postoji mnoogo više slojeva, slušanje njegovih albuma doživljavam kao ljuštenje luka - svaki naredni sloj donosi nešto novo, kao i veći intenzitet.

Back