Muzika i psihologija

Posto je muzika u direktnoj vezi sa psihologijom, mozemo reci da svaki pravac muzike privlaci odredjenu subkulturu, ili specificnu "psihologiju" ljudi.

Mora da se podeli na dva dela minimalno. Prvi deo sluša muziku za sebe, dok drugi deo pokušava da bude deo društva.

Ljudi sve doživljavaju na drugačiji način, psiha čoveka je isuviše svojstvena i posena da bi se mogle pronaći zajedničke tačke ''uživanja'', te da bi se mogli ljudi kategorisati u jedan od muzičkih pravaca, pogotovo kada imamo u obziru da svaki od njih ima svoje vrste i podvrste.

Iz tog razloga prvi i logičan zaključak jeste da ljudi slušaju muziku zavisno od osećanja. Tu možemo da stavimo jednu podelu.

Drugu podelu možemo već da okarakterišemo ''potragom za muzikom'', i to pogotovo u vidu traganja za najboljim primercima neke pesme (ili muzike, albuma generalno) u kom je spoj tehnoloških (instrumenti, note) i melodičnih (ljudske nijanse, da kažemo osećanja) doživeo pravi uspeh iz naše perspektive. Smatram da je to nešto više od pukog uživanja u muzici koji je najčešće simbol relaksacije ili podsticaja, pa čak i načina komunikacije.

giphy.gif

Tu možemo da napravimo drugu podelu.

U oba slučaja imamo i treću podelu, koja se javlja u vidu Audiofila, u najkraćem mogućem objašnjenju - ljudi koji uživaju u visoko-kvalitetnom zvuku, unikatnim glasovima(mada može i instrumental, nema nekih pravila tu), i što čistijem zvuku muzike. Sad, neko više voli bass, neko više voli high-pitch, neko više voli ''dobre beat-ove'', a to su stvari koje su veoma individualne i mogu biti ili istraživanje, ili preslušavanje radi bogaćenja svoje unutrašnje muzičke biblioteke.

U svakom slučaju daleko je to od jednostavne podele, ali što se više upuštam u vode audiofilije, sve više sam ubeđen u to da neki ljudi nemaju osećaj za zvuk, muziku, sam princip muzičkog ostvarenja, razlog zašto je neko muzičko delo posebno ili ne.

Sad, teranje u plač...uopšte ne mora biti povezano s emotivnošću već s doživljajem lepote u nekoj pesmi. Pogotovo ako se sluša preko kvalitetnog headset-a.

Evo jednog primera dubokog glasa. Kome god da sam dao da sluša na mom headset-u, nisu mogli da veruju kako se dobro čuje. :per::ok:

Slušalice + Amp + FLAC.

Fala bogu da privlači, bezbrižni, glupi i površni fah idioti slušaju mejnstrim folk i pop, cerebralni tipovi vole dobar tekst i uglavnom slušaju psihodelik rok i indie rap, utripovani kvazi ludaci koji glume neshvaćenost se pale na death metal, viking metal, horrorcore rap, neke uvrnute indie rap stvari, satanizam i slične gluposti, introvertni snobovi gotive klasiku... naravno uvek ima izuzetaka ali oni samo potvrdjuju pravilo pošto se ovo odnosi na širu populaciju.

Ja lično slušam od stranih Ramštajn, KMFDM, Dorse, Nirvanu, Eminema, Tupaka, Yelawolfa, Atmosphere, od domaćih EKV, Azru, Moskrija, Eda Maajku, Jadranku Stojaković, srpske ratne pesme i to mu dodje to. Ima naravno nekih varijacija, nadjem nešto drugo pa pustim, ali ovo gore nabrojano je moj izbor već godinama, znači prilično sam autističan što se tiče izbora muzike, a i kad pustim nešto drugo to obično spada u neki od ovih gore žanrova. U muzici najviše cenim dobar tekst što će reći da sam prilično cerebralni tip, znači može muzika ne znam kakva da bude ali ako nema dobar, izazovan, intelektualno nabijen tekst džaba sve, u devedeset odsto slučajeva ja to nema šanse da slušam. Posle toga cenim jak i agresivan zvuk (tipa Ramštajn, KMFDM), ili lepo orkestrirane, jake bitove, sa dobrim snerom. Ali opet ako nema teksta džaba sve. U onih preostalih deset posto spadaju pesme o Mladiću i Arkanu, njima se ovako divim kao ljudima pa mogu da poslušam iako tekst nije baš neki. Pored toga mi je strašno bitna ličnost autora, mnogo mi je bitno kakav je autor kao ličnost i često opsesivno gledam koncerte svojih omiljenih izvodjača ili intervjue, i tačno prepoznam tu ludačku, harizmatičnu energiju koju samo odabrani imaju. Otud Moskri na mom spisku.

Ne volim narodnjake, starogradske, bilo šta što je etno, pop, tehno, haus, filmsku muziku, "prave narodnjake" tipa Tozovac i Šaban, onda onaj slatki metal i metalsko proseravanje tipa Avenged Sevenfold ili kod nas Mortal Kombat, kao ni death metale, viking metale, treš metale, horrorcorove i ostalo. Ne volim ni Ramba Amadeusa, SARS, Dubioza Kolektiv i tome slično. Klasiku isto ne slušam, nema teksta a i mnogo je dugo za mene, ne kapiram što bih to slušao.

Poslednja izmena:
glupi i površni fah idioti slušaju mejnstrim folk i pop

utripovani kvazi ludaci koji glume neshvaćenost se pale na death metal, viking metal, horrorcore rap, neke uvrnute indie rap stvari, satanizam i slične gluposti

Ja lično slušam od stranih Ramštajn

onda onaj slatki metal i metalsko proseravanje tipa Avenged Sevenfold ili kod nas Mortal Kombat, kao ni death metale, viking metale, treš metale, horrorcorove i ostalo.

Klasiku isto ne slušam, nema teksta a i mnogo je dugo za mene, ne kapiram što bih to slušao.

Ako si ozbiljan, ja moram da se smejem još više. Reci da si ozbiljan.

Ja rcimo jako volim rap , ali onaj pravi "old skul" tipa Run DMC koji mi je omiljeni bend nevezano za zanr, takodje Ice T , Ice Cube, Mack 10, Coolio, 2Pac, Dr. Dre , Snoop Dogg, Cyress Hill, Boo Yaa Tribe, Xzibit, DMX, Nas, House of Pain, Lordz of Brooklyn...........itd , sto se tice domacih, recimo volim Beogradski Sindikat, Bad Copy, Grua, Vudu Popaja, Montenigerse, Ding Dong, Who See , Who is the Best , znaci isto uglavnom neki old skul , takodje volim da cujem i neki dobar gitarski zvuk , recimo od domacih Riblju Corbu , EKV, Bajagu. Delcu i Sklekove, takodje recimo Korn , Linkin Park .....itd.
Takodje neki put mi prija neka laksa muzika gde mi je uglavnom samo bitna melodija, pa recimo volim da cujem neke pop hitove iz 80ih, recimo Denis i Denis , Sindi Luper i tome slicno.
Takodje volim da cujem i decije pesmice, recimo Mandine stare pesme za decu ili recimo Kolibri , onako je veoma zabavno za slusanje.

A ono sto generalno ne volim ili uglavnom ne mogu da slusam su uglavnom narodnjaci (bez obzira da li oni pravi ili novokomponovani , mislim ok ko voli ali jednostavno nije za mene) , ne volim tehno , trance, house i tu elektronsku muziku , takodje ne volim bas ni onaj neki teski tres metal.

Да, утиче музика на психологију. Свакако. Нека музика делује на људе позитивно, неке делује негативно. Ево једне која у мени изазива најпозитивнија осећања:

Лепа песма и лепотице које је певају. :)

Naravno da sam ozbiljan, ne bih pisao poduži post da se zajebavam. Znam da se neko neće složiti sa mnom ali štagod, to je moj stav i ukus.

Je li, jesi li ti nekad video neki od Ramštajn koncerata?

superthumb.jpg

Da li si svestan toga koliko glupo zvuči kada kažeš da ne voliš pop, metal i satanizam, a slušaš Ramštajn koji predstavlja industrial metal, inače najgori šund u metal pravcu čiji pevač opušteno izlazi kao pali anđeo...

f65b96d2b00abd5a53b5bd369816f0a9.jpg

:zroll:

@N3W - Rammstein sam počeo da slušam kao plod fascinacije Columbine masakrom, pre toga nisam slušao, a vremenom sam mnogo zavoleo njihovu muziku iz drugih razloga. To ne znači da volim metal kao žanr uopšte. Znam da se njihova muzika definiše kao industrial metal ali oni su mi nekako izuzetak, KMFDM je takodje industrial metal ako se ne varam pa ih opet gotivim. Ja inače pomalo slušam i martial industrial, ništa preterano jer mi smeta što često nema teksta, ali volim taj ritam i agresivnost, snagu kroz istorijske teme itd. Ja Ramštajn ne posmatram u sferi šunda niti mislim da su šund, jaki su mi njihovi scenski efekti, dopadaju mi se njihovi tekstovi, nekako su mi više kao simbioza svih dobrih elemenata u roku i po meni su sve što sjajan rok bend treba da predstavlja. Imaju originalnost nastrupa, specifičnog frontmena koji ima originalan, netipičan izgled i glas za rok zvezdu. Uz to pevaju na nemačkom što takodje nije uvek vidjeno, a i tekstovi i spotovi su mi često veoma zanimljivi. Odgovorno tvrdim da su spotovi za Mutter, Rosenrot, Mein Herz Brennt i Sonne neki od najboljih u istoriji moderne muzike.

Daleko su oni od drugih metalaca, prosto postoji ta linija koja ih razdvaja. Evo recimo, dovoljno je pogledati i poslušati pesmu koja je po meni najveća u celokupnoj istoriji rokenrola, i shvatiti ovo o čemu pričam:

Ето то је одличан пример деструктивне музике.

Previše si darežljiv brate Srbine, nazivajući to muzikom. z:D Kada izađe onako na scenu sa ogromnom plišanom kitom i počne da prska ljude, kako to treba nazvati? :zlud:

Mislim, samo pretraži, R+ dick canon i videćeš koliko je bend čist šund, tipa naša domaća Farma i parovi. z:D

Poslednja izmena:
@N3W - upravo u tome je tvoj problem, što preozbiljno shvataš metal i sve što ide uz to. Ja ovo što si okačio ne bih slušao, a Rammstein lično ni sam ne bih nazvao metal bendom, već pre sjajnim rok bendom. Sad što ih zovu industrial metal, to je druga stvar. Nego ne vidim kakve veze ima što izlaze na scenu da dick canonom, to je samo jedan delić njihove muzike i čista provokacija, imaju oni drugih aspekata u svojoj muzici. Ja ne volim striktno nijedan pravac, tako da mi Rammstein prosto dodje kao omiljen strani bend uz Dorse i Nirvanu, a odgovorno tvrdim da su daleko od šunda i da je Mutter najveća rok pesma ikad snimljena. Ne bih rekao ni da je poezija na nivou vrtića, štaviše pre bih ovo tvoje opisao kao vrtić level poeziju al' dobro. Mislim jbt imaš metal bend koji se zove Death, a pesma im se zove Spirit Crusher :lol: Gde ćeš jadnije i tipičnije od toga :lol: O tekstu da ne pričam, jad i beda na nivou naloženih tinejdžera koji misle da su neshvaćeni i mračni.

Nego ja tek po ovoj tvojoj poslednjoj rečenici vidim koliko si istripovan, hahah čuješ "pamti me po zlu". Po kom bre zlu? :lol: Je l' si stvarno utripovao da si zao jer slušaš ova kvazi-hardcore sranja? Pa Eminem ima stoput ludja sranja od ovog tvog naklapanja, nego izgleda toga nisi svestan. Čini mi se da ti spadaš u kategoriju mračnog metalca koji svoj pravac shvata preozbiljno i misli da je zao, jeziv i mračan jer sluša neka kvazi-mračna metal sranja. Sad ću lepo da te blokiram da te ne čitam više, smorio si me, a i vidim u koju ligu spadaš. Ajde pali i nadji nekog drugog da mu držiš predavanja, mene boli ***** za metal, Ramštajn slušam jer mi se sluša, a ne jer pripadam nekom pravcu i ložim se da sam zao i mračan... evo blokiran si, odnosno stavljen u listu nepoželjnih korisnika, aj zdravo ložano

Poslednja izmena:
Nema kod mene problema, ja volim i poštujem muziku raznih formata.
Problem je što ti ne kapiraš koliko glupo zvučiš dok pljuješ jedan pravac, pljuješ stvari koje ne voliš (verovatno su te isto tako neki likovi napucali da slušaš šund pa si sada zauzeo stav da su svi metalci sektalike AAA i slično). Najsmešnije je što si birao VIKING METAL :hahaha: specifično si usmerio tu mržnjicu i, jbt, smešno mi je da postoji lik poput tebe koji je ozbiljan u tome! z:shock:

Kao, ne voliš grozote, a ovamo kića mica kidiše na Ramštajn koji važe za jedan od najgroznijih scenskih bendova. Njihov album ''Liebe Ist Für Alle Da'' je i Nemačka, njihova zemlja, banovala pod vođstvom Bundesprüfstelle Für Jugendgefährdende Medien koji postoji još od 1954. godine.

I kao krunisanje, najgore od svega što sam pročitao, dolazi ova rečenica :

Ja ne volim striktno nijedan pravac, tako da mi Rammstein prosto dodje kao omiljen strani bend uz Dorse i Nirvanu, a odgovorno tvrdim da su daleko od šunda i da je Mutter najveća rok pesma ikad snimljena

Koje droge koristiš? Podeli sa nama, nemoj da si stipsa. z:D

Ali porediti Doorse i Ramštajn i još ''odgovorno tvrditi''. :zblesav:

Poslednja izmena:
Mene pesme Bijelog Dugmeta onda kada sam ih slusao sa uzivanjem prvih puta nikako nisu mogle podsetiti na nesto sto sam doziveo jer ja takve stvari nisam do tada doziveo, ali mi jesu oznacavale nesto sto moze da se dozivi...idalje neke pesme nisam doziveo a svidjaju mi se, niti cu verovatno ikada...
Iako ovu pesmu niko kome sam je pustao nije mogao doziveti, jer nije bio na mestu da "moze 'ovako dici ruke a puk da ga sl'jedi" (to su mogli samo Tito i Bregovic tad kad je izasla), nema toga ko nije rekao da voli da je slusa:
I to na nervnoj bazi!:hahaha::hahaha::hahaha:

Posto je muzika u direktnoj vezi sa psihologijom, mozemo reci da svaki pravac muzike privlaci odredjenu subkulturu, ili specificnu "psihologiju" ljudi.

Za modernu elektro muziku (techno, house itd) se zna da imaju ponavljajuce melodije i taktove koji uz odredjenu glasnocu izazivaju zvucno stimulisane elektricne efekte u misicnim vlaknima, kao i povremene osecaje uzbudjenja.
Navodno, postoji veza izmedju agresivnije muzike i anksiozne sklonosti, kao i mirnije muzike i neuroticnije sklonosti.

Sta vi mislite o vezi muzike i psihologije? Koji je vas pravac muzike koji vas pokrece i ako mozete objasniti zasto bas taj?
Najvise uzivam u narodnoj tj. onoj prvoj novokomponovanoj muzici iz 60-ih godina.Jos kao mali,nasao sam u podrumu neke stare ploce i privukla me je bas ta muzika.Jednostavno,odgovaraju mi ritam i jacina tona - e sad..Ne volim bas sve pevace,ni sve muzikate tog doba.Uglavnom se lozim na manje poznate pesme i na odredjene glasove.Gotovo 30 godina slusam tu muziku i uzivam da sakupljam singlice iz tog doba.Posle silnog slusanja,shvatio sam da mi od pevaca najprijatnije zvuci glas Spasoja Dukica.Ne znam zasto,ali ta boja glasa na mene deluje opustajuce.Potpuno neka neobicna boja glasa,raspevana mladalacka...Na drugom mestu je Milomir Delic,koji takodje slicno peva.Zatim Ljubisa Krstic,Gvozden Radicevic,Zika Marinkovic - Sumac,Rade Bajic...pomalo i Dobrivoje Topalovic,ali samo u pocetku karijere do 1970 godine.Kasnije pesme mi se od njega ne svidjaju.Od zenskih pevaca najvise mi prijaju glasovi Stanojke Joksic i Side Markovic.A od dueta Rade Bogicevic i Bosa Ovuka.Od pratece muzike,najvise volim da cujem ansambl Dragana Aleksica,posebno u 1960-im dok je svirao na harmonici Dallape Maximo B u stakato stilu. Koliko god bolesno zvucilo,to je bas taj model harmonike ciji mi tonovi najvise prijaju.Pored tog ansambla volim i Limu Simonovica,Niskog harmonikasa.Dakle harmonika gitara i kontrabas,ansambl Dragana Aleksica u kombinaciji sa ovim pevacima koje sam naveo.Nekako sam se muzicki zaglavio negde izmedju 1964 i 1972.Kasnija narodnjacka muzika ne zvuci akusticki,kao ta do '72 godine,pa me valjda to i odbija.

Postoje i antipaticni glasovi koje ja ne volim da slusam a to su Dragan Zivkovic - Tozovac,Predrag Gojkovic - Cune,braca Bajic i Toma Zdravkovic,ma koliko da ga neki vole,meni se ne svidja kako peva.Jednostavno,ne pogadjaju me njegove pesme.

Nazalost,svi moji omiljeni pevaci i vecina muzicara su pokojni:

Pa eto...proucavajte me,da li sam agresivan,ili sam prso :)

Poslednja izmena:

Back