Gost
molim vas da mi kazete nesto o ovoj bolesti...siptomi,manifestacija,lek...hvala!!!
dr:Mulipla skleroza je neuorloska bolest koja nastaje zbog demijelinizacije nerava(nerv gubi svoj omotac i zbog toga ne moze da prenosi impulse iz mozga kako treba).Imas pacijenta sa promenama u govoru,hodu,promenjenim refleksima,vrtoglavicama,nesvesticama,poremecajem funkcije mokrenja i seksualnim funkcijama.Jedna od dijagnostickih metoda je skener glave ali ima jos citava lepeza ispitivanja koja se sprovodi u neuroloskim klinikama.Sama bolest ima svoje periode pogorsanja i poboljsanja,leci se kracim kurama kortikosteroida,kod hronicnih progresivnih oblika koriste se imunosupresivi,za ostale simptome analgetici za bolove,miorelaksansi za misicne spazme...To je dugotrajna borba i pacijenta i porodice,takav pacijent zahteva visokospecijalizovanu fizikalnu terapiju,psihoterapiju a pre svega podrsku i ljubav svoje okoline.Ovo je najednostavnije sto sam mogla da ti objasnim jer samo objasnjenje simptoma multiple skleroze su strucni nazivi koji nemaju adekvatan prevod na svakodnevni govor.Srecno!
ej ne znam tachno ali treba proveriti...martinna:molim vas da mi kazete nesto o ovoj bolesti...siptomi,manifestacija,lek...hvala!!!
Nazalost nisu najbolja :-) Moj drug ima MS 6 godina, ali nema progresivnu MS, osim sto ima svoju terapiju, zivi normalno, dobio je dete... Takodje moj teca koji zivi u Svajcarskoj ima MS oko 15 godina, takodje bez nekih vecih komplikacija zivi.. Ono sto je interesantno je da MS ce mnogo pre dobiti ljudi koji zive u hladnijim delovima... Stattisticki je veoma mali broj obolelih na toplijim predelima.Danas saznam da je jednom mom poznaniku koji ima 34 godine nakon mesec i po ili dva odlaska kod lekara i ispitivanja otkrivena progresivna multiple skleroza..Simptomi su bili tada nemogućnost hodanja, jela...Mislili su da je u pitanju depresija.. jer se povukao u sebe, nije izlazio, devojku nema..Međutim otkriveno je nažalost ovo drugo..Kakve su prognoze, obzirom da već sad se jedva kreće..