Možete li da kontrolišete empatiju ?

Prvo što mi pada na pamet su prošlogodišnje poplave. Ok, kompletna srbija se uzjеbala oko toga, što je u redu, tako i treba da bude... Međutim, istovremeno je vladala bogznakakva ogorčenost zašto svetski mediji ne prenose aktivnije o dešavanjima (''ne vole nas, oće da pocrkamo u vodu'', rekao bi tipični Milojica). Na kraju se i Sv. Novak uključio, prozvavši na jednoj od preski zapadnu javnost i upotrebivši famoznu sintagmu ''biblical proportions'' za poplavu. Petica sa zvezdicom za marketing.

E sad, koliko ljudi ovde može da se seti ovoga: https://en.wikipedia.org/wiki/2014_India–Pakistan_floods ?
...ili ovoga: https://en.wikipedia.org/wiki/2014–15_Malaysia_floods ?

Ne da nećete moći da se setite, nego ni tada, u sred dešavanja, niste imali pojma da se dešava. Iako ste vest sigurno negde videli/čuli.
Ne samo što takve stvari ostavljaju na nas utisak kao, što bi rekla ND, meteorološki izveštaj, nego se te vesti zaista i smeštaju u blok sa vremenskom prognozom.

Sama psiha ima ima svoje mehanizme kojima "kontroliše" šta je to što će nas dotaći na ovaj ili onaj način (sem kod psihopata, njih ne dotiče ništa).

Razlog za taj odbrambeni mehanizam je dvojak:
1. čovek uglavnom saoseća za druge i saoseća sa drugima u onim situacijama koje može da percipira kao lične ili bliske ili njemu važne ili po njegovom vrednosnom sistemu najviše vrednosti
2. psiha je tako skrojena da su resursi empatije donekle ograničeni, pa je u situaciji 21. veka u kojoj smo bombardovani sa svih strana vestima i informacijama o ovim i onim stradanjima, poplavama, tučama, sakaćenjima i ostalo, nemoguće po ceo dan sedeti u sobi i empatisati sa bližim i daljim stradalnicima o kojima saznajemo svakodnevno

Inače, što se tiče definicija empatije, ima ih raznih, i kognitivnih i emocionalnih, a neka najprihvaćenija je kombinacija kognitivne i emocionalne, pa se kaže da je empatija saosećanje za druge, a simpatija saosećanje sa drugima iliti emocionalna naklonost.

Jeste... ono sto nam je blize nekako je jace.

Mene je jutros dirnuo decak na pijaci od kog sam kupila breskve. Ima 12 god. i radi-razvrstava ih, meri,... na raspustu je a ustao je pre 5h. Naravno da sam mu ostavila za sladoled. Ostavi neko i mom sinu dok prodaje suvenire. Blisko mi je pa dirne vise nego nesto drugo...

Empatiju ne treba kontrolisati.Treba je nesdedimice siriti svuda oko nas.Ja sam jutros ( sedam sati ujutru) kupio dnevne novine "Blic".To je nedeljno izdanje,kosta 4O din.primerak.Samo sto sam ih kupio,prilazi mi jedan,ocenih odmah,jedan od onih jadnih penzionera-desperadosa.Molim vas upita me:Dali bih mogao samo da
pogledam naslove u novinama.Ja ga pogledah,i pruzih mu novine.On rece,odmah vam vracam.Ne,rekoh.Ja sam ih vec procitao.Pezioner mi bog zna,kako zahvali,
a ja odoh,ikupih drugi "Blic".Eto,dokle je pao standard penzionera.Da vam neko zahvaljuje za jedne novine,ko da ste mu ucinili nesto veliko.

pa tako sto se naucis tzv samozivosti ..da te bole za svakoga samo da je tvom d..dobro
msm kako brate da zavrnes nekog lika za kamaru para ako imas mepatiju I sposbnost empatickog uzivljavanja I dozviljavas njegovu nesrecu propast I da njegova deca I porodica trpe ..jer si mu npr uze gomilu neke robe koje mu nisi plati o bole te da mu platis I imas million nacina da izbegnes sa pravne strane obavezu placanja
uspeh u srpskom bizmisu je obrnuto srazmeran empaticnosti I sposobnosti za empaticko uzviljavanje ( saosecanje ) tj sto manje saosecas s ljudima lakse ih deljes za lovu

Back