Mudrolije - saveti

razgovaram s Bogom.

“Dakle, ti bi želio razgovarati sa mnom?” reče Bog.
“Ako imaš vremena” rekoh.
Bog se nasmiješi.
“Moje je vrijeme vječnost. Što si me kanio pitati?”
“Što te najviše iznenađuje kod ljudi?”

Bog odgovori:
“Što im je djetinjstvo dosadno.
Žure odrasti,
a potom bi željeli ponovno biti djeca.
Što troše zdravlje da bi stekli novac,
a potom troše novac da bi vratili zdravlje.
Što razmišljaju tjeskobno o budućnosti,
zaboravljajući sadašnjost.
Na taj način ne žive ni u sadašnjosti, ni u budućnosti.
Što žive kao da nikada neće umrijeti,
a onda umiru kao da nikada nisu živjeli.”

Bog me primi za ruku.
Ostadosmo na trenutak u tišini.
Tada upitah:
“Kao roditelj,
koje bi životne pouke želio da tvoja djeca nauče?”

Osmjehujući se, Bog odgovori:
“Da nauče da nikoga ne mogu prisiliti da ih voli.
Mogu samo voljeti.

"Nismo se tražili, samo smo se našli... A sada tako nađeni kao da se opet tražimo. Možda je to smisao ljubavi, ta lepota neizvesnosti... Čekanje na nedočekano, nadati se u beznađu, grliti se bez zagrljaja, ljubiti se bez poljubaca, prožimati se u mislima... I spoznaja da smo tu negde. Tako blizu a tako daleko...Problem je bio u meni, flegman, hladan k'o špricer. Moje lice je bilo sve osim izlog mojih emocija. Sad sam došao da je pogledam u oči. Nakon toliko godina. Da joj pričam dušom..." ♥

"Ponekad poželim da sam neka druga, neka koja zna držati jezik za zubima, koja se zna lažno smeškati i podilaziti…Neka, koja voli na brzinu, zaboravlja još lakše…Volela bih da sam neka druga, snažnija, sigurnija, sebičnija…A onda stanem…Nasmejem se i shvatim…Zaista je lepo kad se izdvajaš od gomile "istih"…" ♥

“Zašto se mene bojiš? Nisam ti ja pretnja, on ti je pretnja. Kad znaš da sam u svakoj njegovoj misli, u svakom njegovom uzdahu i odlutalom pogledu. Kad znaš da te nikada neće gledati kao što je mene gledao… Kad znaš da mu nikada nećeš biti važna, kao što sam ja bila, i jesam. I ne krivi me kad ti okrene leđa i odbije te, krivi njega jer je kasno shvatio da neke šanse koje propustiš, nikada ne dobiješ ponovo. A kaješ se za njih, doživotno.” ♥

“Na putu da postanem pokvaren dečko, sreo sam nju… Njenim ulaskom, u moj život, periodni sistem elemenata postao je potpun. Čini mi se da je to mesto oduvek bilo rezervisano samo za nju i da je oduvek čekalo da se ona pojavi. Taj trenutak bio je za mene veoma važan, jer bi, da nije bilo tako, moj život otišao u drugom pravcu. Uz nju sam dobio motiv , mada to nije dovoljna reč za nju, jer je ona oduvek bila više od toga. Bila je moja moralna vertikala, neko naspram koga sam određivao svoje kriterijume prema svemu. Probao sam sve. Sad sam konačno njen. Ona zatvara krug. " ♥

Postoje oni od kojih ne možete otići i oni kojima se uvek vraćate. Postoje i oni od kojih ste otišli, a oni jos uvek nisu otišli od vas. Susretanja, sudaranja... Slučajni i namerni saputnici… Istopljena prijateljstva… Promašene ljubavi… Poneki ispušten znak...
Gde tebe da smestim? U one od kojih ne
idem, ili one kojima se uvek vraćam?

94P6W.jpg

"- Када сам био мали , молио сам се сваке вечери за нови бицикл.
Када сам схватио како Бог фунционише, отишао сам и украо бицикл и затим сам молио Бога да ми опрости. "

Back