Možete li da zamislite svet bez interneta?

• Začetnik teme Začetnik teme acabg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

acabg

Buduća legenda
VIP
Poruka
29.631
Na današnji dan 1990. Tim Berners Li napravio je dokument u kojem predlaže razvoj World Wide Weba. Već do Božića su imali osnove i prvi browser.

209330654356485b58e80c2411472133_wide.jpg

Foto: Thinkstock​

Tim Berners Li s pravom se nalazi na mnogim listama najvažnijih ljudi 20. veka, a bez rada ovog naučnika na CERN-u teško bismo mogli da zamislimo današnji svet. On je u martu 1989. godine napravio predlog za deljeni informacioni sistem jer su se podaci na kojima su mnogi sektori radili mogli lako da se izgube.

Razni sektori koristili su različite računara i softverske sisteme zbog čega nisu mogli međusobno da komuniciraju, a ako bi hteli da nađu nešto detaljno što je na drugom računaru, morali bi se fizički prebaciti i tamo do kraja obaviti pretragu, a problem je bio i ako nisu znali tačno šta traže.

Zbog toga je Berners Li osmislio rešenje da stranice s dokumentima imaju linkove u mreži računara i da se klikom miša može doći do jednog i drugog podatka, a možda i nečeg sasvim četvrtog. Taj prirodniji način komunikacije s računarom trebalo je da olakša potragu za informacijama na međusobno povezanoj mreži. Da bi to sve bilo moguće, stranice su morale imati oznake u zajedničkom jeziku koji je Berners Li nazvao hipertekst, odnosno HTML koji je i danas temelj internet stranica. Ako bi svako mogao besplatno da kreira te stranice, onda bi imali i 'worldwideweb', odnosno svetski povezanu mrežu podataka.

Berners Li je 12. novembra 1990. s kolegom Robertom Kailiauom objavio dokument WorldWideWeba koji bi se razvijao u dve faze. Prvo bi se implementirali jednostavni pretraživači, a potom bi se omogućilo drugima da dodaju novi materijal.

Dokument je spominjao i ekstra multimedijalne mogućnosti poput videa i zvuka, ali to im tada nije bilo na listi prioriteta.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?yyyy=2015&mm=11&nav_id=1063278

Pre uvodjenja interneta se lepo druzilo gledao se tv slusao radio citale se novine islo se u bioskop bilo je mnogo bolje :)

internet je odlicna stvar . baza podataka , prenos informacija znanje jednom recju .

bez njega bi zivot bio kao 80 - ih godina proslog veka .saznajes iz novina i sa radija i tv-a ali tada saznajes samo ono sto tvoja vlast hoce.

ovako imas informacije iz celog sveta i recimo mozes saznati neposredne utiske svedoka tih dogadjaja

iskljuci se sa neta , zasto patis ako vec ne zelis da ga imas.

Zato sto mi pratimo vreme a ne vreme nas . (posao ,kontakti itd )

Ja kao jedinka necu biti srecniji sam nego sa onima koju su isto srecni bez interneta odnosno da nisu hodajuci zombiji koji bulje u telefone i pred monitorom,vise nista ljude ne moze uciniti srecnim . Sve je brzo ,sve turbo nesto ,nema opustanja ,sve se izgustira za par dana ,svako cudo 3 sata ne tri dana .
Secam se kad su moji uzeli prvi muzicki stub sa dve kasete ,u tome se bre uzivalo godinama . a gle ovo ...gde svi zure ...kuda ...zasto ...sad ako nemaju protok 20 mb nece ni da skidaju nista ,nece se ''smaraju'' a da ih pitas gde toliko zure ne znaju ni sami .
Da skratim ,sto sam stariji ovaj napredak tehnologije mi tesko pada ,tehnologija napreduje mi nazadujemo . nema mira ,dozivljaja ,iskustva .

Ja kao jedinka necu biti srecniji sam nego sa onima koju su isto srecni bez interneta odnosno da nisu hodajuci zombiji koji bulje u telefone i pred monitorom,vise nista ljude ne moze uciniti srecnim . Sve je brzo ,sve turbo nesto ,nema opustanja ,sve se izgustira za par dana ,svako cudo 3 sata ne tri dana .
Secam se kad su moji uzeli prvi muzicki stub sa dve kasete ,u tome se bre uzivalo godinama . a gle ovo ...gde svi zure ...kuda ...zasto ...sad ako nemaju protok 20 mb nece ni da skidaju nista ,nece se ''smaraju'' a da ih pitas gde toliko zure ne znaju ni sami .
Da skratim ,sto sam stariji ovaj napredak tehnologije mi tesko pada ,tehnologija napreduje mi nazadujemo . nema mira ,dozivljaja ,iskustva .
Ima nekad i veoma dobrih stvari,sto mozes naci na netu,a da ne ides nigde.Svaka novija stvar za starije,medju koje i ja spadam,tesko podnosimo.Ili se pridruzi ili ostavi.Nema druge.

trudi se da komandujes svojim zivotom a ne on tebi .

ono sto moras moras a sve sto ne moras organizuj kako zelis.

pa sta ako svi zure , ti nemoj . nek zure i lete , ti organizuj svoj tempo .

Sve je do naseg pogleda na neste, u ovom slucaju internet. I kao sve ostalo, i on ima lose i dobre strane. Na nama je da izvucemo sto bolje, a da lose pokusamo da zaobidjemo. Niko nas ne tera da ga zloupotrebljavamo, ili da pratimo nesto...Sumnjivo :)
Meni je drago sto postoji, posmatram ga kao neku ogromnu knjigu, u kojoj mogu pronaci bilo sta sto me interesuje. Pa je tu i brza komunikacija sa ljudima, razmenjivanje misljenja i iskustava.
Svakako mogu da zamislim zivot bez interneta, jer se moj zivot ne zasniva samo na njemu, ali mi ne smeta sto postoji.

Back