Mr Sal-ova mentalna radionica

Džek svih zanata

Veoma poznat
Poruka
14.802
Evo malo da se trznemo i kontamo...

Ja sa svojih 14 godina sam zamislio jeftin laser.

Ovako.
Izvor svetlosti, kroz lupu..przi papir.
Taj snop svetlosti, koji przi, usmeriti kroz jos manju lecu. Koliko bi mu se toplotna snaga povecala?

Znaci, prva leca bi bila precnika recimo 5 cm.
Druga, koja bi uhvatila tu svetlost, kolikog obima bi trebala biti uzimajuci sve u obzir?

I koja bi bila toplotna "snaga" izlaznog snopa svetlosti kroz taj drugi "filter ili sta ja znam"?

Ili kako napraviti telekomunikacioni satelit od pastete, alu folije i bakarne zice?
Naravno, u svojstvu reflektora, a ne pojacivca a kamoli analogno/digitalnog konvertora?

Sad mi pada na um i perpetuum mobile, ali nemojte sa usuditi slucajno to spominjati....:):):)

Znaci, pasteta (konzerva), srafciger, moze i tava, sa malo zice...ako ko i uglavi vodokotlic, super....:):):)

Zanimljiv je taj laser, jesi mislio prvo socivo da buse sabirno a drugo rasipno da bi dobio koherentan snop? Ako su oba sabirna samo si priblizio ziznu daljinu u odnosu na varijantu sa jednim. Cak i ako je drugo rasipno, mislim da fotoni nece imati dovoljnu energiju da glume laser, davno sam to ucio, mrzi me da googlam sad, fotoni se pod dejstvom el. polja ubrzavaju unutar HeNe valjka (ili neki drugi materijal) i vise puta odbijaju od zidova (osnove valjka) koji glume selektivno ogledalo, dok ne nakupe dovoljno energije da mogu proci kroz ogledalo, tako da napolje izlaze samo oni sa velikom energijom. To ga i cini laserom, lako je snop stanjiti posle.

Eh, jest bilo lijepo biti mlad. Ništa ne znaš a misliš da znaš sve. Koje su samo meni ideje padale na pamet u tim godinama, sve bolja od bolje.
Poslije odrasteš, naučiš ponešto i vidiš da od svega toga što si nekad zamišljao nema ništa. Ali, svejedno, osjećaj je fantastičan.

MadnessMaster:
Sine, knjigu (iz fizike) u šake, LASER nema mnogo veze sa sabirnim sočivom (ono se koristi u laserskim uredjajima), ali se laserski zrak ne pravi tako...Jbg, ništa od Nobelove nagrade...

Sine, nisi dobro procitao prvi post....

To sam ja zamisljao sa 14 godina tako...pre ravno 24 godine.
Umesto sto sam dzerk-off-ovo po 5 puta dnevno, ja sam mozgao kako da napravim nesto slicno laseru u domacoj radinosti, nesto cime bih progorevao cvrste objekte.

Knjigu u sake? Moze sine, ali samo neki dobar sf, tvrdi po mogucnosti, a i sajberpank je rado vidjen mojim ocima.

Inace, dete moje drago, tema je "mentalna radionica" ili kako od nicega napraviti nesto, koristeci mastu i mastanje.....kontas ili da ti nacrtam, sve u bojama.

Umesto da dzerk off-ujes nesto ovuda, daj ti nesto za ovu temu, pa makar i za nobelovu...

Da vam ispricam kakav sam razgovor juce imao sa mojom cerom, a za one koji ne znaju moje starije dete ima 10 godina i sada je u 3. razredu.

Vodili smo pricu o tome koliko je svemir stvarno veliki, pa sam to pokusao da joj objasnim na primeru kako bi trebalo 40 miliona godina da se vozi obicnim kolima do najblize zvezde.
Evo sta je bio njen komentar na to....
- Onda bih ja povela na put moju decu, pa bi onda ona nastavila put, pa njihova deca posle toga, i neko bi stigao tamo na kraju.

Moja cera je zamislila ''generacijske svemirske brodove'' ! :-)
Nije lose za 10 godina ;-)

Ako dozvole ovi kreteni sto kroje globalnu i lokalnu politiku zarad svog sitnog interesa.....

Sta mislite, da li bi se sada mogao napraviti gen brod, pod uslovom da postoji svemirski lift, ili neki jeftiniji i manje komplikovaniji nacin dizanja tereta "gore" od raketnog?

Ja mislim da bi ga mogli "sprciti"....Pogon bi bio mozda problem, ali to neka klinci na istom usavrsavaju...:):)

Ma kad izadje u svemir, das mu jedan pravi impuls i ide sam posle, nema otpora vazduha :D Samo treba da pogodi zeljenu planetu, za to mogu i neki mali motorcici za mala skretanja. Pitanje je kako bi zivot u svemiru uticao na iduce generacije (jel bese kosmonauti imaju problem sa kostima? ne secam se), slabija gravitacija, nedostatak bakterija? Da ne pricam o nemogucnosti brze voznje :D

Back