Муслимани су Срби

verski konflikti se uspeshno reshavaju samo na jedan nachin
pogledati kako su to francuzi reshili u vartolomejskoj noci za detaljniji info
a te gluposti "kriva je spc i srbotjetnici" su zaostavshtina komunjarskog folklora

Nikakva to nije "zaostavstina komunizma".

Popovi NEMAJU NIKAKVO PRAVO da se mesaju u pitanja koja nisu u njihovoj nadleznosti, a jedno od njih je pitanje nacije.

Oni neka se brinu za spas duse.

Znas li ti sta znaci SLOBODA VEROISPOVESTI?

Da svaki NAROD moze da se opredeli za koju veru zeli...

Znaci i SRPSKI NAROD moze da odabere veru koja mu najvise odgovara, a ne da mu je popovi NAMECU.

Naravno, uvek ce biti najvise pravoslavnih, ali bice i 30-40% Srba drugih vera i ateista...

I sta u tome ima lose?

verski konflikti se uspeshno reshavaju samo na jedan nachin
pogledati kako su to francuzi reshili u vartolomejskoj noci za detaljniji info
a te gluposti "kriva je spc i srbotjetnici" su zaostavshtina komunjarskog folklora

Није, људи стварно верују да је СПЦ, која до 1920. није ни постојала као помесна црква, већ је била издељена на неколико расцепканих митрополија, утицала на националну свест код католика и муслимана.

Мислим, дошли муслимани лепо на литургију, кад поп одједном запева "Ви који сте оглашени, изиђитееее... Нико од оглашених да не останеее...", а они помисле WTF?! :eek: Па онда изашли у порту, да сачекају крај службе, па на крају излазе православци са нафорама у рукама и дигли нос од њих. Веле, "Рекао нам је поп да ви нисте Срби и да нисте наша браћа по крви". После пришли попу, да га питају о чему се ту ради, а он од стида само гледа у земљу. Каже: "Не питајте ништа, врх из СПЦ је тако наредио".

И јадни муслимани, шта ће, одоше из цркве код хоџе у џамију. И покушаваше они још дуго да буду Срби, али џаба, кад им СПЦ није дала. И тако остадоше несрби и заувек изгубише српску националну свест.

Са таквим концептом, није ни чудо што нам се 99% Бошњака смеје када им неко од наших каже да су исти народ као и ми, само различити по вери.

Popovi NEMAJU NIKAKVO PRAVO da se mesaju u pitanja koja nisu u njihovoj nadleznosti, a jedno od njih je pitanje nacije.

Znaci i SRPSKI NAROD moze da odabere veru koja mu najvise odgovara, a ne da mu je popovi NAMECU.

Naravno, uvek ce biti najvise pravoslavnih, ali bice i 30-40% Srba drugih vera i ateista...

I sta u tome ima lose?

Све је то ОК, али СПЦ има надлежност над православнима на српском етничком простору, а не над српском нацијом.

То што се у новије време догодило да се та два појма поклопе, то је нешто друго.

Razumem ja tebe sta hoces da kazes,ali isto tako mislim da bi trebali ljubomorno da cuvamo i negujemo svoje sto nam je ostalo od starih(ne od ********* - sad mi je jasno odakle si ti ateista)!

Hm, pa znash kako mogli bi da napravimo neko kompromisno reshenje... ja mogu da prihvatim da imam neko pravoslavno nasledje, ajde to je kao neka kulturna bashtina i to, i mogu da kazem da su nachela pravoslavlja ispravna... ali ne mogu da kazem da postoji Bog jer ono... niko ga nikada nije video, nema dokaza, a ja sam razuman chovek... u neshto shto ne vidim ili ne osecam na neki nachin ne verujem.

I sta u tome ima lose?

bash si se onako debelo nalupeto a nisi reko nishta
objasni mi taj model po kom spc moze od islamiziranog srbina pod turcima da napravi"baznijanca" lol
sve me strah da su posle islamizacije oni i dalje ishli u crkvu i smatrali se srbima a netolerantna spc ih isterala pred ulaz lol
kako mali *******( citaj: drug chlan) zamishlja svet
sa druge strane,znamo crno na belo ko i kad je veroispovest priznao kao nacionalnost
hint: nisu pravoslavni popovi

И јадни муслимани, шта ће, одоше из цркве код хоџе у џамију. И покушаваше они још дуго да буду Срби, али џаба, кад им СПЦ није дала. И тако остадоше несрби и заувек изгубише српску националну свест.

Са таквим концептом, није ни чудо што нам се 99% Бошњака смеје када им неко од наших каже да су исти народ као и ми, само различити по вери.

To i nije najgore...

Najgore je to sto su ih Hrvati ISKORISTILI (hrvatsko cvece) da se bore protiv svoje BRACE PO GENIMA, a za hrvatsku stvar...

U zadnjem ratu su Muslimani to shvatili i zeleli da izbegnu, pa su se zavukli u praznu ljusturu davno izumrle etnije Bosnjaka....

Hm, pa znash kako mogli bi da napravimo neko kompromisno reshenje... ja mogu da prihvatim da imam neko pravoslavno nasledje, ajde to je kao neka kulturna bashtina i to, i mogu da kazem da su nachela pravoslavlja ispravna... ali ne mogu da kazem da postoji Bog jer ono... niko ga nikada nije video, nema dokaza, a ja sam razuman chovek... u neshto shto ne vidim ili ne osecam na neki nachin ne verujem.

razumljivo!:D

Ма, нема браће по генима. Ако сам ја нпр. Србин који је цинцарског порекла (или ако је он Бошњак турског порекла), о каквим генима говоримо...

Браћа су по приоритетима и убеђењима. Ако нам је нација, као нешто окупљено око заједничких предака, културе, језика и територије на којој живимо приоритет, онда смо браћа са Муслиманима. Ако нам је приоритет православна вера, онда су нам већа браћа Руси или Грци, него комшија Муслиман. Ако нам је приоритет политичко убеђење, нпр. комунизам, онда ми је већи брат неки комуниста из Уганде од мог рођеног.

Ма, нема браће по генима. Ако сам ја нпр. Србин који је цинцарског порекла (или ако је он Бошњак турског порекла), о каквим генима говоримо...

Браћа су по приоритетима и убеђењима. Ако нам је нација, као нешто окупљено око заједничких предака, културе, језика и територије на којој живимо приоритет, онда смо браћа са Муслиманима. Ако нам је приоритет православна вера, онда су нам већа браћа Руси или Грци, него комшија Муслиман. Ако нам је приоритет политичко убеђење, нпр. комунизам, онда ми је већи брат неки комуниста из Уганде од мог рођеног.

Naravno,slazem se sa tobom.jos da se slazemo u tome da bi trebala pravoslavna vera biti proritet...

Није, људи стварно верују да је СПЦ, која до 1920. није ни постојала као помесна црква, већ је била издељена на неколико расцепканих митрополија, утицала на националну свест код католика и муслимана.

Мислим, дошли муслимани лепо на литургију, кад поп одједном запева "Ви који сте оглашени, изиђитееее... Нико од оглашених да не останеее...", а они помисле WTF?! :eek: Па онда изашли у порту, да сачекају крај службе, па на крају излазе православци са нафорама у рукама и дигли нос од њих. Веле, "Рекао нам је поп да ви нисте Срби и да нисте наша браћа по крви". После пришли попу, да га питају о чему се ту ради, а он од стида само гледа у земљу. Каже: "Не питајте ништа, врх из СПЦ је тако наредио".

a fali i onaj deo iz crvenog bukvara,kako su"popovi nekad bili dobri i propagirali ideje bratstva&jedinstva svih nashih naroda i narodnosti al ih onda iskvario velikosrpski hegemonizam,majku im bozju" :hahaha:

Samo 3% muslimana (Bosnjaka) su turskog porekla.

Ostalih 97% su istog genetskog stabla (porekla) kao Srbi u Bosni (ili Srbiji).

Eto vish kako mozemo lepo da se slozimo... :)

Naravno, uvek postoji neka zachkoljica :mrgreen: , shto je u ovom sluchaju sledece... iako cu ja zbog jelte nasheg dogovora :mrgreen: javno da pricham da su deset bozijih zapovesti prava stvar, potpuno ispravna, i da po tim zakonima treba ziveti, privatno necu bash da se pridrzavam toga. :rumenko:

Jer, ipak sam ja Srbin, a mi Srbi pre svega volimo da ukrademo. :mrgreen: ... a bogme ni ljubav prema komshijinoj zeni nija nam strana. :mrgreen:

Back