Može li muzika da prenese u drugu dimenziju?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.262
Može li muzika da prenese u drugu dimenziju? Mene može.

Ima tako neka koja mi stvara slike u mozgu i osećam se bestelesno i u mislima sam ko zna gde (ne, ne upotrebljavam dodatne stimulanse ;))

Ne mogu sad baš da se setim neke specifične pesme, postaviću kad se budem setio.

Kakva je situacija sa vama?

mus.jpg

A 2018 study from Japan discovered that music tuned to the frequency of 528Hz significantly reduced stress in the endocrine systems and autonomic nervous systems—even after a mere five minutes of listening. And in a study published in the Journal of Addiction Research & Therapy, the frequency of 528Hz reduced the toxic effects of ethanol, the principle ingredient found in alcoholic drinks, on cells. Even more astounding was that this frequency also increased cell life by about 20 percent.
Ich ne postujes nauku....:)

Nisam mislio na nešto ovako, New Age

54 Minutes of Songs That Will Take You To Another Dimension (528Hz) (Stress Reducing)

ako išta, ovakva muzika me iritira !?!
To deluje u hipno fazonu.

Meni muzika utice na raspolozenje, najvise sam slusao metal i distorziju, ali godinama mogu da slusam sve prakticno...
Sad me ovaj lik najvise prIvlaci, sve zive pesme u metal aranzmanu, lepo se dosetio.
https://youtu.be/M5ag_2b02kc

PIŠE: Tamara Babić

Čitanje određenog književnog dela uz propratnu muziku još jače deluje na čoveka i njegovo prihvatanje onoga što čuje. Takođe, muzika nam pomaže da jače i emotivnije doživimo određeno delo i vodi nas u drugu dimenziju od one koju nam pruža čitanje bez muzičke podloge. Emotivni doživljaj teksta dolazi do vrhunca pri simbiozi muzike i književnosti gde se u našem mozgu odvijaju dve paralelne radnje percepcije koje, ukoliko su melodija i reči usklađeni, mogu da koegzistiraju bez problema. Tekst se upravo zbog ovoga različito doživljava ukoliko se menja intonacija, a još više ukoliko je praćen i određenom melodijom (veliki raspon melodije i tonova uticaće na drugačije slušanje i razumevanje teksta). Najbolji primer za ovaj spoj i reakciju jesu razna čitanja koja autori organizuju uz pomoć muzike. Kako bi ispunili praznine između reči, pa čak i slova, autori biraju muzičku podlogu koja odgovara motivu njihovog dela i time ga dodatno upotpunjuju. Glavni odabir je uglavnom džez muzika koja zbog svog laganog ritma stvara odličnu podlogu za literarni tekst. Autori idu i korak dalje, te biraju muzičku podlogu koja se nalazi sa njima na sceni i koja može, zajedno sa njima, da improvizuje na osnovu njihovog čitanja i reakcije publike. Ovo pruža i jači emotivni naboj te autori ovo svesno koriste želeći da naglase određene delove teksta. Naglašavanje se ogleda u pojačanoj emotivnosti pri čitanju delova koji nose određeni element komedije ili tragedije, ili autori pak samo žele da naglase određena dešavanja. Ovo im daje mogućnost da prodube značaj svog teksta, pokažu publici kako su oni zamislili da taj tekst postoji u svetu, i približe im delove koje je potrebno istaći.
Uglavnom zbog svoje podobne zvučnosti, poezija je prilagodljiva raznim vrstama izvođenja. Takođe, zbog svoje ritmičnosti i mogućnosti da se izvodi na više načina, ona je oduvek bila privlačna muzičarima ili pesnicima koji su svoje čitanje hteli da podignu na viši nivo. Ova veza je zasnovana prvenstveno na sličnosti poezije i teksta muzičke numere, koji mogu da postoje kao dve odvojene celine. Povezanost se ogleda i u tome da se i poezija i muzika zasnivaju na slušanju i činjenici da određena promena u ritmu može da stvori drugačiji utisak kod slušaoca. Motivi su često isti, kao i proces ponavljanja, ne samo refrena, nego i određenih stihova kako bi se oni naglasili. Upravo ova ritmičnost i melodičnost koju nosi poezija predstavlja glavnu tačku simbioze sa muzikom i dopušta autorima i muzičarima da eksperimentišu i prelaze iz jednog pravca u drugi. Sve ovo čini ove dve vrste izražavanja pogodnim da se prepliću i traže inspiraciju jedna u drugoj u nadi da će podići svoj izraz i iskazati emocije u novom okruženju.

Poslednja izmena:
Može li muzika da prenese u drugu dimenziju? Mene može.

Ima tako neka koja mi stvara slike u mozgu i osećam se bestelesno i u mislima sam ko zna gde (ne, ne upotrebljavam dodatne stimulanse ;))

Ne mogu sad baš da se setim neke specifične pesme, postaviću kad se budem setio.

Pogledajte prilog 1089028
Sva muzika koja mi ulazi pod kožu i koja me rastura-vodi u drugu , lepšu dimenziju .

Back