Možemo li se osigurati od RAZVODA?

Pošto sam na sopstvenoj koži osetila šta znači ostati bez partnera, sam, sa decom... pade mi nešto na pamet: da li naše pravosuđe ili osiguravajuće kuće poznaju mogućnost osiguranja u slučaju razvoda a nakon utvrđivanja krivice. Npr. suprug je napušta i odlazi s drugom ženom... tipičan scenario. Elem, može li ostavljena žena, osim alimentacije za decu, dobiti još neko pokriće od tog junaka u ovoj našoj demokratskoj zemlji?

Nisam sigurna
A sto ne konsultujes nekog advokata?
Mislim da ovde neces naci neki tacan odgovor na postavljeno pitanje

Pošto sam na sopstvenoj koži osetila šta znači ostati bez partnera, sam, sa decom... pade mi nešto na pamet: da li naše pravosuđe ili osiguravajuće kuće poznaju mogućnost osiguranja u slučaju razvoda a nakon utvrđivanja krivice. Npr. suprug je napušta i odlazi s drugom ženom... tipičan scenario. Elem, može li ostavljena žena, osim alimentacije za decu, dobiti još neko pokriće od tog junaka u ovoj našoj demokratskoj zemlji?

pazi,sto se mene tice ne bih ti ni alimentaciju dao :mrgreen:

salim se u neku ruku.....ali u neku ruku se i slazem.

ALI....da li si se zapitala,da to kada uradi zena tj. nesto skrivi treba zastititi muskarca i zena da placa njemu tj em da joj uzmu alimentaciju em da ona njemu placa......:rtfm:

ja sam za to-da se ukine unapred alimentacija i da se sve utvrdjuje ko je kriv i da taj placa bez obzira da li on/a hrani decu ili ne.

kada muskarac zayebe da placa on kada zena ona i to je to.

e samo sto bi sudski proces za to bio veoma tezak i nedokaziv tj taj koji je i ako se radi o tebi ostavio nekog kako ces ti to da dokazes na sudu.....da ti veruju na rec.....pa on moze da kaze da si mu opsovala majku ili ga gadjala tanjirom ili da si te je zatekao sa 5 muskaraca odjednom.........tesko draga moja.

Poslednja izmena:
U brak se dobrovljno stupa... Zasto bi neko bio kaznjen, ako doborvoljno zeli da ga napusti?

zato sto se javno zaklinje ono-u zivotu i smrti.....i slicno.......dakako ne MOZE biti kaznjen...

ali da treba treba i to kao najgori kriminalac....cu gluposti zasto razloga je milijardu.....

losh uticaj na drustvo,ako si prevario zenu/muza prevarices i svakog,dakle po logici takvim ljudima ako se dokaze krivica prvo treba barem zabraniti bilo kakav rad ili zaposlenje jer ako prevaris zenu i firmu ces i drzavu.......cista logika.

bb...men nije jasno kako si se ti uopšte razvela, a nisu ti dali neku pouku tamo u rešenju...banka..este.. i lojd.. ( : ....misim, koe pitanje...ne utvrđooje se krivica prilikom razvoda braka..........misim, kod ckvene epitimije ne znam kako stvari stoje..al vidim da venčavaju po x poota u crkvi "krivce" za razvod prethodnog braka....i nije im niša....

pazi,sto se mene tice ne bih ti ni alimentaciju dao :mrgreen:

salim se u neku ruku.....ali u neku ruku se i slazem.

ALI....da li si se zapitala,da to kada uradi zena tj. nesto skrivi treba zastititi muskarca i zena da placa njemu tj em da joj uzmu alimentaciju em da ona njemu placa......:rtfm:

ja sam za to-da se ukine unapred alimentacija i da se sve utvrdjuje ko je kriv i da taj placa bez obzira da li on/a hrani decu ili ne.

kada muskarac zayebe da placa on kada zena ona i to je to.

e samo sto bi sudski proces za to bio veoma tezak i nedokaziv tj taj koji je i ako se radi o tebi ostavio nekog kako ces ti to da dokazes na sudu.....da ti veruju na rec.....pa on moze da kaze da si mu opsovala majku ili ga gadjala tanjirom ili da si te je zatekao sa 5 muskaraca odjednom.........tesko draga moja.

To sam i mislila. Samo što, na žalost, ne krojimo mi zakon i pravdu.
Ali, dala bi se UVEK utvrditi krivica. Znaš, iskustvo te nauči, kada se taj neko zaljubi i hoće da ode (a ovde pričam o preljubi kao razlogu razvoda, naravno ne jedinom) on/ona JEDVA ČEKA da ode i neće da se aka po sudu mnogo oko utvrđivanja krivice. Mislim da bi trebalo ovesti, onaj ko napušta ženu/muža i ostavlja prodicu (decu) plaća ostavljenom partneru i sebi, na primer, životno osiguranje. I onda ako se nešto desi, deca su zbrinutija. Ma, nije ni važno. Suština je da je kod nas sve površno. Pa se čak i razvodi tako rešavaju. Bez ozbiljne i odgovorne brige za decu. Ponekad decu ne treba ostaviti ni jednom, ali to je već druga i mnogo tužnija priča.

Iskreno, jedini koji treba da su zaštićeni ko beli medvedi u slučaju razvoda su deca. Oni nisu tražili da ih rode. I moraju da jedu, idu u školu, toplo se obuku. I mora im se pružiti abnormalna količina ljubavi, pažnje, osmeha, zagrljaja....svega onoga od čega deca rastu. A mame i tate niko nije bio po ušima ni da se venčaju, ni da se razvedu. I što reče neko u prethodnim postovima: ne rađamo decu njemu nego nama, i ne plaćamo alimentaciju ženi, nego deci.
Razvod je jedna ružna i ljigava stvar. U kojoj na sve strane lete ružne reči, gadosti i prebacivanja. A deca mu tu dođu kao upijač sve te prljavštine. Na žalost....

To sam i mislila. Samo što, na žalost, ne krojimo mi zakon i pravdu.
Ali, dala bi se UVEK utvrditi krivica. Znaš, iskustvo te nauči, kada se taj neko zaljubi i hoće da ode (a ovde pričam o preljubi kao razlogu razvoda, naravno ne jedinom) on/ona JEDVA ČEKA da ode i neće da se aka po sudu mnogo oko utvrđivanja krivice. Mislim da bi trebalo ovesti, onaj ko napušta ženu/muža i ostavlja prodicu (decu) plaća ostavljenom partneru i sebi, na primer, životno osiguranje. I onda ako se nešto desi, deca su zbrinutija. Ma, nije ni važno. Suština je da je kod nas sve površno. Pa se čak i razvodi tako rešavaju. Bez ozbiljne i odgovorne brige za decu. Ponekad decu ne treba ostaviti ni jednom, ali to je već druga i mnogo tužnija priča.

Значи, неко је КРИВ ако је престао да те воли?:roll:

А шта ако је жена џангризави смор који психички малтретира мужа, а онда, када он јадан буде приморан да се спасава - буде проглашен још и кривим што ју је напустио???

zato sto se javno zaklinje ono-u zivotu i smrti.....i slicno.......dakako ne MOZE biti kaznjen...

ali da treba treba i to kao najgori kriminalac....cu gluposti zasto razloga je milijardu.....

losh uticaj na drustvo,ako si prevario zenu/muza prevarices i svakog,dakle po logici takvim ljudima ako se dokaze krivica prvo treba barem zabraniti bilo kakav rad ili zaposlenje jer ako prevaris zenu i firmu ces i drzavu.......cista logika.

Где се то и ко се ЈАВНО ЗАКЛИЊЕ???? :???:

У америчким филмовима?

А шта ако је жена џангризави смор који психички малтретира мужа, а онда, када он јадан буде приморан да се спасава - буде проглашен још и кривим што ју је напустио???

kriv,nego šta,na vešala sa njim:mrgreen::mrgreen:

Nije to za šaliti se. Ako je žena džangrizava i psihički maltretira muža to znači:
- da je on to zaslužio (on je kriv)
- da se ona poludela u glavu (ona je kriva, tj. bolesna)
Postoje načini da se sve utvrdi. Ali ono što je jedino važno to je što neko napisa gore: DECA TREBA DA BUDU ZAŠTIĆENA, NA SVAKI NAČIN, nežnošću pre svega, ljubavlju pre svega, sigurnošću, nekom sigurnom lukom i utošištem, treba da veruju roditelju kojem su povereni da im bude jedini staratelj... ali i materijalno. Kod nas je sve nekako ofrlje. I sve što radikmo je od danas do danas, eventualno od danas do sutra, pa tako i razvode. Verujte mi, znam ženu koja se SPORAZUMNO razvela, ali je sudija (nećete verovati: ŽENA!) toliko nezainteresovano odradila posao da je ZABORAVILA da unese koliko će otac plaćati alimentaciju za decu. I onda je morala da poteže advokata da se to ispravi i dopuni. Naravno, u međuvremenu joj ON nije ništa uplaćivao (imaju dvoje dece?!), a da bi joj platio i period koji je prošao (retroaktivno) morala bi da podnese tužbu. O tempora, o mores. Toliko o tome koliko su ovom društvu bitna deca!

Ne kapiram tvoj post, ali možda nije ni važno.
ali, stvarno pomislite KO sve danas pravi decu, KO im vaspitava. I da li je previše utopistički ili totalno van pameti očekivati nekakvu odgovornu vlast koja će svakom ko napravi dete, a prima platu, odbijati od plate 10 dinara, 100 dinara... nije bitno, na neki štek koji će u slučaju da:
- se jedan od roditelja propije i krene da krčmi imovinu
- u slučaju da je dete talentovano za neku školu
- u slučaju da neko od roditelja nastrada
- u slučaju da neko od roditelja zaglavi bajbokanu...

pripasti deci, ali da mogu da ga koriste nakon navršene 21. godine ili prema odluci Centra za socijalni rad koji može da proceni šta je detetu/deci najurgentnije. A u međuvremenu taj prikupljani novac bi se koristio za takođe pametne svrhe (recimo, izgraditi bolnice za narkomaniju ili sl)

... ili ako da Bog da sve bude u redu, eto roditeljima u starosti penzijica ili jedan stančić viška koji mož se kupi ili.. Hoću da kažem da IMA načina da se od roditelja zakonski naprave nešto odgovornija stvorenja, jer su ova vremena prepuna iskušenja. I za decu i za roditelje.

Ne kapiram tvoj post, ali možda nije ni važno.
ali, stvarno pomislite KO sve danas pravi decu, KO im vaspitava. I da li je previše utopistički ili totalno van pameti očekivati nekakvu odgovornu vlast koja će svakom ko napravi dete, a prima platu, odbijati od plate 10 dinara, 100 dinara... nije bitno, na neki štek koji će u slučaju da:
- se jedan od roditelja propije i krene da krčmi imovinu
- u slučaju da je dete talentovano za neku školu
- u slučaju da neko od roditelja nastrada
- u slučaju da neko od roditelja zaglavi bajbokanu...

pripasti deci, ali da mogu da ga koriste nakon navršene 21. godine ili prema odluci Centra za socijalni rad koji može da proceni šta je detetu/deci najurgentnije. A u međuvremenu taj prikupljani novac bi se koristio za takođe pametne svrhe (recimo, izgraditi bolnice za narkomaniju ili sl)

... ili ako da Bog da sve bude u redu, eto roditeljima u starosti penzijica ili jedan stančić viška koji mož se kupi ili.. Hoću da kažem da IMA načina da se od roditelja zakonski naprave nešto odgovornija stvorenja, jer su ova vremena prepuna iskušenja. I za decu i za roditelje.

Pa, misiiiim, preseli se u Svedsku.

Ali generalno mislim da ne moze drzava voditi racuna o tome i pored toga i pruziti garancije za slucaj da neko poludi, zaljubi se, ode, da li ce deca nesto jesti...ako vec vi sami u kuci to ne radite.

Poslednja izmena:
E, to sa Švedskom, da znaš da mi je san. Bila sam, oni su me i inficirali : )
Šalu na stranu, onog momenta kada sam se razvela i kada sam se malko prizvala od šokova (špk od "što sam se razvela", šok od "što sam napuštena", šok od "kuku, vredim li ja išta kao žena", šok od "smrljvenog samopouzdanja", šok od "kuku, kako ću sad da živim sa ovolickom platom, šok od "kako ću da spavam sama, kad se ja bojim mraka", šok od "hoće li jedan roditelj biti dovoljan mojoj deci"...) - odmah sam krenula da se raspitujem za životno osiguranje. I ovaj forum sam koristila kao savetodavca dok se nisam odlučila. I verujte mi, sad sam mirnija. Ja nemam neku gotovinu da sad uložim u nekretninu pa da me vidi Bog, al mesečno (tačnije dva puta godišnje, tako sam odabrala) mogu da uplatim životno osiguranje, a kao nosioce premije ili kako se to već zove, ako mi se nešto desi, sam stavila moju decu. I baš se osećam nekako... odgovornom. Sigurnije, bolje, časna reč. Plus, kada dođe kraj tome da uplaćujem rate, biram kako želim da dobijem svoj novac – kao mesečnu ratu ili odjednom. Mogu čak da kažem i da želim da mi sve isplatite u roku od 2 godine u jednakim ratama, tako da se tripujem da sam i dodatak na penziju obezbedila, jer ova firma gde sada radim je privatna i naravno da me prijavljuju na minimalac.
Tako da... to sam mislila kada sam pitala da se osiguramo od razvoda. Htedoh da podelim svoje oduševljenje načinom na koji sam sama sebi apgrejdovala samopouzdanje, plus ugušila donekle jeziv strah da neću ništa uspeti da obezbedim svojoj deci. E, sad zamisli da nam je Zakon neki pa da OBAVEZUJE oca koji jenapustio decu da to uplaćuje. Ih, koliko bi to olakšalo mentalni grč u glavi i grudima samohranih majki.

Moze....predbracnim ugovorom....gdje se materijalno i imovinski osiguravaju oboje.....e sad malo je zeznuto ako jedno pre braka ima sve a drugo nista.....tom nista moze i ostati nista.....ostaje ljubav....pa dok traje.....

ma ima ono kako se zove..mm.. naknada na ime odrzavanja domacinstva.. i to se racuna kao jedan doprinos toj imovini, iako fakticki nisi nista uneo u taj brak (mislim jeeesiii.. ljubav, paznju, vaspitao si decu, odrzvao si kucicu.. itd i itd).. sve to moze da se naplati.. ima sigurno jos takvih situacija, ne mogu sad da se setim.

Back