муџахедини

Poruka
22.423
СУЂЕЊЕ БИВШЕМ МУЏAХЕДИНУ ЛИОНЕЛУ ДИМОНУ

ТУЖИОЦИ ТРАЖЕ 30 ГОДИНА

Димон се 1992. године обрео у БиХ гдје се прикључио јединици "Ел муџахедин". Оптужен и за пљачке и покушај атентата

ПAРИЗ - Тужиоци су у петак затражили казну од 30 година затвора за Лионела Димона, бившег муџахедина у БиХ, оптуженог за више оружаних пљачки и покушај атентата на југу Француске, јавио је Танјуг.
Димон је, према тужилаштву, био "други шеф банде из Рубеа", поред Кристофера Каза, такође бившег исламског борца у БиХ, који је убијен у полицијској засједи 1996. у Белгији.
Током суђења, које је почело 5. децембра, Димон (34) је негирао све везе са међународном исламистичком мрежом, са којом га повезују француски истражни органи.
Димон, поријеклом са југа Француске, из радничке породице са осморо дјеце, прешао је у ислам 1991, када су му биле 22 године, да би се наредне године обрео у БиХ, са још неколико француских конвертита, гдје се прикључио јединици "Ел муџахедин".
Димону се суди за акције у оквиру "групе из Рубеа", за више пљачки и покушај атентата у току министарског састанка групе седам најразвијенијих земаља 1996. у Лилу. Он је оптужен и да је у покушају бјекства пуцао на полицајце.
Послије бјекства из затвора у Сарајеву, гдје је служио казну од 20 година за убиство полицајца 1997. године, Димон је 2003. ухапшен у Њемачкој.
Сумња се да је највећи дио времена до хапшења провео у Малезији и Јапану, гдје је покушао да оснује исламистичку терористичку ћелију, спонзорисан од радикалне исламске групе Џама Aл-Исламија.
Димон се доводи у везу и са двојицом других бивших муџахедина у БиХ, Британцем Ендрјуом Роуом, алијас Јусефом Aбдулахом, алијас Јусефом Јамајканцем, који у Лондону служи затворску казну од 15 година због тероризма, као и Фатехом Камелом, осуђеним у Паризу за припадност међународној терористичкој мрежи.
Димон је, према исказима Јусефа Јамајканца, био задужен за куповину оружја у источној Европи и транспорт до Кавказа.

http://www.glassrpske.com/DesktopModules/Articles/ArticlesView.aspx?tabID=0&ItemID=5131&mid=11340
 

Back
Top