Mudrost što život znači

„Никада не реците да волите некога ако никада нисте видели његов бес, лоше навике, апсурдна уверења и противречности. Свако може да воли залазак сунца и радост, само су неки способни да воле хаос и пропадање." Марио Варгас Љоса
FFDgrxQXwAQRrdW

Ако вам неко дође да вам каже да неко лоше говори о вама, не покушавајте да се браните, већ одговорите:
„Сигурно је незналица за моје друге грешке, иначе не би говорио само о овим“.

Епиктет
FE9NBHoXsAAyB8I

„Само неуки, неразумни људи могу да сматрају и да је прошлост мртва и непролазним зидом заувек одвојена од садашњице.
Истина је, напротив, да је све оно што је човек мислио и осећао и радио нераскидиво уткао у оно што ми данас мислимо, осећамо и радимо.
Уносити светлост научне истине у догађаје прошлости, значи служити садашњости“.

I.Andrić

„Ako mi, građani, ne podržavamo naše umetnike, onda žrtvujemo svoju maštu na oltaru
sirove realnosti i završavamo tako što ne verujemo ni u šta i imamo bezvredne snove.“
– Yann Martel, Life of Pi

umetnost-citati-foto-unsplash.jpg

„Prava svrha umetnosti je da, najpre, kultiviše duhovnu prirodu samog umetnika.“
– George Inness

Geniji, sposobni da odbace svoj individualni karakter i namere, promišljeno posmatraju svet i, zahvaljujući svojoj objektivnosti, primećuju ono što drugi ne vide. Zato su svi dobri umetnici u stanju da na svojim delima, kako u pesmama tako i na slikama, preko pojedinačnog prikažu opšte.
Šopenhauer

TRAŽIM LJUDE, ŠTO VIŠE LJUDI,
KOJI IMAJU NEOGRANIČENU SPOSOBNOST UVERENJA
DA NE POSTOJI NEŠTO ŠTO JE NEMOGUĆE UČINITI
(H. FORD).
Ako doživiš sebe kao jedno sa drugima, shvatićeš da sve što radiš drugima
- radiš sebi, i da sve što radiš sebi - radiš drugima.
Poli

„Изнад свега, немојте лагати себе. Човек који слуша сопствену лаж достиже тачку да не може да разликује истину у себи или око себе и због тога губи свако поштовање према себи и према другима. И без поштовања, он престаје да воли.
Фјодор Достојевски
FKv12RXWYAEXajA

Da primaknem malo sebe drugma :

Ako me pogled drugih osudi ne vredi !
Ne osećam se osudjenim
Ako me tudji jezik prezire ne vredi !
Sam biram da budem voljen
Ne primam poklone iz tih ruku
Da me ne čuvši i tražeći obrazloženje , već smatraju osudjenim

FJOHocxXMAUfqkd

FMHbzbxWYAAT9Ea

„Из искуства знам да само у ретким приликама нађемо некога коме можемо тачно да пренесемо своје расположење, некога са ким савршено комуницирамо. Готово је чудо, или неочекивано богатство, пронаћи ту особу."
Харуки Мураками

Back