Možete li da kontrolišete empatiju ?

ghost-protocol

Primećen član
Banovan
Poruka
869
Obično reagujemo na ljude iz neposredne blizine, okruženja koji imaju neku muku, bolest...,
šta je sa ostalima tamo negde daleko ?

Tragedija može da obuhvati svaku jedinku i svaka jedinka ima muku samu za sebe

Koliko je ta muka tragična kada je u 'blizini' a koliko kada je negde 'tamo daleko' ?...Daljina briše tragove i osećanja ?

Koliko smo objektivni u ljudskoj nesreći polazeći od toga da - "Sve što se dešava i nije toliko strašno samo da se ne dotiče mene" ?

p.s.

tema nije o azilantima, tako da ne idete u tom smeru

Obično reagujemo na ljude iz neposredne blizine, okruženja koji imaju neku muku, bolest...,

Koliko je ta muka tragična kada je u 'blizini' a koliko kada je negde 'tamo daleko' ?...Daljina briše tragove i osećanja ?

Koliko smo objektivni u ljudskoj nesreći polazeći od toga da - "Sve što se dešava i nije toliko strašno samo da se ne dotiče mene" ?

p.s.

Jako teško, ali mogu, tj. moram. Previše sam saosećajna i potresanje na svaku dramu mi crpi energiju.
Bolje je da pomognem ako mogu onima koji su mi blizu, nego da zbog te daleke nevolje puštam suze saučešća koje suštinski ništa ne znače.

p.s.

Nisam mogla, pa sam naucila i od tad me mnogo manje boli glava.

Jako teško, ali mogu, tj. moram. Previše sam saosećajna i potresanje na svaku dramu mi crpi energiju.
Bolje je da pomognem ako mogu onima koji su mi blizu, nego da zbog te daleke nevolje puštam suze saučešća koje suštinski ništa ne znače.

može li se svakom pomoći?
kako se osećaš kada znaš za činjenicu da ne možeš svakom da pomogneš?

- - - - - - - - - -

Nisam mogla, pa sam naucila i od tad me mnogo manje boli glava.

znači ignore ?

p.s.

Не разумем питање.

Како да ли могу да контролишем емпатију?
Емпатија је наш увид у нечије емотивно стање, а не саживљавање.

Увид, обично, имам фантстичан. Али да разумем увек нечије емоције, не разумем их.
У том смислу умем бити прилично неосетљива.

Pritajeni psihopata :zper:
Prirodno nisam dok ne vidim
Ako cujem da je poginulo ne znam koliko u zalivu to mi je kao da slusam météo
Kad pocnem da zamisljam porodice,sudbine tu mi bude tesko
A kako ti?

u kom smislu - psihopata ?

znači izginuće u zalivu je po defaultu...okejjj :)

a koliko ti bude teško kad počneš da zamišljaš porodice i sudbine ?

Не разумем питање.

Како да ли могу да контролишем емпатију?
Емпатија је наш увид у нечије емотивно стање, а не саживљавање.

Увид, обично, имам фантстичан. Али да разумем увек нечије емоције, не разумем их.
У том смислу умем бити прилично неосетљива.

kada imaš uvid u nečije emtovno stanje(nesreću), da li ga sažaljevaš ili samo okreneš glavu
i nastaviš da gledaš da ti ne zagori ručak ?

drugo boldovano:

iz razloga ?

- - - - - - - - - -

Pa ne. Nisu oni bili to, samo ja nisam znala da filtriram.

koji 'oni' ?

- - - - - - - - - -

Само да закључим да бркате емпатију и симпатију тј. саосећање. :lol:

a ti si pobrkala romantiku sa humorom

Искључи сујету, прелистај појмовник. Не правиш разлику између емпатије и саосећања/ симпатије.

Имати емпатију значи имати УВИД у нечије стање- типа капираш да је човеку тешко, да га емотивно нешто боли и сл.
А саосећање/симпатија је кад се саживиш са тим емоцијама па и тебе самог боли туђа патња.

Сад још једном прочитај шта сам ти написала у претпоследњем посту.

Искључи сујету, прелистај појмовник. Не правиш разлику између емпатије и саосећања/ симпатије.

Имати емпатију значи имати УВИД у нечије стање- типа капираш да је човеку тешко, да га емотивно нешто боли и сл.
А саосећање/симпатија је кад се саживиш са тим емоцијама па и тебе самог боли туђа патња.

Једино што се у нашем народу симпатија чита као свиђање а то је погрешно.

sujeta uopšte nije u opticaju...bar ne prema temi

boldovano:

kako povezuješ saosećanje sa simpatijama i preko svega toga staviš empatiju u isti koš ?

a empatiju je samo uvid u stanje nečije nesreće bez obzira da li te to dotiče ?

sujeta uopšte nije u opticaju...bar ne prema temi

boldovano:

kako povezuješ saosećanje sa simpatijama i preko svega toga staviš empatiju u isti koš ?

a empatiju je samo uvid u stanje nečije nesreće bez obzira da li te to dotiče ?

Стварно ми није јасно како си закључио да све трпам у исти кош. :lol:

Лепо ти рекох да је емпатија појам за себе и значи само увид, без обзира да ли те дотиче емотивно.

Људи се рађају са различитим дијапазоном емоција које могу да осете и са различитим емотивним потребама.

Али ако особа није у стању да увиди (има емпатију) и најтежу патњу других људи, онда је реч о психопати.

Пластичан пример бр. 1
Нафурана барбика поломила штиклу и плаче из свег гласа, пада у транс, губи разум па и свест.
Ок, капирам да јој је тешко и да је то за њу трагедија њене личности али ја заиста не могу да се саживим с тим болом који јој пара срце. ;)

Пластичан пример бр. 2
Непознатој особи умире дете.
Увиђам њену тугу, и мени је тешко, деси се да не могу ни сузе да савладам.

Схваташ разлику?

Opstanak nas i nasih najblizih je na prvom mestu, mozda je to sebicno, ali je tako.
Koliko dnevno ljudi umre od gladi? Koliko u nasem gradu, koliko njih nema krov nad glavom?

Sazalimo se, ljudi smo, nekada koliko-toliko pomognemo tim ljudima, ali to je to. Ako bi se za svaciju nesrecu potresli, zivot bi bio mnogo tezi.

Back