UnboundFlame

Obećava
Poruka
78
Da li ste multipotencijalista (multipotentialite)?

Multipotencijalista je osoba sa mnogo interesovanja i kreativnih težnji. Drugi nazivi za multipotencijalistu je skener, polimat, generalist, renesansna ličnost modernog doba....

Ja sam neko ko jednostavno ne može da se fokusira na jedan cilj, i ne može da se specijalizuje u jednoj oblasti. Ma koliko to pokušavao, ne mogu. I često menjam interesovanja. Pre sam mislio da je to depresija ili ADHD, ali posle sam zahvaljujući jednoj knjizi shvatio da sam multipotencijalista.

Biti specijalista je sasvim okej. Društvu su potrebni takvi ljudi, specijalizovani za nešto. Ali, takođe, društvu su potrebni i multipotencijalisti. U prošlosti je bilo sasvim normalno da se čovek bavi sa više zanimanja. U današnjem vremenu se iz nekog razloga nameće specijalista, to se traži od svih nas na neki način, ali mi to jednostavno ne možemo.

Preporučujem dve možda i najpoznatije knjige iz ove oblasti:

Refuse to Choose!: Use All of Your Interests, Passions, and Hobbies to Create the Life and Career of Your Dreams - Barbara Sher

How to Be Everything: A Guide for Those Who (Still) Don't Know What They Want to Be When They Grow Up - Emilie Wapnick​

81FCn5cnaOL.jpg

31307672.jpg

Ja i dalje imam poteškoća...u smislu da se i dalje osećam izgubljeno....

Iz pomenute/preporučene knjige "Refuse to choose" primenjujem metod "The Scanner Daybook". To je neka vrsta dnevnika, u koji zapisujem sve moje ideje, da bih se nekako pokupio, da ne bih lutao mnogo, a možda sve to zatreba za kasnije. Biće dalje u knjizi i objašnjenja šta raditi, kako zarađivati za život kao multipotencijalista, ali polako, korak po korak.

Ja i dalje imam poteškoća...u smislu da se i dalje osećam izgubljeno....

Mislim da treba da staviš na papir šta te najviše zanima. Prvo se posveti tome, a zatim kreni sa drugim interesovanjima.
Ako nije tajna, šta te najviše zanima?

Biće dalje u knjizi i objašnjenja šta raditi, kako zarađivati za život kao multipotencijalista, ali polako, korak po korak.

Prvo treba da budemo odlični u svom radu, da bismo mogli da zarađujemo.. zato polako.

Da li ste multipotencijalista (multipotentialite)?
Da, ali sa nultim nivoom ambicije... Tačno me je bilo sramota kroz život da uopšte gajim ikakve ambicije, premda sam bila hvaljena za pisanje, crtanje, ručni rad, i raznovrsne hobije kao interesovanje za lekovitost svakodnevnih biljaka sa naših prostora i sl.
Mislim da je važno kod mladih dijagnostikovati i rešavati takav problem. Psiholozi/pedagozi su i te kako potrebni kao sastavni tj. redovni deo prosvetnog kadra-koji u ovom trenutku ionako jedva funkcioniše.
Čuje se naokolo, i to ne retko: "Mnogo hteo, mnogo započeo...", što bi značilo da je (mlada) osoba postizala odlične startne rezultate na više strana, a konačno nigde nije naročito poentirala. Nešto je u disperziji pažnje i nestalnosti, a nešto u dispozicijama da smo stalno na nekom novom početku, ne posvetivši se ničemu podrobnije i da bi uživali u plodovima svog rada.
Nije problem kada se mladi oprobavaju na mnogo strana i istražuju sopstvene potencijale, ali nastaje ozbiljan problem kada je očito da nekom pristaje čitav pregršt aktivnosti, a on/a ipak ne zna da sopstvene potencijale pretvori u neki dobar način života.

Da, ali sa nultim nivoom ambicije... Tačno me je bilo sramota kroz život da uopšte gajim ikakve ambicije, premda sam bila hvaljena za pisanje, crtanje, ručni rad, i raznovrsne hobije kao interesovanje za lekovitost svakodnevnih biljaka sa naših prostora i sl.
Mislim da je važno kod mladih dijagnostikovati i rešavati takav problem. Psiholozi/pedagozi su i te kako potrebni kao sastavni tj. redovni deo prosvetnog kadra-koji u ovom trenutku ionako jedva funkcioniše.
Čuje se naokolo, i to ne retko: "Mnogo hteo, mnogo započeo...", što bi značilo da je (mlada) osoba postizala odlične startne rezultate na više strana, a konačno nigde nije naročito poentirala. Nešto je u disperziji pažnje i nestalnosti, a nešto u dispozicijama da smo stalno na nekom novom početku, ne posvetivši se ničemu podrobnije i da bi uživali u plodovima svog rada.
Nije problem kada se mladi oprobavaju na mnogo strana i istražuju sopstvene potencijale, ali nastaje ozbiljan problem kada je očito da nekom pristaje čitav pregršt aktivnosti, a on/a ipak ne zna da sopstvene potencijale pretvori u neki dobar način života.
Da, slažem se sa tobom. Ima i ona stara mudrost: ako kopaš bunar na 10 mesta nećeš ništa postići, ali ako kopaš na jednom mestu, onda ćeš naći vodu. Ali, u tome i jeste caka, mi ne možemo da održimo fokus na jednom.

Da li bi želeo da postaneš veterinar? Mogao bi da budeš volonter u nekom azilu za napuštene pse?

Ukoliko nemaš kućnog ljubimca, pronađi ga. Uzmi iz azila, i mešanci znaju da vole, ne samo rasni psi i rasne mačke. 🙂
Nemam ambicije da postanem veterinar. Imao sam ranije tri mačke. Od kada su se roditelji preselili kod mene, poklonili smo mačke, jer se oni nisu slagali da imamo ljubimce u stanu. Da, slažem se da su mešanci divni.

Back