Muskarac pored muskarca ili Z pored Z

• Začetnik teme Začetnik teme ZORO-
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koegzistiranje u miru i slozi- moguce ili utopija?

• Moguce je ziveti u slozi sa svima, svi smo mi u principu normalni i razumni

• Nema teorije priroda nam je takva i to je normalno treba navici

• Neam pojma, nisam razmisljao o tome, a i bas me briga za to

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Mozes da ih ignorises... da se skoncentrises na svoj zivot (obaveze, ciljeve, zadovoljstva) i da resis da ne ulazis u svadju ili konflikt sa ljudima za koje ti je jasno da imaju neki "problem" koji bi da iskale u konfliktu sa obliznjim svetom... to u principu znaci da budes "pichka" i da se u 80% konflikata odmah predas i kazes onom drugom "dobro, ako ti tako mislis, to je tvoj pogled na stvar" a u 15% se samo nasmesis (ili sklopis oci) i produzis dalje, a u 5% slucajeva, ako mislis da ima vajde, objasnis svoje vidjenje stvari... Ja tako zivim :) , u stvari. Jer sam se umorila od isterivanja (svoje) pravde... Ionako je sve to bezveze, sve stvari prodju, cak ih vecinu i zaboravimo... dzaba trositi energiju na sporove koji su u vecini slucajeva nebitni ili unapred izgubljeni... to sto ja propovedam je u stvari neka vrsta sebicnosti (gledati samo svoj zivot), ali fer sebicnosti - ne treba nauditi drugim ljudima, treba imati u vidu njihove potrebe, cak i ako su nama nesimpaticne itd...

Pa razmisljao sam ja dosta o tome da ignorisem takve likove, cak sam i pokusavao, jednom nisam sa jednim tipom ni jednu rec progovorio godinu dana namerno bas u cilju "ignorisi budalu". Ali jednostavno to ne moze da funkcionise, bar ne sa svakom osobom. Mada jeste istina da se tad ulazi u zamku trosenja svog vremena i energija na pogresne ljude i stvari sto je bas bzvz i uglavnom nema nikakav pozitivan ishod. Umaraju bezveze ali i to je deo zivota. Jeste treba gledati sebe na prvom mestu i trositi energiju na pozitivne i prijatne osobe, :) bar se truditi da se svoj fokus zadrzi na njima. I nije to neka sebicnost to je normalno, mada treba gledati i paziti i globalno ali sekundarno. Mada je problem sto se moze javiti sukob interesa i onda globalno puca pred primarnim tj licnim interesima. Zato mislim da je to prirodno i da ce uvek tako i biti.

Ja тебе разумем. Не знам због чега ти не разумеш мене.
Јесам ли те нечим увредила? :roll:

Добро.. ја сам машина, ти си човек.. ето разлике...:D
Да си ми другарица, била бих љубоморна што си бољи од мене...:mrgreen:
Овако..
Ником ништа...:lol:

Sta je cilj pokazivanja zubi nekom, ako te taj nije izazvao svojim delima na to? Sta je krajni cilj?
I zasto ne verujes da ce pozitivna energija prouzrokovati pozitivnu, a negativna negativnu?

Razlika je sto ti gledas coveka kroz skupinu pojedinacnih cifara, a ja gledam celokupno bice. Pa mogu da ti budem samo drug ili vec nesto, drugarica tesko. :lol: Sto je u ovom slucaju bitno ko je bolji? Meni je nebitno.

Tema je stara koliko i ljudski rod ali da se podsetimo.

Kao posledica licnog Ega javlja se i ideja "ko je bolji, lepsi, jaci, pametniji, kuratiji, sisatiji itd.". I onda uzrokovano takvim idejama nastaju razni kompleksi. U glavama pojedinih osoba to postaje fobija i oni uopste ne vide mogucnost koegzistiranja pored drugih, osecaju se ugrozenim, manjim nego sto misle da zasluzuju, misle da njima nije posvecena dovoljna paznja i dr. Sve je naravno vezano za sex i borbu za teritoriju. Pocinje sve da ih nervira u vezi druge osobe, cak bi najradije za glavu da skrate nekog pored sebe, iako za to nemaju ni najmanji razlog osim licne sujete, zavisti i ljubomore.

Koegzistiranje u miru i slozi? Da li je to moguce ili je to utopija kojom se plitkoumni i slabi zanose? :think:

Mislis da li je moguce biti srecan 100^%.DA

Sta je cilj pokazivanja zubi nekom, ako te taj nije izazvao svojim delima na to? Sta je krajni cilj?
I zasto ne verujes da ce pozitivna energija prouzrokovati pozitivnu, a negativna negativnu?

Razlika je sto ti gledas coveka kroz skupinu pojedinacnih cifara, a ja gledam celokupno bice. Pa mogu da ti budem samo drug ili vec nesto, drugarica tesko. :lol: Sto je u ovom slucaju bitno ko je bolji? Meni je nebitno.
Када сам ја рекла да треба показивати зубе људима који те нису изазвали? :D
Не знам шта би био крајњи циљ тога.. вероватно заузимање треиторије или тако нешто..:lol:

А позитивне и негативне енергије.. е.. то је мало компликовано..
Ма заправо и није, али не могу сада да објашњавам..
Мозак ми је презаузет скупинама цифара...:lol:

Уживај. :wink:

... to sto ja propovedam je u stvari neka vrsta sebicnosti (gledati samo svoj zivot), ali fer sebicnosti - ne treba nauditi drugim ljudima, treba imati u vidu njihove potrebe, cak i ako su nama nesimpaticne itd...

Ne mislim da je to sebicnost. Sebicnost je pre isterivanje svog misljenja po svaku cenu ili kad je nekom toliko bitno da je u pravu makar nekom naudio.
Ja od svojih stavova retko odstupam ali ih se ne drzim fanaticno i ne pada mi na pamet da se ubedjujem.
Mislim da je sustina to da cu pre da branim svoje granice nego sto cu da napadam tudje.
Ali ponekad ne umem jasno da postavim gde su mi granice (strpljenja, davanja...) pa bas kad neko predje svaku meru, onda tad odreagujem i dobijem zaprepasceni pogled i pitanje "A sta se sad odjednom desilo?" :neutral:
Ili ne kazem nista nego se samo ohladim.

Kao posledica licnog Ega javlja se i ideja "ko je bolji, lepsi, jaci, pametniji, kuratiji, sisatiji itd.". I onda uzrokovano takvim idejama nastaju razni kompleksi. U glavama pojedinih osoba to postaje fobija i oni uopste ne vide mogucnost koegzistiranja pored drugih, osecaju se ugrozenim, manjim nego sto misle da zasluzuju, misle da njima nije posvecena dovoljna paznja i dr. Sve je naravno vezano za sex i borbu za teritoriju. Pocinje sve da ih nervira u vezi druge osobe, cak bi najradije za glavu da skrate nekog pored sebe, iako za to nemaju ni najmanji razlog osim licne sujete, zavisti i ljubomore.

Koegzistiranje u miru i slozi? Da li je to moguce ili je to utopija kojom se plitkoumni i slabi zanose? :think:

:lol:

I mean,
prije nego sto se uposte pocne sa postavljanjem teme o tzv plitkoumnim i slabim ljudima,
(jer misle da je sasvim moguce koegzistirati u miru i slozi)
bio bi red potraziti u rijecniku bar neke osnove o pojmovima koje koristimo... razbacujemo se njima etc

i, sam si svoje motive sasvim fino podrovao....

Lepo napisano. I sta moze da bude neciji motiv za zlobu i pakost? I zasto bih se ja morao zamajavati sa svacijim uzrokom, mene u principu malo ko zanima, gubljenje vremena na negativne ljude. Lepo je ako je neko toliko zreo i svestan pa da je kapira da je ima u sebi u manjoj ili vecoj meri, prouzrokovano tudjim delima ili prouzrokovano svojim bolesnim mozgom. A najlepse je kad se vidi da ima ljudi koji znaju da kontrolisu i kanalisu svoje negativne emocije, kako bi u principu i svi ljudi trebalo da se ponasaju. Na zalost to nije tako i ja sam glasao za opciju 2 jer mislim da neki ljudi nikad nece doseci taj nivo svesti i razumevanja svoje okoline, uslovljeno razumevanjem sebe za pocetak.

kaze neko ko je pokrenuo ovu temu.....

:lol:

I mean,
prije nego sto se uposte pocne sa postavljanjem teme o tzv plitkoumnim i slabim ljudima,
(jer misle da je sasvim moguce koegzistirati u miru i slozi)
bio bi red potraziti u rijecniku bar neke osnove o pojmovima koje koristimo... razbacujemo se njima etc

i, sam si svoje motive sasvim fino podrovao....

kaze neko ko je pokrenuo ovu temu.....

Koegzistiranje u miru i slozi je samo jedna od ponudjenih opcija, sto znaci da ne mora biti tacna. Ali eto tu smo da prodiskutujemo pa ti nadopuni sa svojim mislima sto mislis da je nepotpuno ili netacno. A postavio sam takav primer jer mi je to palo na pamet da oni podredjeni imaju zelju da budu ravnopravni, a nadredjeni(jaci) ili koji to misle da jesu nemaju interes u ravnopravnosti. Zato stoji opcija - da li je to utopija slabih. Mada 1000 ljudi 1000 cudi i nikad se ne mogu svi stavljati u isti sablon, ali eto neka misao je bila takva. A rec plitkoumnim sam stavio zato sto postoji mogucnost da je misao o jednakosti, ravnopravnosti i harmoniji naivna misao i da u praksi nije moguca. Sto je opet samo ponudjena misao i jedan od ponudjenih modela sto opet ne znaci da je tacna ili je ponudjena da je tacna sa 33% verovatnoce.
I dobro ako ti mislis da je koegzistiranje u miru moguce ne povlaci te reci sa sobom, bar sa tvoje tacke gledista. Ti sa tvojim zivotnim iskustvom mozes da imas beli pogled na svet, ali ako se postavis u ulogu nekog ko je drugaciji onda mozes stvari gledati drugacije. A ja sam upravo to uradio, stavio se u 3 uloge i tako napravio anketu, dajuci svakom opciju da bira.
Slazem se da u prvom postu imam "rupa" ali sta u tvom drugom citiranom postu sa tom podebljanom recenicom nije u redu?

Ne znam definicije mozda ce to neko pametnije od mene uraditi ali:
Ego na latinskom znaci "JA" i onda sve u tom fazonu ja pa ja. Velicanje sebe do neba i gledanje samo sebe i svojih osobina kao najvredniji i svojih problema kao najtezih i u tom gledistu se gubi percepcija i razumevanje za druge ljude jer je celokupna paznja i energija fokusirana samo na sebi. Velicanje sebe u nebo i spustanje drugih u blato.

Fobija je opet prevedeno "strah" od necega. U ovom slucaju od licne inferiornosti i od tudje superiornosti po pitanju raznih osobina. Fobija je malo jaca rec od strah zato sto te konstantni strah od necega, nekontrolisani strah, neopravdani strah vodi u stanje blagog ludila kad gubis fokus sa realnoscu i gubis kontrolu nad sobom i tad se to zove fobija.

Nemam pojma da li sam 100% korektno objasnio ali otprilike je valjda jasnije.

Poslednja izmena:
Ne mislim da je to sebicnost. Sebicnost je pre isterivanje svog misljenja po svaku cenu ili kad je nekom toliko bitno da je u pravu makar nekom naudio.
Ja od svojih stavova retko odstupam ali ih se ne drzim fanaticno i ne pada mi na pamet da se ubedjujem.
Mislim da je sustina to da cu pre da branim svoje granice nego sto cu da napadam tudje.
Ali ponekad ne umem jasno da postavim gde su mi granice (strpljenja, davanja...) pa bas kad neko predje svaku meru, onda tad odreagujem i dobijem zaprepasceni pogled i pitanje "A sta se sad odjednom desilo?" :neutral:
Ili ne kazem nista nego se samo ohladim.

Pa naravno da ne treba biti fanatik i ne treba lupati glavom o zid. Treba biti realan, ali neretko je tu problem sto nemamo sve relevantne informacije da bi mogli da zauzmemo korektan stav. Tu opet necija licnost stupa na delo i pitanje licne sigurnosti i 100% ubedjenosti u nesto ili suprotan slucaj totalne nesigurnosti. I sad je opet pitanje jel treba biti 100% siguran ili ipak ostaviti mesta za to da mozda nije tako kako mi mislimo da jeste da bi bilo najbolje itd. I najbolje je resenje tu bas i to sto si ti rekla, treba biti prilicno siguran ali ne i 100% tj fanaticno.

ih, ti si ovdje naveo samo negativne stvari: kompleksi, fobije, osjećaj ugroženosti, sujeta, zavist, ljubomora...kao da je mir garancija da ne postoje sve (ili neke) od ovih pojava????

i ponudio si već u pitanjima odgovore, tako da šta god odgovorimo - ispadamo, da prostiš, nikakvi...:roll:
ili smo paćenici od ovih gore navedenih: kompleksi, sujeta....- što znači da dolazimo u sukobe i da se ne slažemo sa svim i svačim,
ili smo plitkoumni i slabi - što znači da njegujemo mir po svaku cijenu...
jel' ima nešto treće u ponudi? :oops:

ih, ti si ovdje naveo samo negativne stvari: kompleksi, fobije, osjećaj ugroženosti, sujeta, zavist, ljubomora...kao da je mir garancija da ne postoje sve (ili neke) od ovih pojava????

i ponudio si već u pitanjima odgovore, tako da šta god odgovorimo - ispadamo, da prostiš, nikakvi...:roll:
ili smo paćenici od ovih gore navedenih: kompleksi, sujeta....- što znači da dolazimo u sukobe i da se ne slažemo sa svim i svačim,
ili smo plitkoumni i slabi - što znači da njegujemo mir po svaku cijenu...
jel' ima nešto treće u ponudi? :oops:

:lol: Naravno da ima a to je da ti napises nesto lepo i pametno i da ispadnes dobra. ;)
Neigde i nikad nemas 100% tnih garancija, ali razumni ljudi kapiraju da je do sukoba moguce doci i slucajno, nenamerno. U principu sukobi i jesu normalna stvar, ali u blagoj i kontrolisanoj dozi, kad se onda kao takvi i zanemaruju. Problem su namerni i nicim izazvani sukobi, o kojima sam ja ovde pisao i zato koristio takve reci koje su u takvim situacijama opravdane.

:lol: Naravno da ima a to je da ti napises nesto lepo i pametno i da ispadnes dobra. ;)
Neigde i nikad nemas 100% tnih garancija, ali razumni ljudi kapiraju da je do sukoba moguce doci i slucajno, nenamerno. U principu sukobi i jesu normalna stvar, ali u blagoj i kontrolisanoj dozi, kad se onda kao takvi i zanemaruju. Problem su namerni i nicim izazvani sukobi, o kojima sam ja ovde pisao i zato koristio takve reci koje su u takvim situacijama opravdane.

pa, vidim ja da nešto ovdje ne štima...:lol:

i ovu prvu rečenicu nisam vidjela....za tvoje dobro ;)

Шта значи ''коегзистирати у миру и слози''?
Је л' то нека утопијска слика где (метафорички) лав и зебра леже загрљени и нешто у том смислу: идиличан свет и идеалне људе, мирно море без иједног таласића?

Или то подразумева у датим околностима живети у складу са собом и са својим окружењем?

e jbga, ne se razumijemo...nisam rekla da si nešto pogrešno napisao, nego da mi je nedostajalo ovo tvoje pojašnjenje...preletjela sam početni post, zato sam napisala da mi fali još nešto, neka treća opcija...
ma nebitno
Pa dodaj ti neku trecu opciju. Ja sam mislio da je samo tvoja masta mnogo negativna ali dobro je da si ti meni sad pojasnila. :lol:

Zaebantkinja al ko je sisa. ;)

Шта значи ''коегзистирати у миру и слози''?
Је л' то нека утопијска слика где (метафорички) лав и зебра леже загрљени и нешто у том смислу: идиличан свет и идеалне људе, мирно море без иједног таласића?

Или то подразумева у датим околностима живети у складу са собом и са својим окружењем?

Pa da probam u stilu crtanih filmova da ti objasnim: Leze lav i lav na jednom mestu i zebra i zebra na drugom mestu i jedu sladoled. :lol:

Dobro jasan nam je tvoj stav da si za opciju 2. Hvala.

E vas dve se bas lepo kapirate. :)

Ako ja napisem da su 2 i 2 4 jesi sigurna da ces dobro videti i da neces napisati neku smislenu zaebanciju i posle reci joj mene grdna pa nisam videla da pise 2. :lol: Al su ti fore za malu decu, nemoj da mislis da ispadas pametna.

nisam pomislila ni na trenutak :oops:
ako nešto ne razumiješ - pitaš...ja sam to uradila, ne vidim šta te tu toliko pogađa da mi odgovaraš u ovakvom fazonu...
the end

Back