Muzički ukus naših baka

loving tree

Primećen član
Poruka
715
U vreme mog detinjstva su Terezu Kesoviju uglavnom slušale bakice. Ne znam koliko je njene publike još uvek živo, a ne verujem da je mnogo mlađih uopšte čulo za nju.

U njenom repertoaru su najviše zastupljene šansone i šlageri, mada se osamdesetih nekako preorijentisala na moderniji pop. Tereza je na muzičkoj sceni od 1962.

Preslušala sam dosta njenih pesama i malo toga mi se dopada. Po meni, najbolje su joj pesme "Prijatelji stari, gdje ste" i pesma "Moja posljedna i prva ljubavi", koju je za nju napisao Kemal Monteno. To je zaista jedan vanvremenski pop klasik.

Tereza ponovo u Beogradu 2011. Sad je već ostarela žena koju je izdao glas jer je nekako piskutav. Više ne skakuta po sceni. Malkice je izmenila tekst pesme "Prijatelji stari, gdje ste" jer je umesto "svi se mogu voljeti, ne možemo mi, ne možemo mi" otpevala "svi se mogu voljeti, možemo i mi, moramo i mi", a onda iz nekog neobjašnjivog razloga počela da peva na francuskom. 🙁

Ja pojma nemam sta je volela od pesama moja baba....nikad nismo pricali o tome...volela je muzicke emisije na tv, narodnu muziku , ali pojma nemam sta je volela tacno..

Zanimljivo je da ne znam sta je voleo od muzike niko od tih baba generacija....a sve su slusale muziku , stvarno sam imao mnogo dobre babe....to treba obezbediti deci....to i deciju hijararhiju....i nemas brige, dobices nepatolosku osobu , a ne ovo sto se dobilo u Srbiji , ili na balkanu , roditelji teraju decu idi napolje ebo ti pas mater, da se odmorim od posla, neko glumatanje standarda i strogoce, a pojma nemaju o svojoj deci nista...ne mora da pitaju , ali pojma nemaju..

Psiholoski i socioloski nepismena nacija, ali dobro , nije to katastrofa u smislu da ih osudjujem ali jeste katastrofa ako se to shvati kao tako je i ne treba da se razvija....e onda je uzas..

Stilovi u muzici su bitni , postoji indoktrinacija, ali moze postojati i nametanje, a treba znati i uticaj..
Npr svako dete treba da ide u muzicku skolu , to je moje misljenje, nisu svi talenti , ali pedagozi znaju kako da izvuku nesto iz deteta....
Kroz sviranje instrumenta se desava i slusanje, i druzenje...

Zato je DB imala umesane prste u muzicku scenu , mahom zbog teksta, ali bi trebalo i zbog melodija...
Ima razloga u svakom slucaju...

Moja najomiljenija Tereza Kesovija je ipak Josipa Lisac.
BIla sam na Josipinom koncertu pre 5- 6 godina, SNP.
Sama pomisao na to veče naježi me.
Ne znam šta je orkestar radio na sceni, njen glas prepun emocija izdominirao je.
Josipi veliko poštovanje za glas, interpretaciju, izgled, pre svega, za odanost svojoj velikoj ljubavi!

Moja baba je volela ovo od Tereze:

Da, to je otprilike muzički ukus starije generacije. Meni se više dopada Tereza iz osamdesetih kad je njen žanr bio pop muzika ili nekakav miks šansone i popa. Zanimljivo je da je ona procvetala osamdesetih kad je bila u svojim četrdesetim i u muzičkom smislu i smislu fizičkog izgleda. Nikad nije bolje izgledala.

Back