Možda postojim

Utičemo na bitak nesvesno i haotićno,ne znajući ishod jer leptiri sa svih strana mašu krilima i naše određenje se menja sa svakom pozicijom...
To je osnova rellativnosti i nije zanemariva ,čak neke esencijalnosti implicira...Ali rano je na osnovu kukurikanja ustvrditi da će supa petlovska ...
Moguće,moguće...:zelenko3:

To sto bi sutra saznali postoji oduvek. Raznim tumacenjima, od filozofskih preko religioznih do misticnih i u krug, govori se o istoj neizrecivoj nesvesti iz koje putevi mogu da vode u bilo koji prostor, vreme ili znacenje i sluzi kao prenosnik ili tumac ili pojacalo slucajnostima. A sa svesnim gradi bitak, sustinu i sveukunost postojanja.

BOLJARIN:

Apsolutno mozes biti svestan onoga sto ne vidis i sto ne mozes da opises,
tako da iako se nalazi u svesti ostaje neizrecivo.

Nije tačno. Bez "7" ne možeš da budeš ničega svestan.

Mozemo da kazemo da postojimo zato sto imamo svest, koja je svesna

MI ne možemo da imamo svest, zato jer Mi JESMO svest. Ne možemo imati ono što JESMO. Možemo da imamo samo SVESNOST, ali ne bez upotrebe svih "7".

AIZENŠTAJN:

nisam ni rekao da može, ali isto tako ni tog ''ja +7'' ne može da bude bez reči

Reči su tek samo jedna mala i pomoćna karika u lanca evolucije "JA + 7", koju koriste samo neuke i nerazumne spodobe poput ljudi. U prirodi je dostignut veoma visok stupanj reda i harmonije a niko ne koristi reči. Imaš primer ljudskog organizma u kojemu sve savršeno teče i bez reči.

Poslednja izmena od moderatora:
pa kad može mator čovek da se blamira uživljavajući se u svoje nebulozne maštarije što ne bih i ja mogo šta mi teško..

to sve savršeno teče-bez reči?
TO SVE,što si opisao REČIMA (a i ''to sve'' su reči pride),teče-BEZ REČI?
e jesi neuk i nerazuman nema šta

AJZENŠTAJN:

to sve savršeno teče-bez reči?
TO SVE,što si opisao REČIMA (a i ''to sve'' su reči pride),teče-BEZ REČI?
e jesi neuk i nerazuman nema šta

To sve savršeno teče i bez potrebe da ti i ja to tečenje opisujemo rečima. Tvoj problem je što si ti umislio da bez reči ništa ne postoji i ništa nije moguće. Ni na pamet ti ne pada da su samo ljudi izmislili reči i njima se služe i da svekoliki Svemir, ovako svršen kakav jeste, postoji već milijardama godina i pre bez čoveka i čovekovih reči. Za dostizanje takvog savršenstva dovoljno je raspolagati i koristiti samo onih "7". Reči uopšte nisu potrebne. Čovek ih koristi samo da bi pomoću njih mogao da izrazi svoju neukost i neznanje i na taj način samoga sebe u životu i razvoju koči i sapliće. Onaj ko zna, ne mora uopšte ništa da govori, već samo radi to što zna da treba da radi. Na primer, kao pčela u košnici, mrav u mravinjaku, cvet na livadi, sunce koje sija, vetar koji duva, trava koja raste, srce koje u grudima kuca, pluća koja dišu itd. itd. Nigde tu reči nema - heble te tvoje "reči". Idi ori, sej, žanji, čuvaj ovce - sve to možeš i bez reči i bićeš srećniji, nego da stalno jezikom laprdaš reči bez ikakvog smisla i značenja i glumiš nekakvog velikog filozofa koji je umislio da bez reči ništa nije moguće.

Poslednja izmena:
LBARBARA:

Kada svoje misli smestis u sredinu, cije ti postojanje nije potpuno jasno, ta sredina dobija misteriozni karakter a misli postaju zedne.
Covekova zedj za istinom (saznanjem) i konstantna potraga za njom, mozda ce jednog dana i biti ugasena, zavrsena..

Istina, to si ti sama sa svojih 7 sposobnosti pomoću kojih i postojiš i tragaš za istinom o sebi i to je sve.

Onda naravno, necemo znati sta cemo sa njom...
Za istinu bi mozda i bilo bolje da ostane negde tamo...

Sa istinom ne možeš uraditi ništa drugo do prestati lagati sebe u vezi toga šta istina jeste, a time ujedno i postići svoj mir i spokoj. To nije malo.

Poslednja izmena:
To sve savršeno teče i bez potrebe da ti i ja to tečenje opisujemo rečima
koji je DOKAZ za ovo?!
GDE je DOKAZ da bi ''sve savršeno teklo'', čak i kada ne bi bilo reči?!

nisam ja ništa umislio,to je suva činjenica

ti i dalje,što je meni bukvalno sasvim neverovatno, ne primećuješ da se nonstop koristiš rečima,objašnjavaš,''dokazuješ'' itd,sve,radiš rečima-a tvrdiš da one nisu uopšte potrebne ni bitne O.o
ludilo

i dalje ne primećuješ da ''vetar koji duva'', ''trava koja raste'' itd itd-DA SU TO SVE REČI ALOO nego tvrdiš da TU NIGDE NEMA REČI! EJ! u TIM REČIMA,koje si nabrojao,po tvom ''genijalnom'' mišljenju-NEMA NIGDE REČI!! skandalozno.. totalni kolaps logike i racionalnosti..c c c

ponavljam,nisam ništa ''umislio'',a ti pošto taki ''pametan'' tvrdiš da NEČEG IMA bez reči,hajde konačno to i da dokažeš i daš bar samo jedan primer nečega što postoji bez reči.
a ne da i dalje se praviš (?) lud i izigravaš dvorsku ludu neprestano TVRDEĆI nešto-BEZ IKAKVIH DOKAZA

- - - - - - - - - -

i ovo nema nikakve veze sa filozofijom,to da bez reči ništa ne postoji je najočiglednija i najjednostavnija istina,a ti je možeš ako oćeš nazvati i matematikom,hemijom,logikom,kao ti volja.
ti si taj koji ovde izigrava filozofa,ne ja
tj ti i skoro svi drugi ali ti baš prednjačiš jer oćeš da se probiješ sa ovom tvojom tupavom teorijom ''ja+7''

koji je DOKAZ za ovo?!

ti i dalje,što je meni bukvalno sasvim neverovatno, ne primećuješ da se nonstop koristiš rečima,objašnjavaš,''dokazuješ'' itd,sve,radiš rečima-a tvrdiš da one nisu uopšte potrebne ni bitne O.o
ludilo

i dalje ne primećuješ da ''vetar koji duva'', ''trava koja raste'' itd itd-DA SU TO SVE REČI ALOO nego tvrdiš da TU NIGDE NEMA REČI! EJ! u TIM REČIMA,koje si nabrojao,po tvom ''genijalnom'' mišljenju-NEMA NIGDE REČI!! skandalozno.. totalni kolaps logike i racionalnosti..c c c

ponavljam,nisam ništa ''umislio'',a ti pošto taki ''pametan'' tvrdiš da NEČEG IMA bez reči,hajde konačno to i da dokažeš i daš bar samo jedan primer nečega što postoji bez reči.
a ne da i dalje se praviš (?) lud i izigravaš dvorsku ludu neprestano TVRDEĆI nešto-BEZ IKAKVIH DOKAZA

- - - - - - - - - -

i ovo nema nikakve veze sa filozofijom,to da bez reči ništa ne postoji je najočiglednija i najjednostavnija istina,a ti je možeš ako oćeš nazvati i matematikom,hemijom,logikom,kao ti volja.
ti si taj koji ovde izigrava filozofa,ne ja
tj ti i skoro svi drugi ali ti baš prednjačiš jer oćeš da se probiješ sa ovom tvojom tupavom teorijom ''ja+7''

Razmjenjujući shvatanja putem pisane riječi, a ne recimo putem direktne akcije, ide u prilog tvojoj tvrdnji, jer hej, čudnog li čuda, PA MI PIŠEMO RIJEČI na kompjuterima i šaljemo ih u komjuterski etar. NIje čudo da ti ovdje vrtiš svoju ispraznu teoriju o tome da sve što pomislimo jeste riječ. Nije čudo, kad ti nemaš neposredno iskustvo stanja bez riječi, bez pojmova, bez misli, kad nisi iskusio recimo stanje volje univerzalnog uma. Shvatiti to stanje i biti u tom stanju nije isto čovječe. Shvatanje dolazi poslije iskustva. Tek kad shvatiš šta je to što si iskusio tek tad to shvatanje možeš da transformišeš u misaonu formu. Tek tada dolaze misli pa tek onda riječi. Mislima stoga prethodi proces transformacije shvatanja, kojemu prethodi iskustvo onoga što tek treba da se shvati. Shvatati je odlika duha, jer duhom obuhvataš sve što je u tvojoj pažnji, dakle sve-obuhvataš= shvataš, dok je razumijevanje odlika razuma. Razum je opet dio Uma, analitički dio cjelovitog mehanizma projekcije stvarnosti: UM-RAZ-UM-a kojim analiziraš pažnjom i duhom sve-obuhvaćeno.

UM je sintetički dio mehanizma i on je kolijevka univerzuma (U= unutar + M=mehanizam, medium, i na krajnjem njegovom dijelu M=Misao). U UM-u se drži ostatak projektovanog Jastva (projektovanog sa njim iz Svijesti apsoluta) već razdvojenim jedni od drugih. Um je taj (to apsolutno JA) koji ih u sebi unosi u projekciju, sobom ih razdvaja i sobom im omogućava njihovu individualnost. Kroz njihovu individualnu manifestaciju on ostavruje svoje stanje 'Univerzuma'. Kao univerzalni Um on je sintetički dio mehanizma kojim se sva znanja-o-sebi (ostatak Jastva) spaja u subjekat-objekat relacije i na taj način ostvaruje projekcija subjektivnih stvarnosti. Realnost Uma i stvarnost razuma nisu isto. Samom tom sintezom subjekta i objekata UM se već transformisao u svoju ulogu u RAZ-UM-a, dakle, pretvorio se u dio mehanizma koji razdvaja (secira i analizira) već sintetikovane dijelove od cjeline sadržaja projektovanog Jastva u prvobitnom Umu. No i to razdvajanje je iluzorno, jer razum nije nigdje drugdje do u Umu univerzuma. Čitav mehanizam se čini veoma kompleksnim ali u svojoj suštini je veoma jednostavan. Razlog jednostavnosti uvijek jeste shvatanje kompleksnosti. U ovom slučaju treba shvati policentričnu prirodu volje. Dakle, volja je ta koja ima sposobnost razdvajanja i iluzornog cijepanja cjeline u dijelove. Kao cjelina Um operiše voljom univerzuma dok kao dio cjeline Um operiše voljom individualnog centra policentričnog sistema. Dakle, svaki individualni centar ima i svoju individualnu volju. Pri tom su direktno povezani jedan s drugim upravo Umom koji dijele. Raz-Um dakle nastaje kad se izvrši prva sinteza dva individualna znanja i u tom skupu se individualizuje volja koja je odvojena od volje cjeline, od njenog cjelovitog sadržaja a koja je ipak jednim te istim Umom povezana sa cjelinom. Odatle, svojom voljom cjelina je iznad volje dijelova ali ne kao volja koja odlučuje u ime dijelova i nasilno joj određuje sudbinu, već kao volja koja dijelovima bezuslovno služi. Zato kada se 'molimo' recimo, mi se molimo volji te cjeline i u zavisnosti od postavke i potpunog shvatanja strukture i namjere naše 'Molitve' dobit' ćemo ono što tražimo.

Dakle. UM-RAZ-UM mehanizam je uistinu jedan te isti mehanizam koji ima moć transformacije, kao i većina alatki (možeš da ih koristiš u konstruktivne ali i u destruktivne svrhe) a transformacija mehanizma se ostvaruje transcendencijom volje iz jednog u drugi nivo tog mehanizma. Kad volja transcendira u cjelinu, taj mehanizam djeluje kao UM univerzuma koji djeluje na principu bezuslovnog davanja, Ljubavi, a kad transcendira u dijelove isti djeluje kao razum stvorenja koji iz Ljubavi cjeline nastaje i cjelini u Ljubavi (u znanju ili ne znanju) teži. A onda opet, kad razumom formira razumijevanje, volja ponovo transcendira na nivo sintetičkog, sada individualnog-skučenog dijela mehanizma, kad od naših razumljenih misli stvara postavku realnosti na račun već ostvarenog razumijevanja postojanja, na račun pojmova-'riječi'.

Riječi su tad u igri i služe Umu samo kao individualizovanom sintetičkom dijelu mehanizma. Čovjek postaje 'kreator'. Međutim, istina o čovjeku-kreatoru nije kompletna ukoliko ne znamo da čovjek može kreirati samo iz već razumljenog, dakle analiziranog, tj, već seciranog sadržaja postojeće pojave prvo-projektovane sinteze. Kad je volja transcendirana na taj zadnji i najuži dio mehanizma projekcije, na taj individualni sintetički dio-Uma onda je volja usmjerena na njegovu lokalizovanu djelatnost, a njena pažnja je okupirana prizvodom, sirovinom koju koristi; riječju. Nije čudo stoga da ti sad, svojom voljom centriranom u tom najnižem nivou operacije UM-RAZ-UM mehanizma, umišljaš da je riječ osnova svega. Riječ je osnova svega što je u domenu tog nivoa Svjesnosti individualizavane volje, jer taj dio mehanizma može stvarati realnost samo na osnovu pojmova-riječi. To nas dalje navodi da shvatimo, da shvatimo (ne još da razumijemo), da smo se zaglavili i da smo pri tom zasjenjeni riječima kao objektima naše stvarnosti. Svatanje da smo zasjenjeni riječima bi trebalo da nam pomogne da posumnjamo u istinitost postojanja te realnosti kao ultimatne. To bi trebalo da u nama probudi crv sumnje kojim ćemo progristi taj veo isped naših očiju i navesti našu volju da transcendira na više nivoa mehanizma i ultimatno izvan njega, u apsolut. Samo na taj način ćemo uspjeti doseći do viših saznanja o postajućoj stvarnosti, o mehanizmu kroz koji postajuća stvarnost nastaje i ultimatno o sebi kao onome-što-jesmo, čisto i jedino aposlutno realno postojanje. (Jednom sam, 6 mjeseci prije prosvjetljenja, imao izložbu i nazvao sam je: 'Realnost realizma ili realizam realnosti'... samo da kažem, očito sam do prosvjetljenja došao svjesnim ili pak nesvjesnim usmjerenjem volje ;)).

...
Za tebe je transcendencija volje trenutno nezamisliva jer si rob tog skučenog dijela mehanizma projekcije; individualnog analitčko-sintetičkog Uma.
Taj dio mehanizma upravo i jeste razlog da se na volju jedinke može djelovati 'spolja'. Šta to znač 'spolja'? To znači iz centra volje druge jedinke, tačnije iz drugog centra volje unutar istog razuma dvije jedinke. Zašto to jedino može tako? Zato što za djelovanje 'spolja' mora da se zna i frekvencija onog centra na koji želiš djelovati. Frekvenciju možeš znati jedino ako si na talasnoj dužini dimenzije-razuma. Razum jeste dimenzija. Ukoliko umiješ da mijenjaš talasne dužine frekvencija i ti ćeš svojom voljom moći uticati na centre izvan svog ili pak izvan ove dimenzije. Manipulacija nad razumom je moguća upravo zarad riječi, tj zbog razumijevanja. Dakle, manipuacija se vrši kroz razum jedinke iz kojega se riječi i subliminarne poruke šalju kao šifre pravo u domen individalnog Uma ciljanog centra koji će te šifre dešifrovati-analizirati, raz-umjeti i iz njih stvoriti-sintetikovati stvarnost na račun razumljene percepcije. Svjesnim dijelom svog razuma 'nevidljive poruke koje djeluju spolja' izdvojit' ćemo kao dešifrovane cjeline u njihovoj re-kreiranoj formi s značenjem koje zovemo UBJEĐENJA. Ubjeđenje je tvorevina sintetičkog dijela mehanizma na individualnom nivou volje. I sad ti dođeš ovdje da nam pričaš o postojanju i strukturi postajuće realnosti bazirane na ni manje ni više do na 'riječima'. Ti, nad kojim sad riječi vladaju, ti si onaj i jedini koji se 's potpunim pravom ' možeš smijati ovim mojim iskazima, jer ono o čemu govorim za tebe pripadaju domenu nebuloza, fantazija. Zašto? Zato što ti je volja zarobljena na najnižem nivou svjesnosti o tom cjelovitom mehanizmu koji je u akciji, zato što od drveta ne vidiš šumu. Sve ovo pričam s ciljem da probudim sumnju u Tebi (u Biću untar policentričnosti volje). Ako se sumnja probudu u tebi (Biću) voljom ćeš potražiti izlaz, i naći ćeš ga. Jedino tako volju možeš transcendirati u druge aspekte sebe, u druge i više nivoe Svjesnosti. Drugačije nikako. Postat' ćeš tad sebe-svjesnije Biće ali ništa u svojoj biti s tim nećeš izmijeniti. Ti jesi nestvorivo, nepromjenjivo postojanje-APSOLUT.

Poslednja izmena:
AIZENŠTAJN:

koji je DOKAZ za ovo?!

Ja nemamo potrebu da dokazujem da sve savršeno postoji bez reči, već ti da ništa ne može da postoji bez reči.

Da, "suva je činjenica" da gliste komuniciraju rečima.

ludilo

Od milijardu drugih stvarai od kojih se Svemir sastoji samo čovek komunicira rečima, a činjenica je da čovek nije merilo ničega.

i dalje ne primećuješ da ''vetar koji duva'', ''trava koja raste'' itd itd-DA SU TO SVE REČI ALOO nego tvrdiš da TU NIGDE NEMA REČI!

Sve to nisu reči, već objekti, koji u našoj svesti postoje kao predstave, tj. pojmovi, koje su ljudi tek nakon hiljada godina pretočili u glasove i reči. Dakle, sve to postoji ihahaj miliona godina pre reči.

EJ! u TIM REČIMA,koje si nabrojao,po tvom ''genijalnom'' mišljenju-NEMA NIGDE REČI!! skandalozno.. totalni kolaps logike i racionalnosti..c c c

Zar tebi nije jasno da su samo ljudi o svim mogućim objektima sa kojima putem opažanja, osećanja i pamćenja dolaze u dodir, prvo u svojoj svesti izgradili pojmove, a tek mnogo mnogo kasnije, sa razvojem govornih organa te pojmove pretočili u reči. To je dokaz da sve postoji mnogo pre reči, a ti sada smislio filozofsaki sistem i grčevito ga braniš da ništa ne može da postoji bez reči. Može. Sve može da postoji bez reči.

Krave, konji, magarci, svinje, ovce... da ne nabrajam dalje, postoje, a pojma nemaju o rečima. I čovek postoji bez reči. Muško i žensko se poseksaju bez reči i rodi se dete koje ni jednu reč ne ume da izgovori. Hiljade različitih živig bića i cela anorganska priroda postoji bez ikakvih reči.

Ama, nisi ti blesav. Blesav sam ja što pristajem da o tako idiotskoj temi raspravbljam s tobom. Gotovo, nema više. Nađi si neku drugu budalu pa je ubeđuj da ništa ne može da postoji bez reči.

Ko mojim ustima kazuje reči ?
Čitav dan mislim na to, pa noću i kažem.
Odakle sam došao, i šta bi trebalo da radim?
Pojma nemam.
Moja duša je iz nekog drugog mesta, siguran sam u to,
i nameravam da tamo završim.
Ovo pijanstvo počelo je u nekoj drugoj krčmi.
Kad prođem okolo i vratim se na to mesto
biću potpuno trezan. A dotle,
kao ptica sam s drugog kontinenta,
u ovoj ogromni krletki.
Bliži se dan kad ću prhnuti,
ali ko mi je to sad u uhu, ko sluša moj glas?
Ko mojim ustima kazuje reči?
Ko mojim očima posmatra svet? Šta je duša?
Ne mogu da prestanem sa pitanjima.
Kada bih okusio srk odgovora
mogao bih uteći iz ovog zatvora za pijance.
Ne dođoh ovde svojom voljom, i ne mogu tako da odem.
Ko god da me je doveo ovamo, moraće da me odvede kući.
Ovo pesništvo. Nikada ne znam šta ću reći.
Ne smišljam. Kada me prođe,
postajem gotovo nečujan i retko išta kažem.

Rumi

Moj gospodine, to je slozena stvar. Ja svaki put popijem jedno pice, misleci da ce biti i jedino. I odmah budem drugi covek. Onda onaj drugi kaze "daj i meni". A ja sam , kao sto rekoste, dobar covek, ne mogu da ga odbijem...

Rajko Petrov.

DRAGOLJUB:

S Lokicama? Matore one,mator i ti -ples do zore...rane!

Ti umislio da je ovo "Kafaniva bilzu SIS-a", pa niti izlaziš iz nje niti se trezniš.
Ovo je ozbiljan forum filozofije - pjandurama ulaz zabranjen. Ti pijan ne možeš razumeti
šta znači "JA +7" dok god ti se votka iz ušiju puši.

Back