Mozgalice, logičke zagonetke, glavolomke, teški zadaci...

......................:lol:

Pa u prenosnom smislu ne mogu da ti kažem 2014 godina, pošto čisto sumnjam da je čovek neke stvari zaključio čim je se rodio, i neću ni da preciziram da li je to uradio sa dvadeset ili sa trideset gidina.

Drugo, ne znašti ni o čemu se priča.

I ko ti je rekao da ja tražim odgovor?! Ja pričam da treba da se čudiš na šta je dat odgovor, a čudio se i Ajnštajn.

Ako ti treba obrazloženje.....

- Ukupan broj poena je 152.
- Znači da je svako imao po 76.
- Pogodci su: 1, 1, 5, 5, 5, 5, 10, 10, 10, 25, 25, 50.
- Ako je drugi igrač u prva dva gadjanja imao 26 poena, a pogadjao je i svaki preostali put - onda on nije pogodio centar, jer bi već sa trećim gadjanjem imao 76 poena (26 plus 50 = 76)
- To znači - Prvi igrač je pogodio centar (50 poena)
- drugi igrač je imao 26 poena iz dva gadjanja, a to može samo ako su mu pogodci 25 i 1.
- prvi igrač takodje mora imati 1 u meti, jer jedino tako može stići do 76 poena.
- dakle, prvi poeni prvog igrača su 50 i 1 (prvi otkriveni, ne redosledom)
- posle prvog kruga razlika u poenima je 25, tako da se moraju nadoknaditi ti poeni drugom igraču
- to znači da druga 25-ica pripada takodje njemu
- a prvom igraču 5
- sada je razlika smanjena na svega 5 i to treba uzeti u obzir pri raspodeli preostalih bodova
- pošto ima tri desetice i tri (preostale) petice, znači da drugom igraču ide jedna desetica više (odnosno prvom jedna petica više)

Tako dobijamo:
Prvi igrač: 50, 1, 5, 10, 5, 5.
Drugi igrač: 25, 1, 25, 10, 10, 5.

Hvala za rešenje prošle mozgalice.Imam još jednu:Svaka karta sa jedne strane ima slovo, a sa druge strane broj.Treba da proverimo pretpostavku: Ako je sa jedne strane karte samoglasnik, onda je sa druge strane te karte paran broj.Koju kartu treba da okrenemo da bismo iz jednog pokušaja proverili pretpostavku.PRVA KARTA JE A, DRUGA JE K, TREĆA JE 8, A ČETVRTA JE 5.Treba mi i obrazlozenje :D

Hvala za rešenje prošle mozgalice.Imam još jednu:Svaka karta sa jedne strane ima slovo, a sa druge strane broj.Treba da proverimo pretpostavku: Ako je sa jedne strane karte samoglasnik, onda je sa druge strane te karte paran broj.Koju kartu treba da okrenemo da bismo iz jednog pokušaja proverili pretpostavku.PRVA KARTA JE A, DRUGA JE K, TREĆA JE 8, A ČETVRTA JE 5.Treba mi i obrazlozenje :D

Nije mi najjasnije kakva je postavka.
Misli se na prave karte i na samo ove četiri navedene?
I na slova u pravim kartama - A, J, Q, K ?
Ako je sve to - onda bi trebalo da brojevi imaju neke veze sa slovima.
Možda da se dobiju vrednosti slovnih karata.
Onda bi, možda, preostali brojevi bili - 6 i 7.
Onda je, sigurno, jedini samoglasnik A.
Ako idu veći brojevi unutra....
onda je A = 6.

6+ 7 = 13
5+ 8 = 13
6+ 5 = 11
7+ 5 = 12
6+ 8 = 14

Mada meni ovo ne izgleda kao pravilno rešenje.

Ne dade ti objašnjenje za ovaj zadatak.
Sada vidim da sam prošli put pogrešno shvatio - pretpostavku kao postavku, pa potpuno omašio zaključak.
Ipak - nisi objasnio:
Da li su u opticaju samo slova na pravim kartama (dakle - svega četiri: A; J; Q I K ) ili sva slova?
(u postavci su upotrebljena baš A i K, kojih i ima u kartama)
Ako su samo ova "kartaroška" slova u pitanju - onda je rešenje prejednostavno.
Treba okrenuti kartu sa "A".
Ostala slova, naspram 8 i 5 su Q i (ili) J, a to nisu samoglasnici.

Valjda nije bilo...

Potrebno je napisati desetocifreni broj sa sledećom osobinom:

Prva cifra pokazuje koliko se puta cifra 1 pojavljuje u tom broju
Druga cifra pokazuje koliko se puta cifra 2 pojavljuje u tom broju.
Treća cifra pokazuje koliko se puta cifra 3 pojavljuje u tom broju.

.
.
.
.
.

Deveta cifra pokazuje koliko se puta cifra 9 pojavljuje u tom broju
Deseta cifra pokazuje koliko se puta cifra 0 pojavluje u tom broju.

Rešenje postoji i jedinstveno je.

Back