Muzika i psihologija

realistic

Aktivan član
Poruka
1.108
Posto je muzika u direktnoj vezi sa psihologijom, mozemo reci da svaki pravac muzike privlaci odredjenu subkulturu, ili specificnu "psihologiju" ljudi.

Za modernu elektro muziku (techno, house itd) se zna da imaju ponavljajuce melodije i taktove koji uz odredjenu glasnocu izazivaju zvucno stimulisane elektricne efekte u misicnim vlaknima, kao i povremene osecaje uzbudjenja.
Navodno, postoji veza izmedju agresivnije muzike i anksiozne sklonosti, kao i mirnije muzike i neuroticnije sklonosti.

Sta vi mislite o vezi muzike i psihologije? Koji je vas pravac muzike koji vas pokrece i ako mozete objasniti zasto bas taj?

Ima smisla, ja se ne secam da sam video nekog ko slusa Stoju i da mu je to "vrh" a da voli da palamudi o nekim ozbiljnim temama, cast izuzecima. Koliko se secam nekog teksta, obicno su oni koji vole klasiku i metal muziku imali crte introvertnosti.

Stručnjaci su pokušavali da utvrde vezu između omiljenih muzičkih žanrova i sklonosti, pa i karaktera slušalaca.
Evo samo jednog primera:
Blues fans have high self-esteem, are creative, outgoing, gentle and at ease
Jazz fans have high self-esteem, are creative, outgoing and at ease
Classical music fans have high self-esteem, are creative, introvert and at ease
Rap fans have high self-esteem and are outgoing
Opera fans have high self-esteem, are creative and gentle
Country and western fans are hardworking and outgoing
Reggae fans have high self-esteem, are creative, not hardworking, outgoing, gentle and at ease
Dance fans are creative and outgoing but not gentle
Indie fans have low self-esteem, are creative, not hard working, and not gentle
Bollywood fans are creative and outgoing
Rock/heavy metal fans have low self-esteem, are creative, not hard-working, not outgoing, gentle, and at ease
Chart pop fans have high self-esteem, are hardworking, outgoing and gentle, but are not creative and not at ease
Soul fans have high self-esteem, are creative, outgoing, gentle, and at ease

i dalje na
http://psychcentral.com/lib/preferred-music-style-is-tied-to-personality/

Posto je muzika u direktnoj vezi sa psihologijom, mozemo reci da svaki pravac muzike privlaci odredjenu subkulturu, ili specificnu "psihologiju" ljudi.

Za modernu elektro muziku (techno, house itd) se zna da imaju ponavljajuce melodije i taktove koji uz odredjenu glasnocu izazivaju zvucno stimulisane elektricne efekte u misicnim vlaknima, kao i povremene osecaje uzbudjenja.
Navodno, postoji veza izmedju agresivnije muzike i anksiozne sklonosti, kao i mirnije muzike i neuroticnije sklonosti.

Sta vi mislite o vezi muzike i psihologije? Koji je vas pravac muzike koji vas pokrece i ako mozete objasniti zasto bas taj?
Da li tebe zanima (nisi napisao da te zanima, ali ta misao se nuzno namece citaocu) to kako da odnos nota u kompoziciji moze biti psihoaktivan iako nije supstanca? Posto ne postoji nijedna poznata knjiga o tome, oni koji to znaju ce umesto da to pisu na mestu gde neko to moze procitati besplatno, napisati (i staviti na nju vrlo veliku cenu) knjigu o tome, na najkvalitetnjem papiru i sa sve koznim koricama gravurama u kozi, uz zlatna slova...

Ali ja, koji proucavam to i zelim da o tome nesto napisem, mogu samo da ti dam savet kako da otrkijes to sam: shvati notu kao kombinaciju stvari koje sam nabrojao u "SASTAV NOTE ili: od ceg se sastoji nota ako se gleda u okviru kompozicije", i procitaj nesto o taktovima sto sam napisao u "TAKTOVI (Dinamika)".
T A K T O V I (Dinamika)
Dacu ti primere sta znace dva takta koji daju totalno razlicite vrste "osecaja": 1/4, koji daje osecaj "klasike", i 7/8 koji nosi "etno" osecaj.
Takt 4/4 se odlikuje ovim:
jacine sviranja nota pri svakoj cetvrtini takta, gde sam brojem oznacio redosled delova takta koji traju jednu cetvrtinu takta.
1. JAKO, VISE NEGO "NE MNOGO JAKO" & MENJE "NEGO PUNO JAKO"
2. SLABO ("SREDNJE")
3. JAKO, ALI NE VISE "NE MNOGO JAKO", NEGO SAMO JAKO (DAKLE, JAKO, ALI SLABIJE OD 1.)
4. SLABO (KAO 2.)

Takt 7/8 ("Makedonski takt"):
jacine sviranja nota pri svakoj osnimi takta, gde sam brojem oznacio redosled delova takta traju jednu osminu takta:
1. JAKO, VISE NEGO "NE MNOGO JAKO" & MENJE "NEGO PUNO JAKO"
2. SLABO ("SREDNJE")
3. ISTO KAO 2.
4. JAKO, JAKO, ALI NE VISE "NE MNOGO JAKO", NEGO SAMO JAKO (DAKLE, JAKO, ALI SLABIJE OD 1.)
5. ISTO KAO 2.
6. JAKO, ALI NE VISE "NE MNOGO JAKO", NEGO SAMO JAKO (DAKLE, JAKO, ALI SLABIJE OD 1.)
7 ISTO KAO 5.

S A S T A V _NOTE ili: od ceg se sastoji nota ako se gleda u okviru kompozicije.
Svaku stvar koju nabrojim shvati kao vezanu za to kakve su po tim stavkama druge note koje su u istoji kao i ona kompoziciji (melodiji):
0 (tj. glavno) njene pozicije u melodiji (kompoziciji)
a) njene visine
a) njene jacine (jacine tona, ne misli se na glasnocu, nego zestinu udara zice na zicanom instrumentu), a to je ono fff, ff, f, mf, p, pp, ppp
c) njenog trajanja (to ti je ono: 1/4, 1/2, "cela nota" (1/1), itd.)
d) toga da li je njeno trajanje i trajanje drugih nota u melodiji (kompoziciji) imaju, kada se dele trajanja duze neke note i nje, rezultat koji je ceo broj, a ne broj sa razlomkom. Vidi malo sto su "triole" itd., da bi to shvatio
e) toga da li je i koliko glasna (na gitari se ortanjem jednog tocka moze menjati glasnoca u toku sviranja a i trajanja iste note, vrlo brozo)
f) toga da li je ona ustvari ostvarena sa nekim od ovih efekata, od kojih su svi zajedno moguci valjda samo na gitari i verovatno crkvenim orguljama, a na drugim instrumentima samo pojedini (vibrato, stacatto, palm mute, slide in/out, legato slide, shift slide, hammer on/pull off, bend, dead note (to je ton koji se moze izvesti na gitari, ali nema odlike tonova koji nisu izvedeni na bubnjevima ili drugim udaraljkama), grace note (cak ne znam ni da li je to moguce: nota koja se sastoji odjednom iz amplitude note druge visine a frekvencije note svoje visine, koja se mesa sa frekvencijom druge note), ghtost note (nota koja se izvodi tako sto se trzalica nasloni na zicu pa se samo povuce pud gore, bez trzanja, da bi nota bila skoro necujna, pri cemu zbog necujnosti gitarist povecava "volume" ondosno glasnocu gitare, elektricne ili akusticne ili klasicne koja se moze vezati za pojacalo), fade in (to malo ko zna da izvede, imam cast da se pohvalim, i stid da izjavim kako necu da ucim nikoga kako se to radi iz ekonomske koristi, cak i ako budem drzao skolu gitare nekada za 20 godina, posto sada nisam dovoljno napredan da budem ucitelj), tapping (nesto najlakse sto nekom ko ne zna kako se to zapaljenje brzine izvodi izgleda kao nesto najteze), feedback (fidbek) (moguce samo na buzikijima vezanim za pojacalo, koji imaju magnete, akusticnim gitarama koje su kao taj buzuki "magnetonaelektrisane", i elektricnim, ali i klasicnim ako se stave metalne zice i budu "magnetonaelektrisane" kao onaj buzuki (sto se obicno ne radi na klasicne gitare)), mikrofonija (microphony) ("magnetonalektrisane" klasicne, akusticne i buzuki, i elektricne), "distorzivno trzanje" (nesto sto zvanicno ne postoji kao tehnika, ali to rade mnogi: Bregovic, Vlatko, Tocak), tzanje gitare o trzalicu, bojenje tona specificnim pomeranjem prsta na vratu gitare koji je drzi pricvrscenu za prag, kombinovanje vise ovih tehnika odjednom, itd. its.)

I za tebe, dokaz da tehno muzika ne menja samo misice i uzbudjenje, nego i stanje psihe, tehno obrada jedne od jako dobrih rock stvari, "California Dreamin'" u izvodjenju na nacin izvodjenja grupe "The Mamma's and Papps'" 1965: (Samo sto je on umesto "Dreamin'" napisao "Dreaming".)

Poslednja izmena:

Najvise rok i metal mada volim povremeno i nesto drugo da cujem.
Ne znam kako bih objasnio zasto, lepo mi je kada cujem, oraspolozim se i ceo svet mi se cini lepsim.

Ima smisla, ja se ne secam da sam video nekog ko slusa Stoju i da mu je to "vrh" a da voli da palamudi o nekim ozbiljnim temama, cast izuzecima.

Ovo je vrlo zanimljivo i moze razviti dodatnu raspravu. Recimo, u gradu su takva mesta (gde se slusa Stoja) puna i ima ih koliko hoces. Kad zadjes u druge pravce muzike, mesta su mala, nema mnogo gostiju... O cemu se radi?

- - - - - - - - - -

slusam sve, kakva sam ja

Mozda se samo jos nisi odlucila. :) Mora biti da na nesto vise reagujes.

- - - - - - - - - -

zavisi od trenutnih osjećanja šta ću da slušam...a i sviram...
većina ljudi i nema muzičkog sluha, a mnogi imaju polovičan...ove prve smatram nekako duhovno zakinutim...
ne osjećaju svi jednako muziku..

Slazem se da ne osecaju svi jednako muziku. Muzika je povezana i sa emocijama.

Ovo je vrlo zanimljivo i moze razviti dodatnu raspravu. Recimo, u gradu su takva mesta (gde se slusa Stoja) puna i ima ih koliko hoces. Kad zadjes u druge pravce muzike, mesta su mala, nema mnogo gostiju... O cemu se radi?

- - - - - - - - - -

Mozda se samo jos nisi odlucila. :) Mora biti da na nesto vise reagujes.

- - - - - - - - - -

Slazem se da ne osecaju svi jednako muziku. Muzika je povezana i sa emocijama.

povezana je sa osjećanjima...ali sam mislio isključivo na muzički sluh...jer postoje i ljudi koji nemaju s od sluha, i nisu sposobni da osjećaju muziku ni najmanje, ali su ipak emotivni uprkos tome...upoznao sam bar nekoliko takvih ljudi...:)

Muzika za masu, nista vise. Slicno je to i sa filmom. Koliko ce ljudi recimo radije pogledati Fast and Furious 6 ili 7, ne znam stvarno koji je najnoviji, umesto nekog drugog, malo ozbiljnijeg filma? Zasto bi neko gledao pricu o smislu zivota ili nekoj filozofskoj temi, kada moze da gleda automobile, ekspolozije i lepe devojke? Instant zabava bez mnogo naprezanja sivih celija. Sto da gledam kako je neko tamo umro od gladi da se deprimiram kada mogu da gledam fancy kola, prsate lepotice i slicno. Opet, stvar ukusa.

Ljudi kada izadju, zele da se provedu, da djuskaju, da se opuste uz neku "laganu" muziku. A ovde je takva klima da vecina ljudi voli ono sto se servira sa Pink-a, MTV-ja i slicno, pa onda se vode time. Evo i ovde, gosti su nestrpljivi da krene domaca muzika, jer tada svi padaju u trans, tada se pije i pravi lova.

ja volim balade i to one tuzne ... Nekada rep, rok, ali samo me balade najeze.
Jasar - isplaci se bice ti lakse
Sinan - dodje mi da cempla kao dete (to kad se ekstremno smorim)
saban - svee
merlin - svee
lana del rey
ex yu svee

Uh, pa tu temu "kako muzika deluje na psihu i etos pojedinca" izučavali su još stari Grci... To je danas čitava naučna grana :)
Manje to ima veze sa temperamentom, a više sa onim što smo slušali tokom odrastanja, dakle sa kulturnim modelom koji nam je nuđen... Ista muzika za različite ljude ima različiti smisao. Volimo ono što poznajemo (ili prepoznajemo), ne volimo da upoznajemo (nove pravce, ono što izlazi iz naše navike itd)...
Mnogo široka tema (pod nju bi se mogla svrstati i muzikoterapija, recimo....)

Nisam zainteresovan za to kakvu muziku možemo očekivati kao proizvod dejstva određenih psihičkih i mentalnih matrica.
Više me zanima uticaj muzike na psihu kolektiva, bolje rečeno, uticaj muzike na psihologiju mase. Muzika kao dejstvujuća sila poprima vid sredstva za uvod u trans, evo na primer ovako...

Tehno kada dižem tegove. Trance kada pišem eseje. Klasična kada kontempliram uništenje sveta. Rock kada bih se malo gnevio. Pop kada bih se malo milio. Rap kada bih neku kičmu savijao. Jazz, kada bih želeo u plućima osećati dim. Turbo, kada želim u sebi izazvati nervozu. Kantri, kada mi se miriše trava i konjska balega. Metal, kada se osećam kao lokomotiva. RnB kada želim sprovoditi socijalnu pravdu i bratstvo medju narodima.
Oružjem protivu otmičara, uvek.

Sad ja se nesto ne razumem u domacu muzicku scenu (a i jako mi je drago zbog toga), ali ne pamtim da sam sa nekim kome je ovo vrh, ili koji slusa nesto ovog tipa imao neku zanimljivu raspravu o propadanju moralnih vrednosti, ispiranju mozgova masovnom kulturom i sl.
Nije to samo kod nas da je nasa popularna muzika sranje, tako je i preko bare, svugde. Mozda ne toliko..."vulgarno" ali u sustini jako slicno.

Poslednja izmena:
Volim da slusam muziku raznih zanrova, kada cujem neku pesmu podseca me na neki deo zivota ili dogadjaj, sto samim tim na taj nacin utice muzika na mene.
Mene pesme Bijelog Dugmeta onda kada sam ih slusao sa uzivanjem prvih puta nikako nisu mogle podsetiti na nesto sto sam doziveo jer ja takve stvari nisam do tada doziveo, ali mi jesu oznacavale nesto sto moze da se dozivi...idalje neke pesme nisam doziveo a svidjaju mi se, niti cu verovatno ikada...
Iako ovu pesmu niko kome sam je pustao nije mogao doziveti, jer nije bio na mestu da "moze 'ovako dici ruke a puk da ga sl'jedi" (to su mogli samo Tito i Bregovic tad kad je izasla), nema toga ko nije rekao da voli da je slusa:
Isto je i sa pesmom "Bitanga i princeza", jer malo je onih koji su bili "momci na losem glasu u ovom gradu", a mnogo je onih koji nisu a vole da je slusaju ipak.

Poslednja izmena:
Nešto sagledavam i zaključijem da ljudi sa sličnim mentalnim osobinama imaju sličan muzički ukus, i u nekom neodređenom procentu sam siguran da je tako. Iz mog opažanja i iz moje okoline, sledeća situacija otprilike ovakva:

Primitivci, zreli ljudi, podrugljivci, zli, manipulatori, provokatori itd. slušaju sledeće:

Volim muziku koja te tera da razmisljas i izazva u tebi bunt....Nisam ljubitelj jeftinih stihova tipa ‚‚napravi mi sina pod svetlima kazina''...vise sam za ‚‚......kao kad bogate prose za miraz a talon nose ruzni i opaki s.....''
Mada sam primetio kako starim da sve vise pocinje da mi se dopada instrumentalna muzika..,samo zvuk instrumenta,bez reci koje uglavnom sve pokvare.... nesta ovako ,
Sigurno postoji neka veza izmedju licnosti coveka i muzike koju slusa....Licnost se menja kako prolaze godine i kako starimo i tako se se menja i vrsta muzike koju slusamo..

Poslednja izmena:

Back