Gost
molim vas da mi kazete nesto o ovoj bolesti...siptomi,manifestacija,lek...hvala!!!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
dr:Mulipla skleroza je neuorloska bolest koja nastaje zbog demijelinizacije nerava(nerv gubi svoj omotac i zbog toga ne moze da prenosi impulse iz mozga kako treba).Imas pacijenta sa promenama u govoru,hodu,promenjenim refleksima,vrtoglavicama,nesvesticama,poremecajem funkcije mokrenja i seksualnim funkcijama.Jedna od dijagnostickih metoda je skener glave ali ima jos citava lepeza ispitivanja koja se sprovodi u neuroloskim klinikama.Sama bolest ima svoje periode pogorsanja i poboljsanja,leci se kracim kurama kortikosteroida,kod hronicnih progresivnih oblika koriste se imunosupresivi,za ostale simptome analgetici za bolove,miorelaksansi za misicne spazme...To je dugotrajna borba i pacijenta i porodice,takav pacijent zahteva visokospecijalizovanu fizikalnu terapiju,psihoterapiju a pre svega podrsku i ljubav svoje okoline.Ovo je najednostavnije sto sam mogla da ti objasnim jer samo objasnjenje simptoma multiple skleroze su strucni nazivi koji nemaju adekvatan prevod na svakodnevni govor.Srecno!
martinna:molim vas da mi kazete nesto o ovoj bolesti...siptomi,manifestacija,lek...hvala!!!
Danas saznam da je jednom mom poznaniku koji ima 34 godine nakon mesec i po ili dva odlaska kod lekara i ispitivanja otkrivena progresivna multiple skleroza..Simptomi su bili tada nemogućnost hodanja, jela...Mislili su da je u pitanju depresija.. jer se povukao u sebe, nije izlazio, devojku nema..Međutim otkriveno je nažalost ovo drugo..Kakve su prognoze, obzirom da već sad se jedva kreće..