Mudrosti....

"Ti si dete svemira, isto kao i drveće i zvezde; imaš prava da budeš tu. A bilo ti to jasno ili ne, u svemiru se sve dešava baš kako treba."

- Melem za tinejdžersku dušu - Najbitnije - Maks Erman.

Intelektualnost

Intelektualno razvice jednog coveka ja najlakse, najbrze i – ako je odvojeno od istovremenog uzvisenja uma, ociscenja srca i duse – najopasnije.
Ono ja najlaske zato, sto zavisi samo od mnozine culnih utisaka i razumne klasifikacije i kombinacije istih. Za razvice svoga intelekta mi imamo pet cula, a za razvice ostale tri cetvrti coveka imamo cetiri Jevandjelja. Da bi postali intelektualci, za to nam sluze hiljade ucitelja, a da bi postali potpuni ljudi, za to nam na usluzi stoji samo – Hristos.
Reci: Ja sam intelektualac – znaci isto sto i reci: Ja sam cetvrtina coveka.
Otuda je ime „intelektualac“ jedino necovecno ime i jedna optuzba sebe samog.

Kada se covek mora setiti Boga?

I najgori covek se tri puta u zivotu mora setiti Boga:
- kada vidi pravednika da strada zbog njegove krivice
- kada on sam strada zbog tudje krivice
- kada mu dodje cas smrti
Tri puta u zivotu mora se zaplakati i najtvrdji gresnik:
- kada ga, gonjena od ljudi kao divljeg zvera, pomiluje majcina ruka
- kada ga bolesna i osamljena poseti njegov protivnik, donoseci mu darove i oprostaj
- kada mu na samrti dodje svestenik i kaze: Ne boj se, Bozja milost ja veca od tvojih grehova!
Tri puta covek sam sebi lici na Boga:
- kada mu se rodi sin
- kada shvati i usvoji Hrista
- kada se pomiri sa svojim stradanjem za pravdu

SLABIC

Zlocin ja slabost, a ne snaga. Zlocinac je slabic, a ne junak.
Zato smatraj svoga zlotvora uvek kao slabijeg od sebe, pa kao sto se ne svetis slabom detetu, ne sveti se ni zlotvoru. Jer on nije zlotvor po snazi, nego po slabosti.
Tim nacinom gomilaces snagu u sebe i bices kao more, koje se ne izliva da potopi svakog derana, sto se u nj baca kamenom.

Ubijanje duha slepom verom koja ne podleze sumnji ne razlikuje se mnogo od ubistva fizicke prirode.I jedno i drugo su nasilje nad covekom na koje neki ljudi svojevoljno i rado pristaju jer na taj nacin svoje breme prebacuju na nekog drugog. Nije li tako lakse?

Back