muskarac i zena u finansijskim problemima

nesvesna

Zainteresovan član
Poruka
160
Pisalo se vec puno o tome da su zene i muskarci po mnogim pitanjima razliciti a tu je narocito i primer kako se ponasaju kad ima novcanih problema...u mojoj familiji samo je otac radio maka bila domacica pazila mene i brata vaspitavala nas i brinula uopste oko svega kuvanja pranja peglanja...otac je donosio platu pa se rasporedjivalo za sta sve treba da se plati za hranu za knjige odecu itd...ako bi nekad zafalilo otac bi znao da prebaci majci kako je to zato sto ona ne radi ne privredjuje i sl. Kao da posao domacice i majke ne vredi bas nista...ljutilo me je to bilo mi je zao majke i uvek cu pamtiti njene reci: Imaj uvek svoj dinar nemoj zavisiti od muskarca je rprvom prilikom ma koliko te voli reci ce ti: Jedes moj hleb...i to je najveca istina...gledam tako i neke druge porodice sad i vidim...zena recimo ne radi tesko je naci posao i odmah nastanu problemi..prebacivanje svadja... Ispada ok radi pa cu te voleti ovako si ispod svakog postovanja... ja sam nekako prokleto u snovima pa sve mislim kako je lepo kad dvoje sednu pa popricaju o problemu gledaju da ga rese...imaju razumevanja...mislim takav nacin mi je ogledalo stabilnosti jedne veze braka..a ako se ljudi zaista svadjaju i rastanu zbog toga sto je jedno nezaposleno kakva je onda to sigurnost i stabilnost?

Mislim da to nema veze sa tim da li neko radi ili ne, vec da li se ljudi postuju ili ne... Evo, ja sam musko, i ukoliko se vec ide na to da zena bude domacica, nema tu "moj hleb jedes", ok, ona ne radi, ali isto tako ima puno radno vreme u kuci, mislim da to sto si gledala u zivotu i to sto ti je majka rekla ne treba da te prepadne, i da sada imas problema u glavi zbog toga, kada se ljudi vole i postuju nista nece biti problem.

Inace gledao sam i kada zena kinji muskarca jer je on u tom slucaju izdrzavano lice, dakle nema veze sa polom, ima veze sa tim koliko se ljudi postuju, vole, slazu.

Nema veze ko koliko doprinosi.
Veći deo zajedničkog života sam
toliko zaradjivao da mi je bilo ispod nivoa
da ženu pitam da li je primila platu,
ostavljao sam joj to za sitne ženske potrebe,

Sada praktično živimo od njene plate.
Ali niko nikad nije postavio to pitanje.
Jedina razilaženja su za šta potrošiti,
ali se i tu dogovorimo.

Nema veze ko koliko doprinosi.
Veći deo zajedničkog života sam
toliko zaradjivao da mi je bilo ispod nivoa
da ženu pitam da li je primila platu,
ostavljao sam joj to za sitne ženske potrebe,

Sada praktično živimo od njene plate.
Ali niko nikad nije postavio to pitanje.
Jedina razilaženja su za šta potrošiti,
ali se i tu dogovorimo.

Upravo tako u braku je bitno postovanje a ne ko koliko zaradjuje, u prvom periodu braka suprug je ostao bez posla bez reci je preuzeo sve kucne poslove ali i meni nikada nije palo na pamet da mi spomenem da samo ja radim, kada legne plata stavi se na jedno mjesto i svi uzimamo koliko kome treba, sada radimo oboje ali je procedura skoro identicna, nema moje tvoje zna se za sta treba i za to se trosi ...
A posao domacice je podcenjen, teze je biti domacica nego zaposlena zena, jer nama svi uskoce da pomognu kada ne stignemo a kada si kod kuce, ubijes se od posla a niko ne vidi sta si radila ( u kuci se vidi samo ne rad, nikada rad)

Pisalo se vec puno o tome da su zene i muskarci po mnogim pitanjima razliciti a tu je narocito i primer kako se ponasaju kad ima novcanih problema...u mojoj familiji samo je otac radio maka bila domacica pazila mene i brata vaspitavala nas i brinula uopste oko svega kuvanja pranja peglanja...otac je donosio platu pa se rasporedjivalo za sta sve treba da se plati za hranu za knjige odecu itd...ako bi nekad zafalilo otac bi znao da prebaci majci kako je to zato sto ona ne radi ne privredjuje i sl. Kao da posao domacice i majke ne vredi bas nista...ljutilo me je to bilo mi je zao majke i uvek cu pamtiti njene reci: Imaj uvek svoj dinar nemoj zavisiti od muskarca je rprvom prilikom ma koliko te voli reci ce ti: Jedes moj hleb...i to je najveca istina...gledam tako i neke druge porodice sad i vidim...zena recimo ne radi tesko je naci posao i odmah nastanu problemi..prebacivanje svadja... Ispada ok radi pa cu te voleti ovako si ispod svakog postovanja... ja sam nekako prokleto u snovima pa sve mislim kako je lepo kad dvoje sednu pa popricaju o problemu gledaju da ga rese...imaju razumevanja...mislim takav nacin mi je ogledalo stabilnosti jedne veze braka..a ako se ljudi zaista svadjaju i rastanu zbog toga sto je jedno nezaposleno kakva je onda to sigurnost i stabilnost?

jedno je nemati posao, a drugo ne zelleti da radis
za prvo imam razumevanja, za drugo nemam ni malo
do koje granice treba ici u trazenju i prihvatanju bilo kog posla, to je vec druga (i prilicno komplikovana) stvar

jedno je nemati posao, a drugo ne zelleti da radis
za prvo imam razumevanja, za drugo nemam ni malo
do koje granice treba ici u trazenju i prihvatanju bilo kog posla, to je vec druga (i prilicno komplikovana) stvar

Do granice da ima smisla da radis, tj plata ti mora biti tolika da platis obdaniste djeci, da imas za obrok na poslu, prevoz i da se obuces.... znaci da budes u plusi... ja nemam problem sa onim " to nije moj nivo" za moju porodicu bi bila i cistacica ako ne postoji drugi posao ( sve dok je posao legalan i moralan)
Ponekad zena u kuci vredi vise nego zaposlena zena koja malo zaradjuje a uvjek premorena.

Do granice da ima smisla da radis, tj plata ti mora biti tolika da platis obdaniste djeci, da imas za obrok na poslu, prevoz i da se obuces.... znaci da budes u plusi... ja nemam problem sa onim " to nije moj nivo" za moju porodicu bi bila i cistacica ako ne postoji drugi posao ( sve dok je posao legalan i moralan)
Ponekad zena u kuci vredi vise nego zaposlena zena koja malo zaradjuje a uvjek premorena.
nemam ni ja problem sa time sta je moj nivo
samo problem sa time sta mogu i umem da radim

Mislim da je u pitanju pre specifičan odnos tvojih roditelja nego praksa. U našoj porodici sve je naše, naša deca, naše brige, naše obaveze, naš novac... Novac stoji na jednom mestu, ne nosi ga niko sa sobom, da bi drugome davao na kašičicu i koliko smatra da je zaslužio. I uopšte, kakva je to priča da neko ne vredi zato što ne zarađuje? Ok, onda ni ovaj drugi ne vredi dovoljno zato što ne zarađuje dovoljno... I kako tek ljudi prebrode teže probleme, poput bolesti, ako je to što neko ne privređuje "adekvatno" razlog za trzavice i prebacivanje ? Pri tom mislim na objektivne okolnosti, a ne na to da neko namerno ne radi( mada je to pitanje ozbiljnosti), prokocka ili nemarno potrosi sav novac,već na situaciju u kojoj muž i žena zajednički planiraju poslove, primanja, rashode...

Moja baka mi je uvek govorila " gledaj da imas svoj dinar, da ne zavisis od muza" i ja sam to zapamtila, nikad nisam zelela da budem domacica ( samo)

Uzeli smo se i on je radio, ja nisam... Zaposlila sam se , nekoliko godina smo radili oboje, onda je on ostao bez posla i desetak godina nije bio zaposlen.Ali je kuvao i oslobadjao me poslova u kuci koliko je znao i umeo. Zaposlio se, opet jedno vreme smo radili oboje pa sam ja ostala bez posla. Posle smo nekoliko godina ponovo oboje bili zaposleni. Sad ja ne radim :(
Ali sve te godine smo se voleli, volimo se i sad, slazemo se i nikad se nije postavljalo pitanje " moje ili tvoje pare", zajedno smo uvek odlucivali a kad su deca poodrasla i ona su imala pravo glasa na sta ce da se potrosi novac i sta je prioritet.
Ako to sto jedno nije zaposleno predstavlja razlog za prebacivanje i trzavice u braku, po meni onda tu nema prave ljubavi .

Back