N3W
Iskusan
- Poruka
- 6.596
Posto je muzika u direktnoj vezi sa psihologijom, mozemo reci da svaki pravac muzike privlaci odredjenu subkulturu, ili specificnu "psihologiju" ljudi.
Mora da se podeli na dva dela minimalno. Prvi deo sluša muziku za sebe, dok drugi deo pokušava da bude deo društva.
Ljudi sve doživljavaju na drugačiji način, psiha čoveka je isuviše svojstvena i posena da bi se mogle pronaći zajedničke tačke ''uživanja'', te da bi se mogli ljudi kategorisati u jedan od muzičkih pravaca, pogotovo kada imamo u obziru da svaki od njih ima svoje vrste i podvrste.
Iz tog razloga prvi i logičan zaključak jeste da ljudi slušaju muziku zavisno od osećanja. Tu možemo da stavimo jednu podelu.
Drugu podelu možemo već da okarakterišemo ''potragom za muzikom'', i to pogotovo u vidu traganja za najboljim primercima neke pesme (ili muzike, albuma generalno) u kom je spoj tehnoloških (instrumenti, note) i melodičnih (ljudske nijanse, da kažemo osećanja) doživeo pravi uspeh iz naše perspektive. Smatram da je to nešto više od pukog uživanja u muzici koji je najčešće simbol relaksacije ili podsticaja, pa čak i načina komunikacije.

Tu možemo da napravimo drugu podelu.
U oba slučaja imamo i treću podelu, koja se javlja u vidu Audiofila, u najkraćem mogućem objašnjenju - ljudi koji uživaju u visoko-kvalitetnom zvuku, unikatnim glasovima(mada može i instrumental, nema nekih pravila tu), i što čistijem zvuku muzike. Sad, neko više voli bass, neko više voli high-pitch, neko više voli ''dobre beat-ove'', a to su stvari koje su veoma individualne i mogu biti ili istraživanje, ili preslušavanje radi bogaćenja svoje unutrašnje muzičke biblioteke.
U svakom slučaju daleko je to od jednostavne podele, ali što se više upuštam u vode audiofilije, sve više sam ubeđen u to da neki ljudi nemaju osećaj za zvuk, muziku, sam princip muzičkog ostvarenja, razlog zašto je neko muzičko delo posebno ili ne.
Sad, teranje u plač...uopšte ne mora biti povezano s emotivnošću već s doživljajem lepote u nekoj pesmi. Pogotovo ako se sluša preko kvalitetnog headset-a.
Evo jednog primera dubokog glasa. Kome god da sam dao da sluša na mom headset-u, nisu mogli da veruju kako se dobro čuje.

Slušalice + Amp + FLAC.