Muškarac i kuvanje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Gledajući "24h kitchen" tv kanal, rešio sam da i sam krenem sa pripremanjem hrane.
Nemam para da se hranim po restoranima, a prezasićen sam brzom hranom.
Ne želim da zavisim od drugih, hoću da sam za sebe kreiram razne specijalitete.
Prva faza je pripremiti prostor, kuhinju i potrebno posuđe.
Urediti ambijent. I onda krenuti sa nekim jednostavnijim stvarima.

Kuvate li vi? Imate li neke jednostavne predloge i savete za početnika?

Voleo bih da ovladam pravljenjem pomfrita, na 24h k sam video neke cake da se krompir oljušten i iseckan stavi u vodu da odstoji, i kako ga pržiti kako bi bio hrskav spolja a kremast iznutra.
Razmišljam i o pravljenju pice, čija bi podloga od testa bila izuzetno tanka i hrskava a gore razno povrće i mocarela.

Kuvanje je umetnost, nešto vrlo kreativno, batalite kiosk, hajde da stvaramo magiju.............

porazmislio sam i makarone će mi biti prvo jelo. zejtin mnogo opasno prska kad se pravi pomfrit. to bez naočara za ronjenje ne bih smeo da pravim.
makarona se lako kuva, onda se lepo pomeša sa nekim sosom i ubace se neki dodaci, zelenilo za dekoraciju....
ajde baš slikaću kad napravim....

Naučio sam da kuvam, gledajući kako mama kuva i pomažući joj ! Nikad ona nije pravila neka, kako ih nazivam, Poaro jela, već kuva, kuvala je i spremala obična, svakodnevna jela !!

Međutim, bez obzira na te, napamet naučene recepte i 4 antologijska prababina kuvara, kad iz nekog razloga spreman jelo sam, radim to na skroz drugačiji način - nikad ne mešam namirnice različitog porekla; povrće uglavnom barim i to samo ono koje zahteva minimum procesa; salatno povrće i zeleniš jedem presne i u salati, dodajući samo maslinovo ulje; supe i čorbe sam pravim, od vode i povrća, sa minimum minimuma soli; meso i ribu pečem na rešetki, u rerni, bez i kapi ulja i bez začina; testenine i kisela testa izbegavam u širokom luku ...
tako da bi za hranu koju spremam neko drugi mogao da kaže da je bezukusna i bljutava; ne bi mogao da razume redosled po kom jedem itd, ali meni i mom digestivnom sistemu, taj način jedino odgovara i prija !!

A moj savet tebi jeste kratak i jasan - POČNI !!

Ja vec dugo sve sam sebi pravim za jelo. Dobro ne bas uvek, ali uglavnom da.
Kakav sam kupus danas napravio. Bolji u zivotu nisam jeo.
Glavica kupusa, jedna paprika, jedan paradajz, pola manje glavice luka, pola sargarepe, tri srednja krompira.
Sve sitno iseci i preliti vodom.
Kuvati nekih 45 min.
Zaprziti sa brasnom proprzenim na malo ulja i u to jos dodati kasicicu aleve paprike.
Dodati zaprsku.
Prokuvati jos par minuta. I jesti sa prepecenim hlebom.

:)

Našao sam neki recept za makarone na netu -

Postupak pripreme:
1. Makarone skuvati u posoljenoj vodi sa malo ulja. (da, ali koliko dugo ih kuvati?)
2. Crni luk iseci sitno i proprziti na malo ulja, dodati mleveno meso, jos malo proprziti pa dodati pasirani paradajz. (ovo je jasno)
3. Zatim dodati zacine i krckati jos nekih dvadesetak minuta.
4. Gotove makarone preliti sosom i posuti parmezanom po zelji.

Postupak pripreme:
1. Makarone skuvati u posoljenoj vodi sa malo ulja. (da, ali koliko dugo ih kuvati?)
2. Crni luk iseci sitno i proprziti na malo ulja, dodati mleveno meso, jos malo proprziti pa dodati pasirani paradajz. (ovo je jasno)
desetak minuta, onda probas pa vidis da li su gotove ili treba jos :)

porazmislio sam i makarone će mi biti prvo jelo. zejtin mnogo opasno prska kad se pravi pomfrit. to bez naočara za ronjenje ne bih smeo da pravim.
makarona se lako kuva, onda se lepo pomeša sa nekim sosom i ubace se neki dodaci, zelenilo za dekoraciju....
ajde baš slikaću kad napravim....
Ne prska uopste ako krompir nije mokar. Posle secenja ce verovatno stajati u vodi da ne pocrni, a pre nego sto se stavi u ulje, stavi se na platnenu krpu da upije vodu i onda ne prska.
Posto je vec tema o kuvanju, u posto si pocetnik, jedna od najvaznijih stvari koju treba znati je da kad se nesto przi ne sme nikako da dodje u kontakt vrelo ulje sa vodom (ni kap vode!) inace zaista moze da bude opasno jer prsti!!!
(Nikako ne stavljati ulje za przenje u posudu ako je makar malo vlazna)

Ne prska uopste ako krompir nije mokar. Posle secenja ce verovatno stajati u vodi da ne pocrni, a pre nego sto se stavi u ulje, stavi se na platnenu krpu da upije vodu i onda ne prska.
Posto je vec tema o kuvanju, u posto si pocetnik, jedna od najvaznijih stvari koju treba znati je da kad se nesto przi ne sme nikako da dodje u kontakt vrelo ulje sa vodom (ni kap vode!) inace zaista moze da bude opasno jer prsti!!!
(Nikako ne stavljati ulje za przenje u posudu ako je makar malo vlazna)

hvala za informacije. da, sad se sećam, u toj emisiji je kuvar krompire stavio na krpu

Postupak pripreme:

To ti je Bolonjeze sos. Malo uprošćen doduše ali to je to. Dobro izdinstaj meso da ti ne bude živo. Kada dodaš paradajz i začine krčkaj na tihoj vatri. Kada ispari višak tečnosti tad je gotovo.

Možda bi ti bilo lakše da kreneš sa osnovnim italijanskim sosom. Crni luk izdinstaš na maslinovom ulju,dodaš pomodore najbolje iseckane,so(vegeta) biber,dodaš bosiljak,origano i majoran i krčkaš.Beli luk možeš da propržiš sa crnim(malo kasnije ga dodaj jer brzo gori) ili da ga ispasiraš pa ga ubaciš pri kraju ali bez belog luka nema italijanskih soseva. Kada u ovu osnovu dodaš šunku(slaninu) i šampinjone dobiješ sos milaneze,kada dodaš feferone ili ljutu papričicu dobijaš arabijatu. Možeš zaliti belim vinom ili bujonom,dodavati chili,šargarepu,razno povrće...hiljadu kombinacija. Upravo odnos začina pravi tu finu razliku u ukusima,igraj se eksperimentiši dok ne nađeš kombinaciju koja ti najviše odgovara.

Gledajući "24h kitchen" tv kanal, rešio sam da i sam krenem sa pripremanjem hrane.
Nemam para da se hranim po restoranima, a prezasićen sam brzom hranom.
Ne želim da zavisim od drugih, hoću da sam za sebe kreiram razne specijalitete.
Prva faza je pripremiti prostor, kuhinju i potrebno posuđe.
Urediti ambijent. I onda krenuti sa nekim jednostavnijim stvarima.

Kuvate li vi? Imate li neke jednostavne predloge i savete za početnika?

Voleo bih da ovladam pravljenjem pomfrita, na 24h k sam video neke cake da se krompir oljušten i iseckan stavi u vodu da odstoji, i kako ga pržiti kako bi bio hrskav spolja a kremast iznutra.
Razmišljam i o pravljenju pice, čija bi podloga od testa bila izuzetno tanka i hrskava a gore razno povrće i mocarela.

Kuvanje je umetnost, nešto vrlo kreativno, batalite kiosk, hajde da stvaramo magiju.............
brate taman tedoh da te pohvalim a ti bi da brzu hranu spremas gajbi..ako se ne uozbiljis nista od recepata jesi cuo:tiganj:krompir iseces na pomfrit pa u pleh..sipas preko malo maslinovog ulja..pa dodas zacin c i alevu papriku..bosiljak..origano..jos neke travke ako imas i volis..i to sve lepo rukama izmesis i zapeces..iebes pomfrit nezdravi i ulje ovo je prste da polizes

Poslednja izmena:
ja znam da spremim "svemirska jaja" tako sam nazvao moj recept ...
treba ti : glavica luka, 5 jaja, 5 parceta salame tanko isecene i 5 parceta sira za tost + malo ulje

luka se isecka a jaja umute u tanjiru pa se to pomesa i isipe u tiganju u kome si pre toga sípo ulje i sacekao 4-5 minuta da se ugreje
povremeno sa viljusku bodes masu de je vodena pa posle ubacis sira jedan do drugog u krugu ... kad se sira istopi ti isto tako uradis i sa salamom
i sacekas 2-3 minuta ... kad pocne da se sakuplja gotova su svemirska jaja :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back