Može li Jokić u top 10 svih vremena?

Može li Jokić u top 10 svih vremena?

• Da

glasova: 8 34,8%
  • Već jeste

glasova: 12 52,2%
  • Ne

glasova: 1 4,3%
  • Možda

glasova: 2 8,7%

• Ukupno glasova
    23
Mislim Lebron je uvek više bio ono fizikalav i šljaker i prosto kao takav ono prosto ne može da se poredi sa nekim od najvećih umetnika igrom pod obručima, to je maltene skoro isto kao da kažeš da je ne znam Shaq bio "bolji" igrač od recimo Džejsona Kida ili Stv Neša ili ne znam Tonija Parkera ili Manu Đinobilija , ma koliko god on bio svojevremeno bio ubojit i efikasan ili možda osvojio više nekih priznanja ili titula od njih prosto ne može biti bolji igrač od njih i od takvih umetnika, ono to je maltene kao sad da porediš ne znam neurohirurga i mesara fazon, prosto nije realno i oni praktično kao da se bavili totalno različitim sportovima i disciplinama iako su možda delili isti teren.

Ima Lebron prelepih poteza kolko hoces, pogotovo asistencija

Lebron jeste bio efikasniji od Iversona koliko se sećam, ovaj drugi je bio volume shooter. Nije slučajno dobio samo jednu MVP titulu. Bio je fascinantan igrač ali ne mnogo efikasan. Takođe mi je poređenje između centra i malih igrača bez mnogo smisla, a po karijeri mi je Shaq ipak veći od Kidda ili Nasha, a kamoli Ginobilija.

Što se tiče Lebrona to što je od početka projektovan za prvo lice NBA zapravo govori koliko potencijala jeste imao...i mislim da očekivanja jeste ispunio. Ne bih ga ipak stavio ispred Jordana i zbog priče sa Miamijem ali i u čisto igračkom smislu.

Pa pazi sad kako se uzme, mislim i Shaq je samo jednom bio MVP a eto Stiv Neš je bio dvaput, takođe i Neš i Kid i Đinobili su igrači koji su ipak duže igrali od Shaq-a na vrhunskom nivou, jer svi oni su negde do svojih ranih 40-ih igrali na top nivou i maltene sve dok se nisu povukli dok Shaq kako je otišao iz Lejkersa (negde sa 30-ak ili 31 godinom koliko je imao u tom trenutku ono jasno je da više to nije bilo to iako je i u Majamiju i dalje da kažemo držao neki nivo svakako nije više bio onako dominantan niti efikasan kao u Lejkersima ili pre toga u Orlandu dok ono posle gde je igrao u raznim ekipama tipa Finiksu, Klivlendu, Bostonu je uglavnom manje-više za zaborav), dok ne znam recimo Manu Đinobili je i u svojoj poslednjoj sezoni kad je već prešao 40-tu bio skoro podjednako bitan faktor kao na početku karijere ili u svom prajmu, kako u San Antonio tako i u argentinskoj reprezentaciji.

Pritom Shaq uprkos činjenici koliko je bio dominantan pod obručima jedno vreme ono nikad sam nije mogao da pobedi protivničku ekipu niti je saigrače oko sebe činio boljima (kao što to radi recimo Jokić ili kao što su to radili Neš, Kid ili Đinobili koji je ne znam predvodio reprezentaciju Argentine do olimpijskog zlata u Atini, sa Parkerom i Dankanom činio možda i najbolji trio ikad, koji je još kao mlad igrač predvodio i Kinder iz Bolonje do titule u Evroligi, itd) već je on uvek imao nekog ko je njega činio boljim kao što je to bio svojevremeno Peni Hardavej u Orlandu, pa Kobi u Lejkersima, pa i u Majamiju Dvejn Vejd, Geri Pejton, Džejson Vilijams, Alonzo Morning, Entoan Voker, Šejn Batije, Judonis Haslem i cela ta plejada svih tih legendi što su igrali tad sa njim u Majamiju tokom osvajanja te titule 2006 (kada su u finalu protiv Dalasa uspeli da od 0-2 preokrenu na 4-2 u seriji).

Mada opet kažem zaista je to nemoguće porediti jer ono bili su potpuno drugi tipovi igrača, igrali na skroz dijametralno suprotnim pozicijama i maltene ono kao da su se bavili različitim sportovima i različitim disciplinama, sad možda možeš Šeka porediti sa Nikolom Jokićem (iako su oni skroz drugačiji tipovi igrača) jer kao igraju na istoj poziciji ili recimo Neša ili Kida sa ne znam Geri Pejtonom , ali porediti bekove sa teškim centrima je ono ko da mešaš babe i žabe, ono nema veze s mozgom.

Inače sad u ovo vreme i u ovoj eri sumnjam da bi se Shaq mnogo naigrao , mislim sa onim stilom igre, sa onim gabaritima, bez šuta spolja,itd , sad kada se igra znatno ubrzala, pomerila spolja, kada se mnogo više šutira spolja, igra sa manje kontakta, kada i centri nekad prenose loptu, trče u tranziciji i kontri, šutiraju za 3, itd, slično važi recimo i za Karla Melouna, Patrika Juinga, Bila Lejmbira i još tako neke igrače, pa mislim jel možeš da zamisliš recimo onog divljaka Bila Lejmbira da igra u današnjoj košarci, ono ne bi ni 2 minuta izdržao dok ne bi nekom slomio vrat i zaradio direktno isključenje, dok recimo centar kao Hakim Olajdžuvon mislim da bi sa onim tehnikom, kordinacijom, okretnošću i finesom bio vrhunski i dan danas ili recimo Toni Kukoč koji je maltene preteča modernih visokih igrača, koji je sa svojih 211 igrao kao bek danas bi verujem ono bio u rangu Jokića i Dončića i MVP kandidat, Divac recimo isto mislim da bi se fino snašao u današnjoj košarci , a recimo igrači kao Dražen Petrović ili Peđa Stojaković koji su u svoje vreme imali 23,24 poena u proseku mislim da bi danas komotno imali bar 35.

Јокић је најбољи кошаркаш икада. Оно што он ради није радио нико пре њега и неће ни после њега. Прешао је игрицу, направио смешним све стероидне наказе у историји кошарке. Пред крај каријере ће да освоји све што му недостаје чисто ето да и математички то потврди. Тачка.

Back