Muško pitanje. da li prostata ili šta već...

Sajber MIleva

Početnik
Poruka
48
Човек, прешао 50-у. Простата уредна, нема неких проблема. Нервозна црева, ретка столица итд. Редовно јутарње пражњење.
Међутим, никад ујутру не може испразнити бешику, само делимично, док не испразни дебело црево. А простата није увећана, на дебелом цреву нема ништа посебно. Значи, не би требало да се "гурају"...
Има ли неко идеју о чему се ради?

Код ултразвукова нису ништа рекли, али следећи пут значи да обрате пажњу на ту опцију. Ултразвук сваке године због песка и камена...
Зрправо јеан лекар је рекао да је можда до неке клапне која отвара и затвара пут мокраћи...

Da, samo što se ta klapna izgleda zove prostata.
To što nije uvećan spoljni volumen, ne znači da nije hiperplazirala prema uretri ?
Neka pokuša da prilikom obilnog (posle 3-4 piva) dnevnog mokrenja stisne sam vrh uretre i tako napravi povratni pritisak ka prostati i bešici. Ako oseti nelagodnost ili bol u predelu prostate znaće da je ona u pitanju.

Ili drugi test. Takođe posle obilnog dnevnog mokrenja neka pokuša da naprezanjem mišića istisne poslednji mlaz, poslednjih par kapi. Neka se baš dobro napregne. U toj operaciji je uključen anusni svinkter i prostata. Ako tom prilikom oseti snažan bol u predelu međice, znaćmo da se radi o prostati.

A možda on već ima bolove u predelu krsta, koji se spustaju ka preponu i čak idu do lista i pete, za koje misli da potiču od kičme ?

Eх крста боле, боли врат...
Пробаће се са тим вежбама за проверу... Иначе, приликом неких снимања око каменца, мерена је јачина млаза мокрења и био је слаб. То се овде не ради него је било у иностранству... Не знам зашто је то рађено, можда као могући разлог формирања каменца...

Da li prostata pritiska uretru više nego što bi trebalo i tako smanjuje protok i otežava jutarnje mokrenje, može se videti na UZ korišćenjem kontrastnih sredstava koja omogućavaju jasniju sliku.
Mislim, trebalo bi po nekoj mojoj logici. Možete se konsultovati sa urologom ?
Valjalo bi da se uzrok otkrije što pre, kako bi se preduzele mere lečenja.

Back