Byrger Tidesson
Primećen član
- Poruka
- 778
uh,nemoj to "zelen"-preformulisi....ovde se svi najeze kad im pomenes to

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Po meni je RC zakon, municija sa kjom ne promasujem, idealan metak i sa casicom i bez za blize pucanje! Medjutim ne mogu se pohvaliti sa B&P, jednostavno mi ne lezi taj metak!??? Ne znam zasto ali je tako , a sa RCom i Htvatskim Tornadom sam prezadovoljan![/
Kolega,da sam na tvom mestu ja bih se zapitao zasto sam promasivao sa municijom B&P.?! ako mislis da je to bilo do municijeTo sto si posle koristio RC bez casice od
36gr. sa krupnocom sacme od 2,8mm sa posipom koji na 10m siri 1,8m nije za pohvalu.... slobodno mogu da ti kazem da nisi morao na da nisanis,veruj mi da bi i iz ruku mogao da pogadjas...prvom prilikom kada budes pokusao da odstrelis zeca na malo vecoj udaljenosti,sa tim metkom pogodice ga samo par zrna,tu ce preziveti nervni sok pa ti onda ostaje jos jedan metak tako da ce biti daleko cak i za Tornado,jer je vec pretrpeo nervni sok...tako da ti je bolje da vidis gde si gresijo prilikom pucanja nego sto sebe lazes, nalazis problem u B&P.Par odstreljenih zeceva nista ne dokazuju..Ako zelis dobar savet najbolje da pogledas nekog ko koristi manji kalibar od tebe.npr.16cal,ili 20.da ti pokazu tehniku gadjanja,...gotovo sam siguran da si nekada pucao iz16cal.i nisi pogadjao.poz ..pisi..
Potpuno se slazem za metak RC, fenomenalan metak, posebno za zeca- ove godine za prve tri nedelje sam ubio 8 zeceva i to onim zutim patronom kal. 12, olovo 10, nenormqalan metak, cak i za pucanje na daleko ne treba veliko preticanje!
Ali to ne mogu reci za BP, jednostavno mi ne lezi taj metak i ne mogu da se sastavim, a sa RCom nemam promasaj niti pucanj drugim metkom, ne znak sta je u pitanju!
Mada sam prosle nedelje probao i MIrage bez casice 8. za prvi meytak, takodje fenomenalan. Ali za mene je pravo iznenadjenje Hrvatski tornado, koristio sam polucasicu za prepelice kao i 8. za zeceve- fenomenalan metak, prosle nedelje sam ubio zeca TORNADOM na 45-50 metara punim cokom, ne mogu vam objasniti da je pun snop bio u njemu, nema mesto gde ga nije ubolo, fenomenalno drzi snop!
pozzz....
bratko vo Makedonia........
Probaj da ventil za izduvne gasove zategnes. Ja imam istu pusku mada nikad nijesam imao problema ni blizu.
Imas kljuc za zatezanje ventila i ti ga lijepo zategni mislim da je u smjeru kazaljke na satu.
Dok budes zatezao vidjeces da se spirala koja je u ventilu polako zateze odnosno smanjuje prostor za povratne gasove.
Aj u zdravlje
treba mi pomoc. lovacki patron broj 6 koja je njegova gramaza, i kako se oznacava na patronama sam video da je oznaka 70mm,
a za patron broj 4 da li je oznaka 4.5 mm???
Moze li Misljenje o patronu Krusik RS1Evo malo da pomognem, u lovackim novinama novembar-decembar 2006 je opisana nasa municija. U principu stricnjak koji je pisao clanak u tim novinama (potpisano dr.Zlatko Spasic) kaze da je nasa municija dobra, tj. da otprilike svi koriste iste-slicne komponente i da prave municiju ujednacenih karakteristika.
Elem, BELOM je slabije opisan i to da prave municiju kalibara 12/70,16/70,20/70 u granulacijama od 16 do PP,a 12/76 u granulacijama od 12-4.Ponose se municijom 12/70-28 gramskim punjenjm za letnji lov, vrlo su zadovoljni municijom 80-100 metara za divlje guske u preletu, i daju pravilan posip tek na tim daljinama(80-100).Pojedinacni projektili su italijanska zrna GUALANDI -kalibarno i potkalibarno zrno i da imaju oba isti energetski ptencijal. KRUSIK je detaljnije opisan, metak STANDARD je sa kartonskom caurom i unutrasnjim kartonskim ojacanjem, "ZZivelo" kapislom,metalna kapa duzine 8 mm, barut NC 04 i plasticnim cepom (koji je zamenio filcani),sacmenim punjenjem 32 g, uglavnom za pocetak sezone (jer se tada puca na malim daljinama). Malo bolji metak EXTRA sve isto kao standard ali je kapa 16 mm pa stane vise sacme-34 g . Medjutim najpopularniji medju lovcima(po autoru clanka) je metak SPECIJAL koji ima kapislu W 209,kapu 16 mm, barut NC 04 ili SB (sfericni barut) i to u dve varijante, sa oznakom K (koncentrator) i 32 g sacme i BK (bez koncentratora) sa 34 g sacme, tako da je efikasan za sve lovacke daljine i za celu sezonu.Metak SUPER DUCK je varijanta metka SPECIJAL, namenjen za divlje plovke, ima cep sa koncentratorom,kapa 16 mm i 34 g sacme samo u granulaciji od 3 mm (8). Metak KING je za nesto vece daljine, kapa 24 mm, i 36 g sacme.Metak SEMI MAGNUM, je kako pise autor, za barski lov i zahtevnije lovce, punjen sa 40 g sacme,kapa 16 mm,a radni pritisci su ispod 600 bara, tako da moze da se ispaljuje i iz obicnih sacmarica 12/70 ali uz jak trzaj.Metak MAGNUM,kapa 24 mm,50 g sacmenog punjenja za sacmare u magnum kalibru 12/76.Metak K-100 je namenjen za barsku divljac i na daljinama 80-100m, kapa 16 mm, sacme 36 g.Metak SPECIJAL 28 i QUAGLIA su za letnji lov, kapa 16 mm i 28 g sacme.Metak COMB sadrzi kombinaciju dveju granulacija u istom metku(2.5/3; 3/3.5; 3.5/4) cime se zeli postici nervni sok uz povecanu probojnost, kapa 16 mm, sacma 34 g. Siroka paleta metaka sa pojedinacnim projektilom za odstrel krupne divljaci: PK 16 - olovna kugla precnika 16,8 mm u koncentratoru, kapa 16 mm, tezine zrna 27 g, za odstrel do daljine od 25 m. PK 15 - sve isto kao prethodni samo je kugla 15 mm i tezine 18g. DOUBLE BALL - dve kugle od 13,8 g smestene u uzduzno podeljen plasticni kontejner, kapa 24 mm, za daljine do 40 m.RS 1 i RS 2 su jedinacna kalibarna zrna za daljine do 50 m, i imaju odlicnu deformaciju u telu pogodjene divljaci - povecavaju se 2.5-3 puta bez fragmentacije,kapa 16 mm, tezine zrna 25 g. Metak GOLD HAWK i SILVER HAWK su opereni potkalibarni projektili koji imaju oblik pikado stralice, i namenjeni su za odstrel na daljinama vecim od 50 m.GOLDEN HAWK ima mesingano telo tesko 14 g, dok SILVER HAWK ima olovno telo tesko 18 g.Inace karakteristike imate na krusikovom
Mislim da je malo jasnije cemu koji metak sluzi, iako se ne kupi neki domaci metak,princip je isti i kod stranih. Ja imam IZ 153 u kalibru 12/76 retko kada koristim magnum metak, tek pred kraj sezone kada se divljac izvlaci na vece daljine.
Nadam se da sam malo pomogao u izboru metka za predstojecu sezonu:-).