Može li se podneti tužba protiv detektivske agencije?

Poruka
19.456
Slučaj je ovakav. Moj poznanik, oženjen, dvoje dece je stupio u vezu sa koleginicom sa posla. To je nekako doznao brat od tetke njegove supruge i angažovao detektivsku agenciju da ga uprati i snima što je i učinjeno veoma efikasno :( .Snimci su dostravljeni njegovoj ženi i naravno izbilo je sr.anje (da ne ulazim u detalje). Moj poznanik je popizdeo i uspeo je na jedvite jade da sazna da je brat supruge angažovao agenciju kao i koja je agencija u pitanju. Želi da potegne tužbu i protiv brata supruge i protiv agencije za ugrožavanje privatnosti. Da li je to moguće? Naaime neko mu je rekao da je moguće jer agencija nema pravo da ugrožava privatnost kao naravno, ni brat supruge. Agencija prema tom tumačenju sme da raskrinkava samo zakonske prekršaje i krivična dela kada policija nije dovoljno efikasna tj, nema pravo da ugrožava privatnost. Šta vi mislite? I da li ovde ima neko ko je bolje upućen u to pa da prokomentariše.

Нисам сигуран. Рецимо да може да тужи агенцију , али то је грађанска парница, није кривично дело. У том смислу би могао да тражи евентуално накнаду моралне штете и угледа итд.. :)))

Постоји скорије донети Закон о ФТО и детективским агенцијама, па би га требало консултовати.

Нисам сигуран. Рецимо да може да тужи агенцију , али то је грађанска парница, није кривично дело. У том смислу би могао да тражи евентуално накнаду моралне штете и угледа итд.. :)))

Постоји скорије донети Закон о ФТО и детективским агенцијама, па би га требало консултовати.

Pa to su mu i rekli da je nešto zakon promenjen i da agencija nema pravo da hvata ljude u švaleraciji. Agenciju može da angažuje npr vlasnik firme da bi uhvatio radnika da ga potkrada ili šteti firmi na neki način. Ili da neko angažuje privatne detektive da traže nestalu osobu...

Slučaj je ovakav. Moj poznanik, oženjen, dvoje dece je stupio u vezu sa koleginicom sa posla. To je nekako doznao brat od tetke njegove supruge i angažovao detektivsku agenciju da ga uprati i snima što je i učinjeno veoma efikasno :( .Snimci su dostravljeni njegovoj ženi i naravno izbilo je sr.anje (da ne ulazim u detalje). Moj poznanik je popizdeo i uspeo je na jedvite jade da sazna da je brat supruge angažovao agenciju kao i koja je agencija u pitanju. Želi da potegne tužbu i protiv brata supruge i protiv agencije za ugrožavanje privatnosti. Da li je to moguće? Naaime neko mu je rekao da je moguće jer agencija nema pravo da ugrožava privatnost kao naravno, ni brat supruge. Agencija prema tom tumačenju sme da raskrinkava samo zakonske prekršaje i krivična dela kada policija nije dovoljno efikasna tj, nema pravo da ugrožava privatnost. Šta vi mislite? I da li ovde ima neko ko je bolje upućen u to pa da prokomentariše.

Jadan tvoj prijatelj ! Vara svoju ženu, majku dvoje dece, i kada bude uhvaćen u toj prevari, žali se na ugrožavanje privatnosti ! :evil::eek:

Izgleda da je neko ovde pobrkao lončiće.

Jadan tvoj prijatelj ! Vara svoju ženu, majku dvoje dece, i kada bude uhvaćen u toj prevari, žali se na ugrožavanje privatnosti ! :evil::eek:

Kakve veze ima što se žali? I on sam kaže, da ga je žena uhvatila na jebalu, ne bi reč rekao. Ovako, šta koji moj njegovog šuraka boli **** šta on radi i pri tome angažuje agenciju?

Nije rek'o reč za ženu.
Buni se zbog šuraka.
I to pobočni šurak....
Šta njega bole qurac šta ovaj radi ?

I treba da ga tuži.
A, usmeri se na smirivanje žene,
ako mu je stalo do braka !

Nije rek'o reč za ženu.
Buni se zbog šuraka.
I to pobočni šurak....
Šta njega bole qurac šta ovaj radi ?

I treba da ga tuži.
A, usmeri se na smirivanje žene,
ako mu je stalo do braka !

On je više kivan na agenciju. Donekle i shvata šuraka koji neće da neko pravi budalu od njegove švece... aj to je nekako i izgutao. ALI agenciju bi da zapali, toliko je popizdeo...

On je više kivan na agenciju. Donekle i shvata šuraka koji neće da neko pravi budalu od njegove švece... aj to je nekako i izgutao. ALI agenciju bi da zapali, toliko je popizdeo...

Po meni, agencija je tu najmanje kriva.
Ona radi za pare i otvorena je upravo zbog ovakvih poslova.
A, k'o koga je.be, legalno ili ilegalno, što oni o tome da brinu ?
Šurak je dao podatke, prihvatio cenu,pokazao "objekat", a agencija
uskače u kola i stupa na zadatak....

Najkrivlji je švaler, ne što je var'o ženu, već što nije sakrio....!

Po meni, agencija je tu najmanje kriva.
Ona radi za pare i otvorena je upravo zbog ovakvih poslova.
A, k'o koga je.be, legalno ili ilegalno, što oni o tome da brinu ?
Šurak je dao podatke, prihvatio cenu,pokazao "objekat", a agencija
uskače u kola i stupa na zadatak....

Najkrivlji je švaler, ne što je var'o ženu, već što nije sakrio....!

Agencija mu ne bi bila kriva (tako sam kaže) da su ga uhvatili da ucenjuje nekog ili tako nešto...ali za švaleraciju...

Vi od krivca napraviste žrtvu !

Brat je to sigurno odradio na nagoveštaj svoje sestre, žena uvek zna. Sigurno joj je trebao dokaz za razvod.

Sad je žena trebalo da ostavi dvoje dece, pa kad muž izađe, ona...tapa...tapa...za njim !!! Da provaljuje u tuđi stan kako bi ga "uhvatila na delu" ?
O čemu vi pričate ?

Stvarno bih volela da vas vidim u ulozi brata. Ne biste ništa uradili ? Paz' da ne poverujem :aha:

Vi od krivca napraviste žrtvu !

Brat je to sigurno odradio na nagoveštaj svoje sestre, žena uvek zna. Sigurno joj je trebao dokaz za razvod.

Sad je žena trebalo da ostavi dvoje dece, pa kad muž izađe, ona...tapa...tapa...za njim !!! Da provaljuje u tuđi stan kako bi ga "uhvatila na delu" ?
O čemu vi pričate ?

Stvarno bih volela da vas vidim u ulozi brata. Ne biste ništa uradili ? Paz' da ne poverujem :aha:

Moj šurak i ja išli smo zajedno u švaleraciju !
I nikom ništa.
Ono, jes' da sam se razveo, ali ne zbog toga što me šurak izdao.
Bar ja tako mislim !

Hteo i ja mog zeta da "edukujem", al' nije hteo ni da čuje.
Ali on živi u 19-om veku.
Seljoberčina iz Rače Kragujevačke...

Znaci njega boli uvo sto je zenu prevario nego se okomio na agenciju, jak mi je on muz.Mislim da je zena iole pametna da takvu protuvu ostavi .I da bas je glupo sto je njen brat izasao joj u susret, nego sta ce da sedi i gleda kako joj muz nabija rogove.Mislim gluposti na kvadrat jos se ovaj raspituje za druga da li moze da tuzi agenciju.Pa ja vece gluposti ne procitah odavno.
Ona ima dokaza od agencije da je prevario, odlicno , neka preda za razvod vise joj nista ne treba, problem resen.

Kao prvo, mnogo se ovde gledaju crno-beli filmovi iz zlatne ere Holivuda kada je za razvod trebao dokaz o krivici zasto se brak raspada. Taj zakon vise ni u Americi ne vazi (pitam se da li je kod nas ikada i vazio).

Drugo, pitanje je gde su se golupcici spandjavali. Ako su se vacarili po javnim mestima to im je onda to. Ako su se heftali po sumama i gorama nase zemlje ponosne - to su opet javna mesta. Jedino ako ih Karamela nije navatao na gomili preko kamere u kuci itd, onda mozda moze da se diskutuje da je mesto privatno i da je privatnost narusena.

I na kraju reakcija qronje je krajnje tipicna - kad je uhvacen na delu pokusava da zameni teze i da od necega sto nije problem napravi problem e da bi se njegovog vrsnjaka delo bacilo u drugi plan.

Zao mi coveka, mislio je da je jahac kad ono ispade da je konj. Desava se.

Kao prvo, mnogo se ovde gledaju crno-beli filmovi iz zlatne ere Holivuda kada je za razvod trebao dokaz o krivici zasto se brak raspada. Taj zakon vise ni u Americi ne vazi (pitam se da li je kod nas ikada i vazio).

Drugo, pitanje je gde su se golupcici spandjavali. Ako su se vacarili po javnim mestima to im je onda to. Ako su se heftali po sumama i gorama nase zemlje ponosne - to su opet javna mesta. Jedino ako ih Karamela nije navatao na gomili preko kamere u kuci itd, onda mozda moze da se diskutuje da je mesto privatno i da je privatnost narusena.

I na kraju reakcija qronje je krajnje tipicna - kad je uhvacen na delu pokusava da zameni teze i da od necega sto nije problem napravi problem e da bi se njegovog vrsnjaka delo bacilo u drugi plan.

Zao mi coveka, mislio je da je jahac kad ono ispade da je konj. Desava se.

Opet ponavljam, on ne negira da je zasrao. i to nije poenta teme. pošto ovde ženski deo foruma grakće na prevaru nekqa bude izmišljeni slučaj.
Na primer:
Neki lik radi kao vozač autobusa. i neki kolega kome se zamerio angažuje agenciju da ga prati i slika mrtvog pijanog u kafani. Materijal dostravi direktoru i on ga otpusti jer nije siguran da li će odmah posle kafane sesti za volan. Znači, lik nije radio prekršaj, niti krivično delo. bio je u kafani van radnog vremena. dakle?
Ili direktora neke škole navata angažovana agencija kako pazari u sex shopu krznene gaće, bičeve, lance i bilijarske kugle. i razapniu ga na stub srama.
Poenta teme je da li agencija ima pravo da zadire u privatnost bez da ima elemenata krivičnog dela ili zakonskog prekršaja (ne moralnog).

"ZAKON
O DETEKTIVSKOJ DELATNOSTI ((Sl. glasnik RS br. 104/13)

Član 10.
(1) Pravno lice za detektivsku delatnost i preduzetnik za detektivsku delatnost, odnosno detektiv može obrađivati
podatke o:
1) nestalim licima ili licima koja se kriju radi izbegavanja krivičnog gonjenja;
2) licima koja su korisniku usluge prouzrokovala štetu, ako su ispunjeni zakonom utvrđeni uslovi
odgovornosti za štetu;
3) licima koja anonimno i protivpravno postupaju prema korisniku usluge, sa pretnjom štetnih posledica;
4) predmetima koji su izgubljeni ili ukradeni;
5) uspešnosti poslovanja pravnih lica i preduzetnika;
6) zaštiti intelektualne i industrijske svojine.
(2) Prilikom obrade podataka, detektivu je zabranjeno da ometa obavljanje poslova koji su u nadležnosti
državnih organa.(...)

Član 33.
(1) Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice za detektivsku
delatnost: ...

4) ako obrađuje podatke koji nisu utvrđeni kao podaci koje može da obrađuje ( član 10. stav 1);" (...)

Poenta teme je da li agencija ima pravo da zadire u privatnost bez da ima elemenata krivičnog dela ili zakonskog prekršaja (ne moralnog).
Svakako da ima elemanata krivičnog dela i naravno da agencija nema pravo, pogotovo kad je u pitanju nečija intima. Tu svakako ima dovoljno elemenata za podizanje tužbe. Konkretno se na ove stvari odnosi član 143 i član 144 Krivičnog zakonika

Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje

Član 143

(1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.

(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Neovlašćeno fotografisanje

Član 144

(1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine.
http://www.paragraf.rs/propisi/krivicni_zakonik.html

Neka tvoj prijatelj angažuje advokata pošto je zakon na njegovoj strani.

Poslednja izmena:
Ретко посећујем овај део форума али ми је просто невероватно да се на "неправду" на делу форума "неправда" управо константно жале они који "неправду" и чине.

(да ме не мрзи....цопи пастеовао бих ову поруку на свим темама)

Back