🎶 ✨MUZIČKA PUSTOLOVINA✨ 🎶

1762544310011.gif

Dragi posetioci,

u ovom delu mog bloga želim da sa vama podelim i obogatim kolekciju muzičkih spotova koja je nastala dugogodišnjim pretraživanjem YouTube-a, a povremeno i u interakciji sa članovima foruma Muzika. Moj ukus je prilično specifičan, šaren i neopterećen žanrovskim podelama, pa se u tom smislu u plejlistama može naći bukvalno svašta, bez ikakve sistematizacije, jer uglavnom tako nasumično i slušam muziku.

U poslednje vreme primećujem da je na YouTube-u sve teže naići na kvalitetnu muziku slučajno. Algoritam danas favorizuje ono što ima najviše pregleda i što publiku najduže zadržava, dok se manje poznati, ali vredni autori lako izgube u masi. Naslovi, tagovi i algoritmi zamenili su spontano otkrivanje, a manje poznati muzičari retko dobijaju priliku da isplivaju na površinu.

Zato sam odlučila da se više posvetim sakupljanju muzike manje poznatih i nepoznatih autora iz celog sveta - onih koji stvaraju iz potrebe, a ne iz trenda.

Pozivam vas da mi se pridružite u traganju za tim skrivenim muzičkim blagom, koje je danas sve teže pronaći ispod naslaga komercijalnog sadržaja.
U komentarima možete ostaviti svoje predloge - uz napomenu da je kvalitet jedini kriterijum. Rado ću ih preslušati i, po svom izboru, uvrstiti u buduće plej-liste. Ne zamerite ako nam se ukusi ponekad ne poklope.

Dobrodošli ste i kao sakupljači i kao simpatizeri.
Uživajte u muzici - i hvala vam što ste ovde. 💕

🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶

🎵 Besso - Lost Melody

Plejliste:

Let Babylon Burn
1762499663480.gif
"DOMAĆA"

DEUTSCHE MUSIK 🎶🎶 🐎 🎶🎶 FOLK

The Turnaround - Jon Amor Trio 🫟 Fred again..

LETTER 🎹🎹🎹🎹 FOREVER FRIENDS

Nick Cave & The Bad Seeds - Ghosteen (Full Album)

KONCERTI / LIVE

HOPE 001🧿 HOPE 002 🧿 HOPE 003

HOPE 004 🧿 HOPE 005 🧿 HOPE 006

HOPE 007 🧿 HOPE 008🧿 HOPE 009

HOPE 010 🧿 HOPE 011🧿HOPE 012

HOPE 013 🧿 HOPE 014 🧿 HOPE 015

HOPE 016 🧿 HOPE 017

Poslednja izmena:
Napravila sam burek i novu listu od "poruka mojoj ljubavi" pre 14-15 godina. Šteta, ogromna većina videa je obrisana sa yt, ovo je sve što je ostalo. 🥹

Da me je neko juče pitao da li sam tamo postovala, zaklela bih se da nisam. :fdlan: Šta ti je moć zaborava... Ali i re:konstrukcije sećanja. Ruku na srce, da sam ja "moja ljubav", tačno bih sad pala na teme.

Kvalitet zvuka je nažalost neujednačen, ali mi je bilo žao da pojedine spotove zamenim kvalitetnijim.

Dakle, sledi romantika sa burekom. Uživajte :ljub:

💕💕💕💕💕 HOPE 012 💕💕💕💕💕

Poslednja izmena:
Za listu koja sledi, pored adekvatnih zvučnika ili slušalica, potrebna je i izvesna prijemčivost za ovu vrstu akustičnih projekata. Ukoliko već imate iskustva sa sličnim sadržajima, verujem da ćete u potpunosti iskoristiti njen potencijal. Onima koji su manje navikli na ovakav zvuk, a osete nelagodu pri slušanju, savetujem da potraže sličan materijal koji im više prija.

Ova lista je osobena po svom alhemijskom naboju: kombinuje savremene ritmove, arhaične instrumente, zvuke prirode i psihodeličnu atmosferu, a jednim delom je reč i o domaćem eksperimentalnom muzičkom, a ne samo kompjuterski generisanom projektu.
Nudi mogućnost kako za opuštanje, tako i za introspektivna, meditativna, isceljujuća i ekstatička putovanja za one koji su spremni da ih dožive.

Zahvaljujem na poseti - ako ste pronašli nešto što vas je makar na trenutak pomerilo iznutra, misija je uspela. 🙏🏻💕

🌺🍀🌺🍀🌺 HOPE 013 🌺🍀🌺🍀🌺

Poslednja izmena:
Genijalni Sofiane Pamart i prijatelji
- nežno i opasno za listu br. 14.

Svoju očaranost izraziću i time što ću postaviti još dve plej-liste ovog umetnika sa energijom ulice i dostojanstvom koncertne dvorane.

Njegova saradnja sa Scylla-om, čija poezija nemilosrdno i neodoljivo razoružava, sirovu snagu reči i eleganciju klavira spaja u nešto čudesno. Kada mu se pridruže drugi muzičari, poput NTO, nastaje spoj klasičnog lirskog i elektronskog izraza koji prevazilazi žanrove. Ako se kao i ja izgubite u njegovim melodijama, ne brinite - upravo tu vas je čekao.

Ovo je muzika koja istovremeno smiruje i uznemirava, stvorena za one koji umeju da čuju između redova i tonova, u prostoru gde emocija ima potpunu slobodu - bez maske, bez granica. Kao pobuna sa razlogom.

LETTER 🎹🎹🎹 FOREVER FRIENDS

🍒🍒🍒🍒🍒 HOPE 014 🍒🍒🍒🍒🍒

Plej-lista br. 16, u kojoj je zastupljena uglavnom muzika novije produkcije, pored svoje posebne atmosfere, zapleta i raspleta, donosi i nešto više AI kompozicija nego što sam prvobitno planirala, ali jednostavno su se nametnule. Budući da spadam među one koji otvoreno obožavaju AI i iskreno se dive njenim sve impresivnijim mogućnostima i u muzičkom stvaralaštvu, to zapravo i nije slučajno. Iskoristiću zato priliku da se osvrnem na trenutno popularno hejtovanje AI-muzike, naročito među mladima, ali i onima koji se osećaju ugroženo razvojem tehnologije u tom smeru.

Najednom se zaboravlja da je svaka tehnološka promena u muzici, od električne gitare, preko sintisajzera, do digitalne produkcije, prvo proglašavana „krajem umetnosti“, a kasnije postajala njen opšteprihvaćeni deo - istina, kao pretnja kreativnosti, ali i dokaz koliko je sama kreativnost veća od jednog alata, jednog instrumenta ili jedne epohe.

Loše pesme prave i tekstopisci, kompozitori i kantautori oduvek, a ono što mnogi mladi već neko vreme slušaju u krimi–džimi–džanki-idj fazonu nema previše dodirnih tačaka ni sa zdravim razumom, a kamoli sa muzikom i dušom, čiji nedostatak se često pripisuje AI. Uzgred, mene je itekako rasplakala jedna AI pesma, koja sada već ima skoro 20 miliona pregleda, preko 200 hiljada lajkova i desetine hiljada pozitivnih komentara. Osim toga, muzika nikada, ni u svojim prapočecima, nije bila niti pretendovala da bude samo umetnost, pogotovo ne duhovna. Muzika je i obična zabava ili doživljaj u ritmu i harmoniji trenutka.

Onaj ko ne shvata da je AI, između ostalog, i trenutno najsavršeniji muzički instrument, sposoban da stvara nešto novo u rukama talentovanih i posvećenih autora, zapravo ne shvata suštinu ni kreacije ni emocije. Naravno, kao i bilo kojim drugim instrumentom, i sa AI se može "drndati" do besvesti i proizvoditi gomila smeća, što većina trenutno i radi. Ona sama po sebi izvlači iz čoveka samo ono što u njemu već postoji, ali to nije problem veštačke, već ljudske emocionalne inteligencije. Oni koji u nadahnuću uspeju da uz pomoć AI dosegnu tamo gde se rađa nešto vredno pažnje, dožive taj trenutak radosti i začudnosti stvaranja iz kog nastaje sve dobro.

1763199687920.gif
🔥🔥🔥🔥 HOPE 016 🔥🔥🔥🔥

Poslednja izmena:
Zaokružiću ovu nedelju nečim vanrednim - plejlista neuobičajenih koncertnih i live nastupa, koji su na mene ostavili poseban utisak u poslednje vreme.

Počinje sa Stingom, koji se u užem izboru i ispred ostalih našao ne samo zato što na kanalu na kome sam otkrila ovu riznicu ima najviše pregleda i nastup otvara mojom omiljenom pesmom, već zapravo taj stari lisac kod mene ima večnu protekciju. Možda nije muzički genije u klasičnom smislu, ali nepogrešivo zna prečicu do srca.

Sledi izuzetan performans grupe Jungle u pariskom metrou, a zatim impresivni „kralj klavira“ Sofiane Pamart, kojim sam i dalje toliko opčinjena da je zauzeo čak dve pozicije na listi.

Da postoji muzika koja menja prostor u kojem se nalaziš, dokazuje i Hania Rani - i to s lakoćom koja hipnotiše, ne samo zvukom, nego i vizuelno. Gledajte je. Svojom jednostavnošću i potpunom predanošću ona pravi ono „nešto“ od čega se sve uzburka i treperi.

I da ne dužim - ostatak otkrijte sami. U opisima videa možete naći još interesantnih detalja i informacija. A u drugom delu liste nešto specijalno i neponovljivo. Može se pretpostaviti na koji nastup mislim, ali ne žurite, posle njega sve je "mlako".

Ako imate predloge za nešto što bi se uklopilo u ovaj započeti niz, ne ustručavajte se da ih podelite u komentarima. Verujem da je jedini algoritam koji vas ovde dovodi onaj iz srca. Slušajte ga. :heart2:

🟤🟡🟤🟡 KONCERTI / LIVE 🟡🟤🟡🟤

Uprkos svim manama modernog doba, zaista bi nam činilo dobro da češće zastanemo i podsetimo se na čemu bi sve trebalo da budemo zahvalni.

Između ostalog, imamo sreće i što živimo u vremenu u kome je ceo muzički svet na dohvat ruke. Nekada smo čekali mesecima da čujemo novu pesmu na radiju, kupimo ploču ili kasetu, putovali da bi doživeli koncert, dok danas jednim klikom možemo da pristupimo čitavim diskografijama, koncertima uživo i istorijskim snimcima koji su nekada bili nezamislivi. I sve to nam stoji na raspolaganju besplatno. Tehnologija nam je otvorila pristup muzici kakav prethodne generacije nisu mogle ni da zamisle i to je jedna od najlepših privilegija savremenog života.
1763388452644.gif

🎵 Hania Rani live at Invalides in Paris, France for Cercle

Back