Mozdani udar

E sad, ispušni plin automobilskog motora izbaci stotinu puta vecu zapreminu ovog gasa koje ljudi udahnu nego sto to cine preko cigareta. Iz kog razloga, ako vam je bitno zdravlje gradjana, ne lepite markice "dim ubija" na auspuhe a cinite to na paklama?

Ne razumem se u izduvne gasove automobila dovoljno da bih znao kolika je tu koncentracija ugljen monoksida i drugih gasova, ali:

1. Da li vise vode popijes kad sipas u casu pa popijes ili kad zines napolju dok pada kisa?

2.
Iz kog razloga, ako vam je bitno zdravlje gradjana, ne lepite markice "dim ubija" na auspuhe
Zato sto se ne bi videli na auspuhu :D

Skrenuo si sa teme u nameri da izbegnes postavljeno ti pitanje.

Dakle, tvrdis da si primetio da neki tamo koje si ti licno video, njih nekoliko imali mozdani udar a svi oni (njih nekoliko koje si video) su pusili. Moje pitanje je, posto ti je to buduci posao i ocekivati je da ih celog zivota gledas na hiljade i hiljade, te hiljade i hiljade obolelih koji nisu pusaci a koje si dosada video na praksi, te veu i slicno, da li su svi od prvog do poslednjeg mesojedi ili nisu?

I pitanje tebi licno, da li konzumiras zasicene masne kiseline (proizvode animalnog porekla) ili ne. Hvala.

Ne skrecem sa teme, samo ti je pitanje bilo glupo, a odgovor je metafora, pa se nadam da si uspeo da ukapiras.

Pa kao ljudska vrsta su svastojedi, a sto se licnog izbora tice, vec sam ti rekao da je onaj jedan bio vegan. Tako da, eto, nisu svi od prvog do poslednjeg mesojedi :)

Sto se mene licno tice, svastojed sam i nepusac. Nema na cemu.

Ali mislim da nisi razumeo sustinu onog sto sam napisao. Poenta je da se slog inace ne dobija u tim godinama, to su sve bili mladi momci, a slog je karakteristican za starije ljude (eto jos jednog faktora rizika - starost). E pa, svi ti mladici su bili strastveni pusaci.

Svoju licnu vendetu usmerenu prema zivotinjskoj hrani usmeri na neku drugu temu. Ili obidji psihijatra, posto to sto ti imas se zove fiks ideja i jedan od knjiskih primera fiks ideja u svim knjigama iz psihijatrije je ekstremno forsiranje vegetarijanstva.

Poslednja izmena:
Necu da je usmerim na drugu temu iz jednostavnog razloga sto moje pisanje ima osnove i bavi se uvodnim postom, a u vezi naseg razgovora o gasovima slikom potvrdjujem tezu da okrivljujete slepica a medved vam se uvek nekako promakne. I to vama koji imate visoke skole, diplome i sta sve ne... kako to?

Ishrana zivotinjskim masnocama je jedan od glavnih razloga mozdanog udara, i jedan od glavnih razloga globalnog otopljavanja.

http://www.mnn.com/sites/default/files/user-35/vegan infographic.jpg

Dakle, kacis sliku koja pocinje recju "veganizam". Naravno da niko ne ocekuje objektivnost u nastavku i jasno je da ce biti nesto vrlo tendenciozno. Nadji nesto objektivno.

Baci se i ti na ucenje neke visoke skole, stekni neku diplomu, mozda se prosvetis pa prestanes da verujes u baljezgarije.

Imam dovoljno skole, cak i vece obrazovanje od tvog. U vezi teme Fiziologiju sam polozio kod bivseg ministra prosvete a ti dokazujes svoje neznanje aludirajuci kao u slucaju Sladjane na nju samu umesto da razumno odgovoris na ono cime se tekst bavi, u ovom slucaju slika.

Jos jednom, kako to da nisi primetio za sve ove godine a u vezi srcanog udara, da je jedan od glavnih uzrocnika zasicena masna kiselina i mesne preradjevine koje truju krv i dovode do zacepljenja tromba, a vrtis pricu o cigaretama? Kako to, video si neke pusace koji boluju, a nisi video sve druge koji isto boluju, a svi od prvog do poslednjeg krkaju svinjetinu? Malo cudno da tako nesto ne vidis i ne primetis... priznaces.

I kakav si ti to strucnjak i ekspert da dajes sebi za pravo govoriti drugima da su nestrucni i nezbiljni kada u samog sebe nekoliko puta na dan unosis zasicene masne kiseline, a pises drugima sta i kako treba ciniti. Ahaha.

"Truju krv"? "Dovode do zacepljenja tromba"? Da li ti, covece, uopste znas sta je tromb? Kako tromb moze da se zacepi? Bivsi ministar je poznat po tome da je najlaksa varijanta na fiziologiji, ali cak ni kod njega ne bi polozio ;)\

Uostalom, ako je vec zivotinjsko meso jedini izvor sveg zla na kugli zemaljskoj, kako objasnjavas onog pomenutog vegana?

Poslednja izmena:
Tacno, po tvom pisanju da se zakljuciti da bi ispit kod Tome vukao nekoliko godina.

Onog pomenutog vegana? Broj vegana rapidno raste iz dana u dan, ako mislis na Bena Stilera smatram da je dobar glumac, svoj posao radi kako treba.

Poslednja izmena:
Kapituliram ti procep na bulji. U vezi lecenja ti si taj koji unosi u sebe trans masti a ne ja. Tako da ti mozes doci do mene na seansu koja se ne uci na fakultetu a zamisli, lekovi se ne prepisuju. Mozes li ti to da zamislis, terapija a bez lekova.... kuda ovaj svet ide, a Mikelo?

Sada i ja iz ove perspektive mogu nešto da napišem.
Mama je mozdani dobila u Februaru ... taman pre Korone ali za vreme gripa pa su svakako posete bolnici bile zabranjena. U Zemunskoj bolnici je lezala oko dve nedelje - i sve najbolje o neurolozima tamo , s tim što je ona imala i sreće - izvukla se , nije imala onaj edem mozga , ni grč krvnih sudova , iako je imala moždani sa unutrašnjim krvarenjem , ne onaj sa ugruškom ... Hematom u mozgu joj se smanjivao vrlo polako , nisu je operisali . Zato je rehabilitacija bila odlozena - e to je bio problem , izgubili smo na vremenu kada se najbrze oporavlja (u prva tri meseca po šlogu) a njoj je bilo zabranjeno ustajanje i ono što oni zovu vertikalizacija - čak i sedenje još tri nedelje po izlasku iz Zemunske bolnice zbog tog hematoma...
Sa jednom pokretnom i drugom slabo upotrebljivom rukom nije više mogla da koristi svoj andrioid telefon , nabavila sam joj staru nokiju sa brzim biranjem na svakom broju koji duze pritisne , i mogla je da me dobije , i znala je da se javi- takođe ima i da odgovori na poziv bilo kojim dugmetom...Mnogo nam je značila ta komunikacija.
Posle je odvezena pravo iz bolnice u Slankamen na rehabilitaciju. E onda je došla i Korona. Ljudi u Slankamenu su se smenjivali , zaposleni prebacivani na druga radna mesta , jedva im je ostao ko da vežba sa njima ,Imala je sreće da je dobila i produzenje rehabilitacije , promenila je 4 lekara za dva meseca , loše su pratili ne samo ima li ili nema pelene , i čije ko uzima i koliko , ni to da li ima ili joj fale lekovi a zabranjene su bile posete ... pa mi u petak jave da joj hitno pošaljem lekove , a ja ne vozim , Brza pošta vikendom ne radi a radnim danom radi do ne znam koliko- policijski čas a muz radi i ne može da stigne da me prebaci do brze pošte posle posla- policijski čas - i treba da nađem neki prevoz do Slankamena u doba policijskog časa - pritisak su mi dizali ...
Ne sumnjam da su se tamo snalazili kako su mogli i srećna sam što ih nisu sve izbacili sa rehabilitacije i što se kući vratila osposbljena da hoda sa hodalicom- oni to zovu dubak.
Sad ima zenu kojo joj dolazi- plaćam - da vežba sa njom svaki radni dan po dva sata. Dosta je ojačala. Da nije te žene nisam sigurna da li bi sama tako vežbala- lenjost i sklonost da se radi ono što joj prija- a vežbanje ne prija . Na početku je bila zainteresovanija za vežbanje . Ali promenilo se kada je uvidela da ne može da promeni taj osećaj u nozi i ruci - kao da nije njena ... Ipak- lepo drži telefon , ništa joj ne ispada ... hoda iako joj je ta noga slabija. Ali ne moze sama da uzme hranu iz frižidera , opere tanjir ... okupa se. , umije i opere zube. I dalje je nestabilna -tako se oseća. A ja ću kad tad početi da radim iz firme umesto od kuće. Ovako sam joj tu kad joj zatrebam. I promenila se jer sada joj prija da se na mene oslanja i da mi komanduje
:ino:
a pre je zivela potpuno samostalna , ja sam joj samo išla u nabavku.
Za onaj prvi blok u koji su je smestili nemam ni reči pohvale ni pokude - tamo su ležeći nepokretni pacijenti. Mama je srećom sačuvala pamet , a i jednu ruku i nogu , pa je mogla i da jede kad joj ostave tanjir na grudima i kašiku , u početku je imala utisak da će se udaviti hranom , nije uspevala da jede , ali glad čini svoje i jela je nekako , pa posle kad odem da je obiđem ja je prebrišem i presvučem - zaista je premalo zaposlenih na tolike nepokretne pacijente, ne čudim se uopšte što ne stizu sve.
Sad posle više meseci majka moze da koristi obe ruke , koristi svoj android telefon bez problema , a nokiju i dalje koristimo za ssvaki slučaj , da uvek bude blizu nje. Hoda lepo , i dalje sa hodalicom . ima povremene vrtoglavice ...loše i dobre dane . ali ide i dalje sve na bolje...

Back