"Muzika je moj zivot"

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Culi ste sigurno ovu recenicu od nekog u vasem zivotu ili ste je mozda i vi nekada rekli.
Mene zanima kako muzika moze biti neciji zivot, ne mislim pod ovim da se neko bavi muzikom, pa je posvecen poslu, vec ne moze da zamisli sebe bez muzike.
Sta je toliko posebno sto nekog definise u vezi muzike da muzika postaje njegov ili njen zivot?

• Podržavam
Reactions: !JO
Muzika, kao i knjizevnost, slikarstvo ili bilo koja druga umetnost omogucava odredjen otklon od stvarnosti, beg u neki drugi svet, omogucava coveku da se koncentrise na ono sto ga u svakom smislu ispunjava, obogacuje. To narocito vaze za ljude kojima je bavljenje umetnoscu poziv. Nama, konzumentima, omogucava da osetimo deo te stvaralacke strasti i da, ako to sebi dozvolimo, makar za neko kratko vreme odemo, otputujemo zajedno sa umetnikom u njegov svet...Ne znam kako bih to stanje opisala osim tako. Kad citam, potpuno me obuzme taj svet, ti likovi, sebe prebacim tamo, i to jeste kao putovanje. Muzika je specifikum, uz muziku mozes aktivno da se izrazis kroz pokret (igru), pritom nije vazno kako to radis, vazno je da ti sa svojim emocijama ucestvujes u onim emocijama muzicara. Meni je ta vrsta interakcije nesto najlepse...

Mogla je da bude moj život ali nije – zbog specifičnog problema sa notama koje sam doživljavala kao boje („do“ je, recimo bilo Crna, Fa Zelena) a ne kao muzičke oznake.

Posvećenost muzici ili bilo kojoj vrsti umetnosti nije život (jer život čine i stvari van nje), ali je izbor od životnog značaja.
Sad je muzika deo mog (samo mog) sveta. Danas pričam prijatelju jednu epizodu od pre xy godina:
Kraj u kome sam stanovala bio je veoma tih, pa se, naročito noću, čuo svaki zvuk. Nekoliko noći budila me je muzika koja kao da je dopirala iz nekog udaljenog mesta. Ličila mi je na džez (jasno sam prepoznala činele i ritam). Raspitivala sam se postoji li možda u blizini neki klub u kome se svira džez, ali – jok, takvog nije bilo u blizini.
Ispostavilo se da je muzika koju sam samo ja čula bila kombinacija šumova iz vodovodnih cevi i mog pulsa. Tako da ... muziku možemo čuti i kada je drugi ne čuju. U tom smislu bih rečenicu iz naslova preformulisala u „moj svet“.

Uopšte ne mogu da zamislim kako bih izazvala u sebi određene emocije da sam gluva.:think:

pa svako ima potrebu da izgradi život oko nečega
šta god da stoji umesto muzike u tvom naslovu, isti je princip

Uopšte ne mogu da zamislim kako bih izazvala u sebi određene emocije da sam gluva.:think:

igzekli.
ko i sa ostalim čudima.
mislim bože me oprosti verovatno se priroda potrudi da ti nadoknadi čulo koje nedostaje, ali
valjda je i psihološki dokazano da različita muzika podstiče različite emocije i stanja

mada mislim da je inentifikacija sebe sa bilo čim preterana
prosto čovek postaje zavistan, neracionalan i zaboravlja šta je u suštini
mada svakome treba svoja droga...

pa svako ima potrebu da izgradi život oko nečega
šta god da stoji umesto muzike u tvom naslovu, isti je princip

igzekli.
ko i sa ostalim čudima.
mislim bože me oprosti verovatno se priroda potrudi da ti nadoknadi čulo koje nedostaje, ali
valjda je i psihološki dokazano da različita muzika podstiče različite emocije i stanja

mada mislim da je inentifikacija sebe sa bilo čim preterana
prosto čovek postaje zavistan, neracionalan i zaboravlja šta je u suštini
mada svakome treba svoja droga...

Treba, i nema ničeg lošeg u tome.

muzika je vrsta droge, efekat muzike na mozak je lučenje endorfina i još nekih supstanci, analogno konzumiranju određenih hemijiskih spojeva.
a to se na psihičkom planu manifestuje kao zadovoljstvo, prijatnost, olakšanje, euforija itd
muzika zapravo deluje na amigdale (deo su mozga), odnosno na motore koji generišu strah i napetost i zbog kojih ne možemo da se opustimo (priroda ne da da se opustimo jer bi to ugrozilo opstanak gena u nama).
amigdala je kao neka primitivna životinja u nama nad kojom nemamo kontrolu, ali je muzika nekako hipnotiše i umiruje, pa onda i ceo mozak dobije malo oduška a i organizam izađe iz stresa na kratko.

Poslednja izmena:
Culi ste sigurno ovu recenicu od nekog u vasem zivotu ili ste je mozda i vi nekada rekli.
Mene zanima kako muzika moze biti neciji zivot, ne mislim pod ovim da se neko bavi muzikom, pa je posvecen poslu, vec ne moze da zamisli sebe bez muzike.
Sta je toliko posebno sto nekog definise u vezi muzike da muzika postaje njegov ili njen zivot?

osjećaj koji u njemu izaziva...bez kojeg mu je život nezamisliv

Mogla je da bude moj život ali nije – zbog specifičnog problema sa notama koje sam doživljavala kao boje („do“ je, recimo bilo Crna, Fa Zelena) a ne kao muzičke oznake.

Posvećenost muzici ili bilo kojoj vrsti umetnosti nije život (jer život čine i stvari van nje), ali je izbor od životnog značaja.
Sad je muzika deo mog (samo mog) sveta. Danas pričam prijatelju jednu epizodu od pre xy godina:
Kraj u kome sam stanovala bio je veoma tih, pa se, naročito noću, čuo svaki zvuk. Nekoliko noći budila me je muzika koja kao da je dopirala iz nekog udaljenog mesta. Ličila mi je na džez (jasno sam prepoznala činele i ritam). Raspitivala sam se postoji li možda u blizini neki klub u kome se svira džez, ali – jok, takvog nije bilo u blizini.
Ispostavilo se da je muzika koju sam samo ja čula bila kombinacija šumova iz vodovodnih cevi i mog pulsa. Tako da ... muziku možemo čuti i kada je drugi ne čuju. U tom smislu bih rečenicu iz naslova preformulisala u „moj svet“.

iii, je l si posetila tada cika docu :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nisam, zasto bih kad znam da su su svi ludi a ja jedina normalna?:think:

Bru, banovacu te. :mrgreen:

:lol:

:mrgreen: Morao sam bilo je jace od mene :hahaha::mrgreen:

Mislim, ono, oblacis se kao cat-vuman nocu resavas zlocine nad zivotinjama, dok normalan svet spava 8 sati, tebi je potrebno samo 5, note vidis kao boje, ti ko da si Xman, ko zna sta cemo jos da saznamo ovde o tebi kako se budu otvarale teme :mrgreen:

A zamisli da si bila jos i nervozna tada pa otvoris prozor i vices - Alo bree utisajte tu muziku, neki ovde ocemo i da spavamo malo! :rotf:

Ili pozoves komunalnu policiju....:hahaha: Ili jos gore, zaposlis se kao komunalna policajka, i onda zvonis svima koji blizu kuce imaju neku veliku vodovodnu cev i kazes - " Gospodine molim Vas utisajte muziku... - Ali ja nisam nista pustio.... Gospodine, sa mnom nema prepirke , utisajte muziku ili:

http://vukajlija.com/reakcije/24141

Poslednja izmena:
:mrgreen: Morao sam bilo je jace od mene :hahaha::mrgreen:

Mislim, ono, oblacis se kao cat-vuman nocu resavas zlocine nad zivotinjama, dok normalan svet spava 8 sati, tebi je potrebno samo 5, note vidis kao boje, ti ko da si Xman, ko zna sta cemo jos da saznamo ovde o tebi kako se budu otvarale teme :mrgreen:

A zamisli da si bila jos i nervozna tada pa otvoris prozor i vices - Alo bree utisajte tu muziku, neki ovde ocemo i da spavamo malo! :rotf:

Ili pozoves komunalnu policiju....:hahaha: Ili jos gore, zaposlis se kao komunalna policajka, i onda zvonis svima koji blizu kuce imaju neku veliku vodovodnu cev i kazes - " Gospodine molim Vas utisajte muziku... - Ali ja nisam nista pustio.... Gospodine, sa mnom nema prepirke , utisajte muziku ili:

http://vukajlija.com/reakcije/24141

Posle ovog, nista vise, sigurno.:mrgreen:
Pocepaj ili spali taj moj dosije koji si napisao na osnovu ovde procitanog.
p.s. Sad spavam 5,5 sati. :zplez:

Pardon zbog off-a.

Dovoljno je da cujem i vidim ovog coveka i odmah mi je jasno da je muzika - bas bukvalno receno- njegov zivot!
On je samo jedan od mnogih momaka njegove generacije, koji su celim bicem predati muzici - do kraja zivota su neumorni na pozornici ... nadam se da ce nam se jos dugo, dugo odrzati :)
Mark Knopfler(Dire Straits), sada je na turneji sa novim solo- albumom.

Pa dobro pazi,neki ljudi se pronadju kroz neku muzik,ta vrsta muzike im da neki smisao zivota,ako su pripadnici recimo te grupacije koja slusa tu neku odredjenu vrstu muziku,valjda misle da dobijaju tu neku ulogu bem li ga u drustvu...To obicno govore ljudi koji muziku slusaju ne zato sto im prija uvetu nego eto da dokazu nesto drugima ili sta ti ja znam...Uveren sam da ima brda primera u gradu recimo,gde ljudi slusaju recimo R'n'R pred drugim ljudima,nabijaju im tu muziku na nos,al kad ostanu sami odvrnu tipa cecu ili lukasa,i cela poenta toga im je da dokazu drugima recimo da su urbani,i onda sledi ta recenica R'n'R je moj zivot i te neke fore...

Poslednja izmena:
Neam pojma, meni je to uvek zvucalo kao nesto sto mladji pricaju jer im se svidja kako zvuci. I moderno je, urbano, sta vec. Nije mi najjasnije, ako se ne bave muzikom ni u jednom smislu. :think:

Mada opet, znam likove koji su zaludjeni trensom i to im je stvarno ogroman deo zivota, idu na sve zurke, zive na taj nacin.. citava jedna kultura je u pitanju..Na mene je muzika mnogo uticala, utice i sada, ali nikad ne bih rekla to - music is my life, to mi nema logike

Razumem da muzika pruza neki psihicki i emotivni stimulans, a ima i ono istrazivanje po kome odredjeni tip muzike se vezuje za odredjene crte licnosti, pa recimo ekstravertni i energicni ljudi vole trance, mada ne kupujem ono da muzika definise nekom nacin razmisljanja, ponasanja, mada kao sto sam naveo gore, muzika potvrdjuje neke nase stavove i karakterne osobine, pa je zato valjda nekom "zivot".

Nisam uspela sad da nađem ,ali postaviću kasnije ako pronađem tekst Mome Kapora gde on govori o muzici. U stvari govori o tome kako današnje generacije ne mogu bez muzike, kako se dele po muzici koju slušaju, kako im ona određuje pripadnost grupi i neku vrstu identiteta , a kako je njegova generacija muziku slušala samo o nekim većim događajima i nije imala nikakav uticaj na njih.

Ja lično ne mogu bez muzike. Došla sam u fazu da slušam sve i svašta, ali naravno da imam ono što volim najviše samo nisam više tako kategorična prema drugim žanrovima kao nekad. U stvari mislim da svako ko je nešto svirao ili imao nekog dodira sa muzikom od malena nikada ne gubi tu potrebu.

zato sto je muzika i malo primitivna nema tekst nego je nekako na nizem nivou. shta je jos tako na nizem nivou
ok ima negde de je bitan tekst ali opet to je spakovano u neku matricu muziku ritam i slicno
a da je napravis to niej bas primitivno

Back