Murali i grafiti-ulična umetnost

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Обично се мисли да су мурали везани за градску уметност, а то није тачно има их и по селима.
Овај први је је настао пре неких двадесетк година и у прилично је дерутном стању.

сеоски мурал.jpg

зидно сликарство 2.jpg

Село Шајкаш

зидно сликарство 2.jpg

Село Орашац

Ако мурале посматрамо као део зидног сликарства можемо рећи да је та традиција код нас врло дуга.
На жалост огромна већина је нестала заједно са старим кућама грађеним у аутохтоном архитектуалном стилу, са дугачким бедемима, лучним капијама током преласка на гастарбајтерску сеоску архитектуру преко гастарбајтера негде седамдесетих година прошлог века.
У Банату се то најдуже одржало ,али су "наивци" уметници то толико хиперпродуковали и комерцијализовали да се није задржало сем у траговима.
Ево једног примера из села на планини Јухор изнад Јагодине где се види геометријских мотива у осликавању куће.

зидно сликарство 1.jpg

Обично се мисли да су мурали везани за градску уметност, а то није тачно има их и по селима.
Овај први је је настао пре неких двадесетк година и у прилично је дерутном стању.

Pogledajte prilog 974341

Pogledajte prilog 974342

Село Шајкаш

Pogledajte prilog 974345
Село Орашац
Moj ujak je takođe bio slikar..i sećam se da su tada po Slavonskim seoskim kućama oslikavali
one tremove "ganjkove".Znam da je moj ujak oslikao dosta tih tremova,ali nažalost kako kažeš
te kuće su uglavnom propale,ili su srušene.Nisam videla ni jednu od tih njegovih slika.

SCAF-3Dmurali

Posebni 3D murali koji zaista ostavljaju bez teksta.
Oni su kreirani sa ciljem da posmatrača odvedu u neku drugu dimenziju.
Ovi murali dolaze do izražaja kada se gledaju iz posebnog ugla, jer samo tada stvaraju neverovatno 3D iluziju koja pomera granice uma.
U pitanju su veliki 3D murali iza kojih stoji francuski umetnik SCAF, koji je deo ekipe Grafodeco.
On najčešće prikazuje figure životinja, ali naslikani su i mnogi drugi zanimljivi motivi.
Njegov zaštitni znak su neverovatni detalji i realističan stil i mogu se videti na raznim lokacijama poput napuštenih kuća, skladišta, fabrika i ulica.
Da ovo sve izgleda na fotografijama još bolje, potrudio se i sam autor koji je dao dodatni šmek svojim performansom....

3D-murali-11.jpg

3D-murali99.jpg

mural-34-803x420.jpg

Fintan Magee

Poznati australijski ulični umetnik Fintan Magee slika velike murale širom Australije i sveta.
Njegovi murali beleže lepotu i osećaj trenutka, kao i fantastične narative ...
Mageejevo delo, dodiruje suštinu čovečanstva.
Putujući po celom svetu i kao poznati međunarodni umetnik, on koristi svoj uticaj da podigne svest i utiče na pozitivne promene po pitanju životne sredine.

Fintan-Magee_Murals-18451.jpg

Fintan-Magee_Murals-154765.jpg
Fintan-Magee_Murals-178489.jpg

Back