Muž je glava porodice

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.850
“Mislim da je u osnovi svih bračnih razmirica upravo taj isforsirani sukob nadležnosti, ta potreba nekih žena da, bez ikakvog istinskog razloga,
preuzimaju na sebe prerogative koji pripadaju muškarcima. Zašto, čemu, pa uloge su odavno podeljene! Svako nek igra svoju i – mir u kući.”

Ovo je izjavila Mira Adanja –Polak u jednom intervu

Šta mislite o ovom stavu? Da li je patrijahalan i tradicionalan ili ne ?

“Mislim da je u osnovi svih bračnih razmirica upravo taj isforsirani sukob nadležnosti, ta potreba nekih žena da, bez ikakvog istinskog razloga,
preuzimaju na sebe prerogative koji pripadaju muškarcima. Zašto, čemu, pa uloge su odavno podeljene! Svako nek igra svoju i – mir u kući.”

mira u svojoj kuci nek bude sta oce
moje je da uzmem daljnski i udaljim gospodju

Primitivno i zatucano gledanje.

Pa, i patrijarhalan, i tradicionalan na ovim prostorima jeste, mada dosta i savremen, zastupljen i onaj koji odoleva pritisku struja, ali ima i komponenta ljubavi iz koje se izrodi poslušnost koja nije što i pokornost, a dozvoljava muškarcu da dosegne svoje nebo koje ne bi dosegnuo ako mu je žena samo pokorna.
Ima i muškaraca koji su pokorni ili poslušni, pa se tačno vidi razlika, ali se i dalje insistira na tome da muško bude glava porodice i da preuzme na sebe sve lovorike i na svoja leđa svo kamenje... što opet uvelikom određuje izbor žene.

Pa, i patrijarhalan, i tradicionalan na ovim prostorima jeste, mada dosta i savremen, zastupljen i onaj koji odoleva pritisku struja, ali ima i komponenta ljubavi iz koje se izrodi poslušnost koja nije što i pokornost, a dozvoljava muškarcu da dosegne svoje nebo koje ne bi dosegnuo ako mu je žena samo pokorna.
Ima i muškaraca koji su pokorni ili poslušni, pa se tačno vidi razlika, ali se i dalje insistira na tome da muško bude glava porodice i da preuzme na sebe sve lovorike i na svoja leđa svo kamenje... što opet uvelikom određuje izbor žene.
Bas tako, poslusnost a ne pokornost. Pokornost je vezana za strah a poslusnost za ljubav, kaze nas Vladeta Jerotic.

Toe ono kad ga omađijaš.....ti klimaš glavom, a radiš po svome. On juri *****, tebe boli uvo....
To u našoj kući nema šanse...zbog karaktera/temperamenta.
To je ono kad ga pustis da bude musko u braku umesto da bude zena. Nije sve u hebanju sa strane nego i u spremnosti da neko ide iza svih u porodici i pazi na istu, a to moze muskarac ne muskarac-zena.

Gledam neke brakove u kojima je zena kao sherif pa mi smesno, mislim neprirodno je.

To je ono kad ga pustis da bude musko u braku umesto da bude zena. Nije sve u hebanju sa strane nego i u spremnosti da neko ide iza svih u porodici i pazi na istu, a to moze muskarac ne muskarac-zena.
Ti si rekla da priznaješ FIKTIVNO priorat muškarca.
To je upravo ovo što sam rekao/pisao..
I normalnom muškarcu ne treba nedonošče da ga vodi za ruku, već žena, al zna se ko popravlja tuš-bateriju, recimo....

Gledam neke brakove u kojima je zena kao sherif pa mi smesno, mislim neprirodno je.
To je tačno.

Делим њен став.
Нисам луда да се отимамо за нешто што могу препустити њему и још да се он осећа битно а не искоришћено. :lol: Себе поштедела а њега усрећила, где ћеш лепше.
Но, нека свако живи по своме.
У пракси, наравно, није увек тако. Али не видим ништа понижавајуће за нас у томе. Свакако је лакше воду носити него кости и треба да смо задовољне ако крај себе имамо мушкараца који нас и на тај начин штити. Али и способне да функционишемо за случај да њега нема.

Нисам луда да се отимамо за нешто што могу препустити њему и још да се он осећа битно а не искоришћено. :lol: Себе поштедела а њега усрећила, где ћеш лепше.
Wow!
Nikad pre nisam pročitala ovakav pristup priči ili ga nisam prepoznala.
Ja nešto od tebe očekujem dopunu ili nastavak....

Wow!
Партнерство није одмеравање снага.
Сад, да сам се ја у овом односу размазила- јесам.
А и коме више да се доказујем. Знам шта могу. А и шта нећу ако не морам.

Ti si rekla da prozbaješ FIKTIVNO priorat muškarca.
To je upravo ovo što sam rekao.
I normalnom muškarcu ne treba nedonošče da ga vodi za ruku, al zna se ko popravlja tuš-bateriju, recimo....
Pa to i jeste - fiktivno, naizgled... bas ono sto kaze Jerotic, pokazes poslusnost a dobijas povlascenost u odnosu.

Wow!
Ja je donekle razumem, ako muz hoce da uradi nesto vise, neki poslic sta god.. nikako mu necu odmagati, u najmanju ruku podrzati ako ne i pomoci u tome.

Ne možeš ga pustiti, ako on to nije!Ni jedna normalna žena i ne bi.
I ovo savršeni brak,...msm gde li ima toga, osim u Hollywood-u?!
Greska, htedoh reci srecan brak, mir u kuci a to i jeste nesto.

Djeluje mi kao jedan od onih stavova koji se razvija sa godinama.
Dok mlade zene jure sarmantne vjetropire, sa zeljom da ga bas one i razbukte i obuzdaju, ove stare sire mudrost o pouzdanim i pravim muskarcima koji ce da im krce put kroz zivot, dok one fotkaju usput.
Jer zna se sta je pravo musko... Nedavno na rts- u hirurg kaze kako raste broj muskaraca koji dolaze na plasticnu hirurgiju i to sve vise na korekciju usana. Korekciju usana:lol:
Ako je on takav glava, kakav li je vrat.

Djeluje mi kao jedan od onih stavova koji se razvija sa godinama.
Dok mlade zene jure sarmantne vjetropire, sa zeljom da ga bas one i razbukte i obuzdaju, ove stare sire mudrost o pouzdanim i pravim muskarcima koji ce da im krce put kroz zivot, dok one fotkaju usput.
Jer zna se sta je pravo musko... Nedavno na rts- u hirurg kaze kako raste broj muskaraca koji dolaze na plasticnu hirurgiju i to sve vise na korekciju usana. Korekciju usana:lol:
Ako je on takav glava, kakav li je vrat.
Žene su tražile ravnopravnost i dobile su je!
Negde se ona baš doslovce podrazumeva.
Tipa,...muškarci više ne smatraju da trebaju prvi prilaziti ženama, ostavljaju da sada žene to rade.Tipa, ako ti se neko sviđa,...izvoli mu prići sama!
Tvoj post me podseti na jedan dan u salonu "lepote".
Ja i još jedna žena čekamo u redu, dok se dva tipa ispred nas friziraju i sređuju obrve.
Pomislim,...zadnje vreme došlo, :hahaha:ustvari nam se ravnopravnost polako ali sigurno pokazuje u pravom smislu!
Uglavnom,...negde se taj pojam "glave" porodice izgubio u tradicionalnom smislu muško-ženskih obaveza i žene više nemaju tu "privilegiju" da postave stvari kako bi one htele ( ili kako je nekada ranije bilo).Jednostavno je tako ustaljeno,...pa take it or leave it!

Back