Muslimani Balkana - "Istočno pitanje" ili nestajanje muslimana sa Balkana.

Smatrate li da je pitanje muslimana na Balkanu ili "Istočno pitanje" okončano?

• Da.

glasova: 1 20,0%
  • Ne.

glasova: 4 80,0%

• Ukupno glasova
    5
Koliko sam čuo i u Bosni i Hercegovini / Federaciji BiH se turski jezik uči kao strani jezik počev od 1 razreda osnovne škole. U narednih dvadeset godina barem 35 do 40 odsto muslimanske populacije u BiH može znati sasvim solidno turski jezik.
Imaju u ovim turskim srednjim školama na Ilidzi i na Burch univerzitetu turski jezik u ostalim je kao izborni predmet valjda. Njemački je sada najtraženiji.

Nemački, engleski, turski. Uče po dva jezika paralelno.
Moguće. Nisam baš puno pratio njjihov obrazovni sistem. U svakom gradu sigurno ima kurs turskog jezik,ako nema izborni predmet u školi. Samo turska nešto ne otvara puno kompanije po BiH tako da i ne znam šta će im učenje turskog jezika ako ne mogu profitirati. Sigurno je turski potrebne učiti u nekim dijelovima Srbije gdje ima najviše njihovih kompanija. Prevodioci za kineski jezik biće sve više potrebni Balkanu.

Moguće. Nisam baš puno pratio njjihov obrazovni sistem. U svakom gradu sigurno ima kurs turskog jezik,ako nema izborni predmet u školi. Samo turska nešto ne otvara puno kompanije po BiH tako da i ne znam šta će im učenje turskog jezika ako ne mogu profitirati. Sigurno je turski potrebne učiti u nekim dijelovima Srbije gdje ima najviše njihovih kompanija. Prevodioci za kineski jezik biće sve više potrebni Balkanu.

Potpuno si u pravu.

Radi im turska firma Čengiz ili Džengis autoput, pa su prisutni tamo.

Za nemački jezik treba najmanje 5 godina po četiri sata svakodnevno učenja za nivo C1 a za kineski? Možda i 20 godina?

Back